Efectele inundatiilor din Bacau

Dincolo de cifre ramine insa disperarea a mii de familii care Primarii din Comanesti, Asau si Agas, zonele cele mai afectate, au apelat la firme private si au facut rost de utilaje. Tot de joi, a inceput vaccinarea a aproximativ 4.000 de persoane. ?Populatia pina in 55 de ani este vaccinata impotriva febrei tifoide, iar copiii pina in 15 ani vor fi vaccinati impotriva hepatitei A.

In zona am dus cadre medicale de la Bacau pentru a realiza campania, dar si materiale dezinfectante pentru cele 160 de fintini colmatate?, ne-a declarat Cornelia Cojocaru, directorul Directiei de Sanatate Publica din Bacau.

Agasul a ucis fara mila

Maria si Marian Merlusca, mama si fiu, au fost ucisi de apele riului Agas. Cei doi locuiau in albia piriului, la aproximativ patru kilometri de drumul principal. Vecinii povestesc ca miercuri, in jurul prinzului, piriul s-a umflat deodata, a rupt stavilarul si a inundat drumul. ?A venit viitura in citeva minute. Maria s-a dus la fiul ei sa-i spuna sa iasa din casa ca vine apa mare.

Nu au mai apucat. Locuinta a fost luata cu totul de apa?, ne-a povestit o vecina. In casa se afla si fetita de patru ani a lui Marian, care a fost smulsa si ea de torent. Fiind mai usor, corpul copilului a fost purtat de viitura puternica. Insa un satean a reusit sa zareasca la timp fetita si, dupa o lupta de citeva minute cu apele involburate, a reusit sa o salveze.

Bunica si tatal ei nu au supravietuit potopului. ?O sa ii depuna in biserica, nu au in alta parte unde. Casa lor nu mai exista si, oricum, pina acolo nici nu se poate ajunge?, ne-a spus Elena Ciuturaru.
Cale de patru kilometri, din soseaua principala pe coama muntelui, casele care au fost situate in dreapta si in stinga drumului au fost in totalitate distruse. Lui Mihai Zafiu, apa i-a distrus vila cu un etaj. Doar un perete a mai ramas in picioare, ramasita de rezistenta in fata naturii. Agasul a ras de pe fata pamintului locuinte, grajduri, garaje, bucatarii de vara.

Patru poduri de beton de pe apa Asau au fost facute tandari. Mii de animale si pasari si-au gasit sfirsitul in apele tulburi. ?Am vazut un vitel care incerca sa supravietuiasca in apa. Impreuna cu alti barbati am reusit sa il scoatem, dar a fost ceva infernal?, povesteste Dumitru Zugliu.
Masina lui Ionel Zaharia, o Dacie, s-a transformat intr-un morman de fiare contorsionate. ?Am vazut cum apa imi cara masina si o izbeste in toate partile. Podul s-a rupt, a cazut, si masina a fost dusa sub el. Acolo a fost bombardata cu bustenii care veneau din deal. Mi-au facut-o praf.

Pe cine pot eu sa fiu acum suparat??, se intreba ieri, oarecum resemnat, Ionel Zaharia, in timp ce asista la incercarea pompierilor si a jandarmilor de a scoate pe mal ce mai ramasese din autoturism. Pe Valea Agasului, oamenii sint ca si paralizati, accesul la zecile de case fiind imposibil din cauza ca drumul este inundat.

O femeie de 75 de ani, netransportabila, refugiata intr-un pod

Citiva kilometri mai jos, la Goioasa, alte familii isi striga disperarea. Si aici, tot un piriu, Goioasa, si-a facut de cap, semanind jale si disperare. Opt familii stau de doua zile si privesc neputincioase, de coama unui deal, cum casele lor, cu tot ce se afla inauntru, sint mincate de apa. Gospodariile sint situate intr-o vale putin mai jos de nivelul soselei.

Torentii care s-au scurs de pe munte s-au adunat ca intr-o caldare si, din cauza topografiei zonei, apa nu are unde sa se scurga decit in pamint. Satenii asteapta sa se indure cineva si de ei. Familia lui Vasile Burlacu se afla in casa cind a inceput potopul. Apa a venit de pe munte, in cantitate mare, si s-a infiltrat in beci.

?Am vazut deodata ca, de sub podele, apa incepe sa bolboroseasca. Am vrut sa salvam animalele, dar am renuntat. Pe usa din fata nu mai puteam iesi pentru ca apa era cit noi. Ne-am dus in spatele casei si am iesit pe geam?, povesteste Vasile Burlacu. Oamenii au stat pe deal pina cind a trecut potopul.

