[b][i]1. Cand a fost descoperita pestera ? Emil Racovita??[/i][/b]
Pestera ? Emil Racovita? a fost descoperita intamplator, in anii 50, ca rezultat al investigatiilor geologice care se faceau in partea de nord-vest a Republicii Moldova, cu scopul a decoperi zacaminte de gips. in urma unor explozii pe care le faceau geologii, brusc s-a deschis o gaura foarte mare, de unde a rabufnit un rau cu un debit mare. Ea a inceput sa fie cercetata, abia in 1968, de catre un grup de speologi de la Academia de Ştiinte, condus de Verin Nemteanu. Aceasta pestera s-a creat pe parcursul cel putin 10-20 mii de ani in urma
[b][i]2. in ce situatie sa afla pestera ? Emil Racovita? in prezent?[/i][/b]
Din pacate, pestera a avut ghinion, fiindca in apropiere s-a descoperit o cariera de gips. intreprinderea de extragere a zacamintelor de gips – Knauf, a fost una necrutatoare, deoarece functionarii ei nu au tinut cont de faptul ca lucrarile de extragere a gipsului distrug pestera.
Din aceste considerente, Miscarea Ecologista din Moldova, a facut mai multe demersuri catre autoritati si in noiembrie 1991 pestera intra sub protectia legii, obtinand statutul de monument. in 1999, la intrarea in pestera, au decedat doua persoane, in consecinta, intrarea in pestera a fost sigilata. Din 1998- 2005 nimeni nu a intrat in aceasta pestera.
La 1 mai 2004, MEM a gasit intrarea plina cu apa, ceea ce da impresia ca un rau subteran a inundat pestera. Noi am organizat o conferinta de presa, am apelat la toate Institutiile statului, am prezentat un dosar Presedintelui Vladimir Voronin, despre valoarea incontestabila a pesterii ? Emil Racovita?. in 2005, presedintele republicii s-a deplasat la Criva si a oprit lucrarile de extragere a gipsului pe o perioada de trei luni de zile.
Dupa mai multe demersuri, in august 2005, un grup de 7 ecologisti, au gasit pestera intr-o stare relativ buna , cu exceptia intrarii, care este inmlastinata
[b][i]3. Pestera ar putea fi un punct de atractie pentru turistii straini?[/i][/b]
Desigur, pestera are un interior superb, cu niste galerii impresionante. in unele lacuri subterane se reflecta culoarea argilei, care s-a depus la fund pe parcursul a mii de ani. Peretii contin minerale, creand la lumina o gama de culori. Cred ca aceasta pestera poate sa fie un obiectiv turistic, nr.1 in Republica Moldova.
Noi (MEM), am optat ca pestera ? Emil Racovita? sa aiba statut de monument al naturii, dorim sa aducem acest obiectiv natural intr-un circuit ecoturistic.
[b][i]4. in ce perioada a anului poate fi vizitata?[/i][/b]
in general, pestera ar putea fi vizitata oricand, fiindca temperatura in interiorul ei este constanta
[b][i]5. Dispune pestera de ingrijire din partea statului?[/i][/b]
Din punct de vedere natural, pestera are o valoare incontestabila, este o bijuterie a naturii si poate deveni un obiectiv de mare atractivitate pentru turisti. Din pacate statul nu constientizeaza acest lucru. Mai intai trebuie stopate lucrarile de extragere a gipsului si amenajata intrarea in pestera. De asemenea, statul trebuie sa tina cont de parerea MEM-ului, fiindca noi cunoastem cel mai bine situatia in care se afla pestera ?Emil Racovita?
[b][i]6. Cand au fost intreprinse ultimile lucrari de salubrizare?[/i][/b]
Actiunile de salubrizare au fost efectuate de Knauf. in urma vizitei presedintelui, Knauf a fost nevoit sa scoata tot namolul, care probabil nu intamplator a ajuns acolo. Cineva a turnat acest lut ca sa stopeze intrarea in pestera, astfel ca aceasta sa dispara din registrul monumentelor naturii. in cateva luni de zile, ei au scos mii de tone de argila
[b][i]7. La momentul actual, cine este responsabil de situatia in care se afla pestera ?Emil Racovita??[/i][/b]
Responsabili de situatia in care sa afla pestera, sunt cei de la Ministerul Ecologiei si Resurselor Naturale. Ei trebuie sa coordoneze toate procesele care se produc in acest areal. Un rol important il au si autoritatile raionale si locale.
MEM-ul s-a aratat disponibil si in continuare sa apere acest monument al naturii care ar putea deveni cartea de vizita a Moldovei.