Raiul ursilor bruni

[i]in Carpatii Romaniei traiesc se gasesc mai bine de jumatate din ursii din intreaga Europa[/i]
[img]"%%dir[1]%%20040625154821urs_container203x152.jpg" border="0" alt="image" name="image" align="left" width="203" height="152" /[/img] Muntii Carpati sunt ultimul loc din Europa, cu exceptia Rusiei, in care oamenii convietuiesc cu un numar mare de animale de prada: ursi, lupi si rasi.
Este unul dintre putinele ecosisteme complete ramase pe continent.

in Carpati se gasesc ultimele paduri virgine din Europa si sute de specii de animale, pasari, insecte, plante si flori, unele disparute in restul continentului.

[b]Ursii la gunoaie[/b]

Ursii coboara frecvent in orasele si satele de munte in cautare de hrana.

in cartierul Racadau din Brasov, de exemplu, ursii vin aproape in fiecare noapte sa caute de mancare in tomberoanele de gunoi care sunt asezate chiar la marginea padurii.

Conform cifrelor oficiale, in Carpatii romanesti traiesc circa 6.200 de ursi, adica mai bine de jumatate din totalul ursilor bruni din Europa.

Povestea lor incepe inainte de al doilea razboi mondial cand se estimeaza ca mai existau circa 500 de exemplare in Carpati, pentru ca fusesera vanati peste masura.

Dupa razboi ei au fost protejati prin lege, dar multa vreme au continuat sa fie vanati din cauza ca faceau stricaciuni in sate si la stane unde furau animale.

[b]Ceausescu si ursii[/b]

[img]"%%dir[1]%%20040625154831urs_drum203x152.jpg" border="0" alt="image" name="image" align="left" width="203" height="152" /[/img] in anii 70, Nicolae Ceausescu a descoperit placerea vanatorii de ursi si a dat ordin ca acestia sa fie protejati astfel incat sa aiba ce vana.

Paradoxal, pasiunea pentru vanatoare a lui Ceausescu s-a dovedit salvatoare pentru ursi: Ceausescu era practic singurul vanator in acele vremuri si oricat de multi ursi ar fi impuscat tot nu reusea sa le reduca substantial numarul.

Urmele lasate de ursi sunt usor de recunoscut

Astfel, in timpul regimului Ceausescu ursii s-au inmultit peste masura.

Ovidiu Ionescu, cercetator la Institutul pentru cercetarea animalelor salbatice (ICAS) din Brasov, spune ca existau in jur de 7.500 de exemplare la sfarsitul anilor 80.

[b]Ursii dupa comunism[/b]

Prabusirea regimului comunist si vidul de putere care i-a urmat pentru o scurta perioada de timp au avut efecte negative asupra ursilor: s-au inmultit braconierii si vanatorii, astfel ca numarul lor a inceput sa scada ajungand la inceputul anilor 90 la circa 4.500.

Acum, spune cercetatorul Ovidiu Ionescu, populatia de ursi bruni din Carpatii Romanesti este sanatoasa si daca se vor respecta legile si cotele de vanatoare nu vor fi probleme in ce priveste conservarea lor.

[b]Turismul rural[/b]

O metoda de conservare este turismul rural care ia tot mai mult avant.

Unul din locurile cu cel mai mare succes din acest punct de vedere este Zarnestiul unde in ultimii opt ani s-au desfasurat programe centrate pe observarea carnivorelor mari: lupi, ursi si rasi.

Turistii din Europa si SUA vin sa vada animalele si, astfel, localnicii incep sa-si dea seama ca au de tras avantaje economice de pe urma lor.

Chiar si pastorii, care au cel mai mult de furca cu lupii si ursii care ataca uneori stanele, par sa accepte situatia si sa se bazeze pe cainii lor pentru a proteja turmele.

[b]Conservarea naturii[/b]

[img]"%%dir[1]%%20040625154807padure203x152.jpg" border="0" alt="image" name="image" align="left" width="203" height="152" /[/img] in Carpatii romanesti oamenii si animalele de prada convietuiesc de sute de ani.

Expertii atrag insa atentia ca dezvoltarea rapida a regiunii, impulsionata de perspectiva aderarii Romaniei la UE, ar putea pune in pericol armonia naturii.

Cel mai grav pericol este faramitarea habitatelor, ca urmare a retrocedarii terenurilor si padurilor, dar mai ales ca urmare a construirii de autostrazi.

[i]Emisiunea Arena, care se transmite sambata 26 iunie la ora 14.00 (ora Romaniei) si in reluare duminica 27 iunie la ora 08.00 (ora Romaniei), va propune o plimbare prin Muntii Carpati in cautare de ursi bruni. Pe parcursul calatoriei veti afla despre pericolele care ameninta ursii si alte animale din Carpati si despre avantajele turismului rural. Emisiunea Arena este realizata de Anca Toader si il are ca invitat pe biologul german Peter Surth.[/b]