Astazi, 15 noiembrie, Miscarea Ecologista din Moldova (MEM) implineste 15 ani de activitate. In acest timp MEM a devenit un actor important al societatii civile, a creat opinia publica privind problemele de mediu si importanta solutionari lor, a promovat educatia ecologica si constientizarea publicului. In 15 ani de la infiintare, MEM a constituit parteneriate cu autoritatile publice si cu ONG in cauza solutionarii problemelor de mediu, a promovat conceputul dezvoltarii durabile, accesul la informatie si participarea publicului in rezolvarea problemelor de mediu.
Potrivit presedintelui MEM, Alecu Renita, Miscarea Ecologista a evoluat de la faza primara de situare in exclusivitate intr-o stare de confruntare si de protest, la o etapa net superioara, marcata de implicarea creatoare in elaborarea cadrului legislativ de mediu, de colaborarea cu institutiile de stat si neguvernamentale, de participarea in elaborarea strategiilor si programelor de insanatosire a mediului inconjurator si a calitatii vietii.
Pe parcursul anilor, MEM a ramas fidela caracterului ei combativ. Incalcarile flagrante ale legislatiei de mediu, de la Criva la Valeni, de la Chisinau la Soroca, de la Corjeuti la Horodiste, au constituit subiectul mai multor declaratii, Apeluri, ?Scrisori deschise? catre conducerea statului, Parlament si Autoritatile Centrale si Locale. MEM a reusit mobilizarea generala a opiniei publice nationale pentru salvarea de la distrugere a numeroase valori din patrimoniul natural: ?Stanca Mare?, rezervatia peisagistica ?Saharna?, 6000 ha din fondul forestier, ?Parcul de la Taul?, pestera ?Emil Racovita?, rezervatia ?Prutul de Jos?, pentru interzicerea tranzitarii deseurilor radioactive pe teritoriul R. Moldova s.a.
MEM a fondat prima ?Biblioteca Verde? publica din R. Moldova, a creat Muzeul Verde din Stefan Voda, a deschis Centre de Consultanta Ecologica la Ungheni si Stefan Voda, a desfasurat primele expeditii ecoturistice in R. Moldova, a contribuit la crearea noilor ONG-uri de mediu.
Actualmente, MEM implementeaza Programul de Constientizare Publica, in cadrul Proiectului Controlul Poluarii in Agricultura, care este axat pe reducerea deversarii nutrientilor in raul Lapusnita, in bazinele raurilor Prut si Dunare, iar in final, in bazinul Marii Negre. Iar in cooperare cu Centrul de Consultanta Ecologica Galati, MEM implementeaza proiectul ?Abordarea unitara la nivel de Bazin Hidrografic Prut pentru Reducerea Nutrientilor si Cooperare Transfrontaliera?, care are ca obiectiv general asigurarea unui proces transparent si participativ de realizare a Planului pentru Managementul Bazinului Hidrografic Prut, in special a componentei de reducere a nutrientilor si a substantelor toxice din Marea Neagra, precum si de cooperare transfrontaliera intre Romania si R. Moldova.
Miscarea Ecologista are 10 Organizatii Teritoriale in toata republica si 15 organizatii afiliate, care desfasoara permanent activitati la nivel local, national si regional. Din iunie 1995, MEM este membru deplin al Uniunea Mondiala de Conservare a Naturii. De asemenea, a participat la procesul continental "Un Mediu pentru Europa" (Lucerna, 1992; Sofia, 1995; Arhus, 1998; Kiev, 2004; Budapesta, 2005). MEM este reprezentantul national al Centrului ?Naturopa? al Consiliului Europei, al oficiului national UNEP al ONU si Punctul National Focal al Forumului de Mediu al Dunarii.
SOS!!!Veniti la Bacioi si salvati satul de o catastrofa ecologica.Primarul sapa o groapa pentru a instala o gunoiste neautirizata intr-un loc de agrement,unde majoritatea tineretului se odihnesc la aer curat de sarbatori.In regiunea “Floroaia” creste padure tinara frumoasa,sunt amplasate cotele Gospodariilor Taranesti.Cotasii si oamenii v-or fi nevoiti sa treaca prin gunoiste pentru a se deplasa la cote sau la odihna la aer curat.Miscarea ecologica unde se uita?Primarul nu se gindeste la sanatatea localnicilor,dar la promisiunile pe care le-a dat in campania electorala-de a construi o gunoiste,dar nu s-a gindit din timp unde si mai ales sa fie autorizata.