Romanii nu vor inca o centrala nucleara pe Dunare

Evenimentul a avut loc la Turnu Magurele, cu participarea populatiei locale, a unor specialisti in diferite domenii, a reprezentantilor administratiilor publice locale din zona si ai mass media, ai organizatiilor neguvernamentale, ai Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor si bineinteles, ai autoritatilor bulgare.

Prezentarea proiectului a inceput in stil clasic, cu elemente tehnice, al caror efect este, in genere, intimidarea publicului neavizat. Persoanele care nu au inteles prea multe din limbajul tehnic al prezentarii si-au dat seama, totusi, ca ceva nu este in regula. Prezentarea a inclus numai aspectele pozitive ale proiectului, fara sa mentioneze nimic despre impactul transfrontier, emisii sau riscuri.

Dl. Ivan Ivanov, cercetator, cooptat ca expert extern pentru elaborarea studiului de impact asupra mediului a declarat: ?sunt aici pentru a demonstra ca nu exista un pericol real pentru mediul extern?. Mai apoi, in cursul dezbaterii, specialistul bulgar in deseuri nucleare din cadrul echipei de elaborare a studiului de impact mentiona ?in momentul in care respecti standardele si normele este absolut imposibil sa fii contaminat?.

Populatia locala a adus in discutie cresterea in zona centralei Kozloduy a numarului de bolnavi de leucemie si cancer, sau a cazurilor de vitei cu doua capete, miei sau purcei nascuti cu toracele deschis etc. Bulgarii sustin insa ca au fost efectuate studii ce arata ca radioactivitatea in zona centralei este mai mica decat in Sofia.

Persoanele prezente la dezbatere au sesizat ca reprezentantii bulgari au facut o serie de afirmatii contradictorii. Initial, ei au sustinut ca nu exista in Bulgaria opozitie din partea guvernului sau a organizatiilor neguvernamentele. Se spunea ca intreaga populatie din orasul Svishtov, din apropiere de Belene, doreste constructia centralei, apoi ca in acest oras exista un grup pro si unul contra proiectului Belene. Se spunea, de asemenea, ca nu exista organizatii neguvernamentale bulgare de protectie a mediului care sa se opuna proiectului. Ulterior, insa, reprezentantii bulgari au recunoscut ca exista totusi ONG-uri care se opun, au nominalizat doua dintre ele si au spus ca mai sunt alte cateva, iar, mai tarziu, au completat ca, bineinteles, acestea sunt ?mica mafie ecologica?.

S-a pus acccentul foarte mult pe faptul ca centrala de la Belene nu poate fi asemanata cu centrala de la Cernobil, ca nu este aceeasi tehnologie, ca stiinta a avansat si ca aproape nu mai poate fi vorba de eroarea umana.

Traducerea a fost foarte slaba, lucru evident si pentru cei nefamiliarizati cu limbi slavice.

Populatia locala si-a exprimat foarte clar opozitia fata de proiect, poate nu la fel de spectaculos ca in tarile vestice, unde a fost adoptat un moratoriu privind constructia de noi centrale nucleare. Totusi, participarea impreuna, la dezbatere, a autoritatilor publice si a reprezentantilor societatii civile este imbucuratoare.