[img]"%%dir[1]%%balena.jpg" border="0" alt="image" name="image" align="left" width="203" height="152" /[/img] [i]Unele tari militeaza pentru interzicerea vanarii balenelor-altele sunt impotriva[/i]
Acum mai bine de patru decenii, grupurile ecologiste, alaturi de specialistii din intreaga lume, atrageau atentia asupra pericolului disparitiei balenelor, din ce in ce mai vanate dar si din ce in ce mai rare.
Presiunea publicului din intreaga lume a facut ca, in anul 1986, Comisia Internationala pentru Balene sa adopte un moratoriu care interzicea total vanarea balenelor.
Acest moratoriu a fost adoptat practic de toate tarile cu interese in pescuit oceanic din lume, cu trei exceptii.
Marii opozanti au fost – si sunt – Norvegia, care nu a recunoscut intelegerea si a continuat sa pescuiasca circa 600-700 de balene pe an, Japonia, care a acceptat moratoriul dar a continuat sa pescuiasca circa 400 de balene pe an, sub titlul de pescuit in scopuri stiintifice, si Islanda, care a renuntat sa mai respecte intelegerea acum mai bine de un an.
Guvernele Japoniei, Islandei si Norvegiei au luptat insa permanent in ultimii 18 ani pentru ca moratoriul privind protectia balenelor sa fie anulat, iar lupta nu a fost dusa mereu prin cele mai ortodoxe metode.
[b]Oamenii si balenele-in competitie pentru peste[/b]
[img]"%%dir[1]%%20040528164621whales_hna_203.jpg" border="0" alt="image" name="image" align="left" width="203" height="152" /[/img] Argumentele lor principale sunt cele care spun ca balenele, alaturi de foci si de morse, s-au inmultit din nou foarte mult si ca pescuiesc acum cam de cinci ori mai mult peste decat toate navele pescaresti din lume.
Astfel, balenele ar fi in competitie directa cu oamenii la pescuitul pestelui – si ar fi o cauza a infometarii populatiei din tarile sarace.
Aceste idei sunt insa contrazise de cei mai multi dintre specialistii de marca din domeniul pescuitului.
Ei spun ca, in primul rand, faptul ca balenele si focile mananca peste e pur si simplu un proces natural.
in al doilea rand, daca intr-adevar cantitatea de peste mancata de balene e mai mare decat cea pescuita de oameni, pestii preferati de balene nu sunt comerciali.
Nu in ultimul rand, balenele pescuiesc, in marea majoritate a cazurilor, in locuri in care nu vin navele de pescuit.
Argumentul fundamental al triplei aliante impotriva balenelor ramane totusi puterea sa economica.
Japonia mai ales a reusit sa grupeze de partea sa tari in curs de dezvoltare primite anul acesta in Comisia Internationala pentru Balene.
Exista numeroase voci care sustin ca pozitia comuna a Japoniei cu tari ca Surinamul, Mauritania, Coasta de Fildes sau Tuvalu are o singura explicatie – banul.
[img]"%%dir[1]%%20040528164608whales_gun_hna_203.jpg" border="0" alt="image" name="image" align="left" width="203" height="152" /[/img]Japonia, care ceruse permisiunea de a pescui 3000 de balene anual in apropierea Antarcticii, a pierdut la puncte prima runda a acestui meci la scorul de 29 de voturi contra si 24 pentru.