Evenimentul de sambata, 19 noiembrie, va intruni reprezentanti ai administratiei publice locale Hancesti si Leova, ai Serviciilor ecologic, epidemiologic si Comisariatelor de politie din aceste raioane, primari din toate satele situate in bazinul raului Lapusnita, fermieri care administreaza platforme individuale , specialisti implicati in componentele PCPA. De asemenea, la seminar vor asista reprezentantii misiunii Bancii Mondiale (BM), care se afla in R. Moldova in perioada 16-23 noiembrie, dl. Alexandru Nacev, administrator PCPA din partea BM si dl John Cole, consultant BM.
Dupa ce Alexandru Jolondcovschi, managerul PCPA, va face prezentarea proiectului, Alecu Renita va vorbi despre Programul de Constientizare Publica, iar Ion Raileanu va sustine comunicarea "Managementul deseurilor organice", participantii la seminar vor intreprinde o vizita la platformele comunala si individuale din satul Negrea, unde la finele anului 2004 s-a dat in folosinta prima platforma comunala de stocare a deseului de grajd si unde 150 de fermieri gestioneaza platforme individuale construite in cadrul PCPA.
Duminica, 20 noiembrie, in comunele Carpineni si Lapusna, vor fi date in exploatare urmatoarele doua platforme comunale si cate 150 individuale in fiecare comuna. La eveniment vor asista primarii din zona pilot Lapusnita, populatia din Carpinei si Lapusna, care vor putea sa participe si la concursuri cu premii organizat de Programul de Constientizare Publica. De asemenea, tuturor participantilor li se vor distribui gratuit materiale editate in cadrul PCPA de catre Programul de Constientizare Publica.
Amintim ca Proiectul Controlul Poluarii in Agricultura este sustinut de Fondul Ecologic Global (GEF) si Banca Mondiala si este realizat in R. Moldova cu scopul de a reduce poluarea fluviului Dunarea si Marea Neagra cu nutrienti (azot si fosfor) proveniti din sursele agricole de pe teritoriul republicii.
Proiectul Controlul Poluarii in Agricultura se inscrie perfect in Directiva Comisiei Europene cu privire la nitrati si este unic pentru R. Moldova prin faptul ca se va crea o zona pilot demonstrativa pentru intreaga tara ? raul Lapusnita din fostul judet Lapusna, ce cuprinde localitati din raioanele Hancesti si Leova. Experienta acumulata in bazinul raului Lapusnita, prin realizarea componentelor majore ale PCPA, va putea fi transferata spre orice raulet din cele circa 3 mii care alcatuiesc reteaua hidrografica a R. Moldova. PCPA va crea un nou model de administrare non-poluanta a apelor mici din Moldova si va deschide perspectiva de a transforma satele noastre in localitati curate, lipsite de deseuri organice.