Autoritatile romane nu au nici un plan pentru problema Organismelor Modificate Genetic

HotNews.ro a realizat o analiza a acestei probleme extrem de sensibile pentru europeni, o problema pentru care autoritatile romane nu au inca nici un plan.

UE: atentie la OMG

Organismele modificate genetic sint acele plante sau animale ale caror ADN a fost "imbunatatit" pentru o mai buna rezistenta la boli sau pentru o productivitate ridicata. Folosit pe scara larga in SUA, procedeul este practic interzis in UE, cu citeva exceptii.

De ce sint europenii atit de intransigenti? Pentru ca oamenii de stiinta nu au putut inca sa determine efectele determinate de folosirea in alimentatia umana a acestor organisme. Mai mult, UE interzice chiar si produsele cosmetice sau farmaceutice care au ca ingrediente astfel de OMG.

Aceste lucruri sint stiute de autoritatile romane inca de la inceperea negocierilor de aderare la UE, adica de acum zece ani. La fiecare runda de negocieri pe capitolul "Agricultura", Romaniei i s-a atras atentia atit asupra cadrului legislativ in domeniu, cit si asupra supravegherii culturilor de plante modificate genetic.

Rezultatul? Raportul CE, prezentat de Olli Rehn pe 25 octombrie, atrage inca o data atentia asupra acestor probleme. UE cere "un control sporit si intarirea legislatiei in domeniul OMG".

Romania nu are nici macar laboratoare de analiza

Conform declaratiilor lui Adrian Tibu, purtator de cuvint al Ministerului Agriculturii, singura planta modificata genetic in Romania este soia. "Se cultiva pe aproximativ 70-80.000 de hectare, din cele 130.000 de hectare in total. Soia este singura planta modificata genetic cultivata in Romania", ne-a declarat Tibu.

Exista insa o serie de voci ale societatii civile care spun ca in Romania se mai cultiva si alte plante modificate genetic. Reprezentantii Greenpeace au dus un adevarat razboi mediatic cu Ministerul Agriculturii, afirmind ca exista culturi de cartof modificat genetic.

Ministerul a negat insa informatia, dar este greu de spus care este adevarul, dintr-un motiv simplu: Romania nu are nici macar un laborator de analiza pentru astfel de organisme!

Faptul a fost confirmat atit de Adrian Tibu, cit si de Eremia Aurelian, un producator care foloseste doar soia nemodificata genetic. Acesta ne-a declarat ca, pentru a demonstra faptul ca nu foloseste soia modificata, a trebuit sa apeleze la un institut din Belgrad.

Prune modificate

Dan Craioveanu, reprezentant al Federatiei Agriculturii Ecologice si expert in problematica OMG, ne-a declarat ca autoritatile au scapat situatia de sub control dintr-un motiv extrem de simplu: cultivatorii de soia "salveaza" saminta de soia modificata genetic de la o recolta la alta.

"In acest fel, ei folosesc si anul urmator tot soia modificata, fara ca autoritatile sa poata lua in calcul acest lucru. De aceea, declaratiile oficiale nu pot fi exacte", a declarat Dan Craioveanu pentru HotNews.ro.

Acesta ne-a mai spus ca exista situatii extrem de periculoase, in care Romania este folosita drept cobai pentru experimente interzise in UE.
Este cazul Statiunii de cercetare pomicola din Bistrita, care cultiva, de citiva ani, un soi de prun modificat genetic, in cadrul unui proiect ale carui rezultate vor fi aflate abia peste citiva ani.

"Si daca se dovedeste ca este vorba despre rezultate nocive, este imposibil de apreciat cum a influentat acest prun alte culturi aflate in zona", spune Craioveanu.

Fermierii nu au habar

Fermierii care cultiva soia modificata genetic sint bucurosi ca au productii bune, si, mai ales, ca au desfacerea asigurata. Problema este ca unii dintre ei nu au habar ca, peste doi ani, este posibil ca aceasta cultura sa fie interzisa in Romania.

"Eu nu stiu nimic despre acest lucru. Eu traiesc bine acum, nu mi-a zis nimeni nimic ca ar daunator sanatatii. Daca o sa-mi interzica sa cultiv soia, nu stiu ce-o sa fac", a declarat, sub protectia anonimatului, unul dintre cultivatorii de soia modificata din judetul Ialomita.

Nu avem inca nici un plan

Dupa intrarea in Uniunea Europeana, orice producator sau distribuitor de astfel de OMG va trebui sa treaca printr-un proces extrem de dificil de autorizare si control strict pentru a-si continua activitatea.
Problema este ca, in acest moment, pina si legislatia romana in domeniu este incompleta, dupa cum o arata chiar Raportul Comisiei Europene.

O arata si o declaratie oficiala a Ministerul Agriculturii, care afirma ca "datele statistice detinute de Ministerul Agriculturii pentru cultura de soia modificata genetic se bazeaza pe declaratiile pe proprie raspundere ale cultivatorilor, care sunt verificate de catre Directiile Agricole".

Asta inseamna ca, practic, oricine poate cultiva OMG, pentru ca nimeni nu le poate controla, din cauza lipsei laboratoarelor specifice.
Numai ca nu putem intra in UE cu asemenea lacune in ceea ce priveste legislatia si controlul OGM. Ce fac autoritatile? "Acum este in lucru o strategie pentru acest domeniu", a declarat pentru Hotnews.ro Adrian Tibu. Cu alte cuvinte, nu exista inca nici un plan pentru rezolvarea acestei probleme.