De 1 Martie, Sulfina Barbu nu va primi Martisor din partea ecologistilor
Mediul inconjurator nu este multumit de felul in care este protejat de Ministerul Mediului
Bucuresti, 28 februarie 2006 ? Anul acesta, cu ocazia zilei Martisorului, Dna Ministru Sulfina Barbu nu va primi acest simbol al primaverii din partea a 3 organizatii non-guvernamentale: Greenpeace, Alburnus Maior si Asociatia ARIN. Motivul: cele trei ONG-uri considera ca ministerul pe care il conduce Dna Barbu ar fi putut sa protejeze mai bine mediul inconjurator din Romania. 1 Martie, considerata prima zi de primavara, semnifica renasterea naturii, revenirea la viata dupa lunga iarna friguroasa. Plecarea iernii, topirea zapezii ar trebui sa ne dezvaluie frumusetea naturii, insa de multe ori realitatea care ne inconjoara nu seamana cu realitatea pe care o dorim. Mediul inconjurator din Romania este pus la grea incercare in fiecare an, iar sperantele de a avea natura pe care ne-o dorim par sa scada an dupa an. Fie ca este vorba de poluarea aerului, apelor sau solului, de plantarea unor organisme modificate genetic, de realizarea unei operatiuni miniere uriase in Muntii Apuseni pe care Ministerul o aproba tacit, de defrisari masive si impactul acestora, mediul inconjurator are de suferit. Asa ca, anul acesta, prin intermediul celor 3 ONG-uri, mediul incearca din nou sa atraga atentia asupra problemelor cu care se confrunta.
?Ne-a placut sa credem ca Doamna Ministru Barbu este de aceeasi parte a baricadei cu noi, ecologistii, ajutandu-ne sa traim intr-un mediu mai curat, lipsit de organisme modificate genetic. Insa disponibilitatea Ministerului din ultima vreme de a incalca legislatia doar pentru a favoriza cultivarea plantelor de soia modificata genetic si in anul 2006, ne arata ca Dna Barbu conduce mai degraba Ministerul Anti-Mediului, si de aceea anul acesta nu va primi martisor din partea noastra. In urma cu cateva zile am depus la Ministerul Mediului comentariile stiintifice impotriva plantelor de soia modificata genetic si asteptam de la Domnia sa decizia de interzicere a acestor plante incepand cu acest an. O asemenea decizie ar fi demna de salutat si ar aduce primavara si la Ministerul Mediului?, a declarat Gabriel Paun, coordonatorul campaniei Greenpeace impotriva organismelor modificate genetic.
Eugen David, presedintele Alburnus Maior, principalul oponent al proiectului minier din Rosia Montana declara: ?Ne temem deja de mult timp de faptul ca guvernul a luat deja decizia de aprobare a proiectului minier din Rosia Montana. Temerea se datoreaza tacerii complice a guvernului in privinta acestui proiect, precum si refuzului sau de a aplica legislatia armonizata de mediu si de a respecta sentintele judecatoresti in timpul procedurii de evaluare a impactului asupra mediului. Toate acestea denota, de asemenea, o insemnata incapacitate institutionala si imaturitate din partea Ministerului Mediului de a evalua corect proiectul de la Rosia Montana. Nu vom oferi un Martisor Doamnei Sulfina Barbu, pentru ca a primit deja unul din partea companiei Gabriel Resources?.
Codruta Nedelcu, Asociatia ARIN, declara: ?De ani si ani, ONG-urile bat timid la usa Ministerului cu propuneri, sugestii, observatii, incercari de parteneriat care sunt luate in seama doar cand e vorba despre aparitia comisiilor de evaluare de la UE. Trece evaluarea – trece si transparenta! Schimbarea ministrilor nu a insemnat neaparat si schimbari fundamentale ale obiceiurilor. ARIN nu ofera Martisor Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor ca ?premiu? pentru tacerea serafica cu care acesta a raspuns intrebarilor, uneori incomode, puse de ONG-uri..?.