In casa nu pot intra si nu au rude care sa le adaposteasca, asa ca sotii Burlacu, impreuna cu cei trei copii, in virsta de un an, patru si, respectiv, sase ani, dorm in podul unui grajd. Janeta Burlacu, 75 de ani, netransportabila, locuieste si ea intr-un pod. Apele au surprins-o in casa si niste rude mai tinere au apucat s-o urce in podul grajdului.

Ieri, se implinisera 24 de ore de cind se afla acolo, iar sansele sa fie coborita erau nule. Elena Sandor (80 de ani), care locuieste singura, a fost salvata, aproape miraculos. Mariana Ciurcanu, o vecina, s-a gindit la tanti Lenuta si a trecut inot curtea pina la casa femeii. A carat-o in brate pina la usa si a strigat dupa ajutor.

A auzit-o un vecin, care le-a ajutat pe cele doua femei sa ajunga la adapost, pe un deal. ?Nu vrem sa fim ajutati altfel decit sa se gaseasca o solutie sa se scurga apa, sa putem ajunge la casele noastre, ca milul din gospodarii ni-l scoatem noi?, ne-a spus Dragos Ciucanu.

Weekend ploios

Ploile nu ne vor ocoli in acest sfirsit de saptamina, dar ele vor cadea doar in nordul tarii si in cantitati mai mici, spun specialistii de la Administratia Nationala de Meteorologie (ANM). Pentru ca nu exista pericolul unor fenomene violente, ANM nu a mai dat nici un avertisment.

In schimb, chiar si in cantitati mici, ploile vor contribui la depasiri ale nivelurilor riurilor cu 5-25 de centimetri, in partea de nord a tarii. ?E posibil sa se mai inunde o comuna sau cite un satuc, dar nu putem localiza unde se va intimpla.

Este un nor care se plimba de colo-colo in jumatatea de nord a tarii?, ne-a spus hidrologul de serviciu Nicolae Raducanu de la Institutul National de Hidrologie. (S.P.)

Drumul spre Manastirea Frasinei – afectat de inundatii

In comuna vilceana Muereasca au fost inregistrate alunecari masive de teren pe Drumul Judetean 658, la Gura-Vaii-Muereasca-Manastirea Frasinei. Valoarea lucrarilor pentru efectuarea zidurilor de sprijin in aceste puncte a fost estimata la 9,2 miliarde lei. Neefectuarea lucrarilor va duce la intreruperea circulatiei si izolarea totala a sase sate (cu o populatie de circa 1.

700 oameni) si a Manastirii Frasinei. (M.M.)

Noroiul, curatat de frica premierului

Dupa ce in urma cu doar o zi strazile din municipiul Lupeni erau blocate de noroi si nu puteai intra decit cu cizme de cauciuc, anuntata vizita a premierului Adrian Nastase in zona a pus pe jar autoritatile locale si judetene.

De la primele ore ale diminetii de ieri, zeci de jandarmi si sergenti angajati, pompieri militari si civili cu mai multe utilaje au fost adusi sa-i ajute pe oameni sa-si scoata noroiul din gospodarii. (Marius Mitrache)

Hainele de inmormintare, incredintate jandarmului

Zeci de sateni erau ieri prin curti, cu lopetile in miini, si scoteau milul din case si gospodarii. Printre ei, jandarmii si pompierii au devenit prezente obisnuite. Un baiat tinar, care nu avea mai mult de 18 ani, militar in termen la Pompieri, dar care nu a vrut sa ne spuna numele de teama sa nu-l certe seful, ne-a marturisit ca era pe baricade de mai bine de 12 ore.

?Ii ajutam pe oameni, ce sa faca si ei, saracii? A dat asa un necaz peste ei!?, ne-a spus soldatul, in timp ce dirija un furtun spre o fosta canalizare. Baiatul s-a confundat aproape cu necazurile satenilor. ?Toti ne asteapta sa mergem si la ei. In unele locuri, scoatem apa pe o parte si intra pe alta. Trebuie sa-i ajutam, ca e atita necaz in jur?, mai spune pompierul.

Plutonierul-major Gheorghe Pricope era pentru a doua oara in zona, dupa ce daduse si miercuri o mina de ajutor. ?Oamenii sint nervosi, au necazuri mari: gospodariile lor sint in namol, pline de apa. Ii vom ajuta pe toti, dar va dura?, precizeaza plutonierul-major Pricope.

Ieri, pe strada principala din Agas, citiva jandarmi carau umerase pline de haine, un televizor si un maldar de prosoape si asternuturi. Le duceau de la locuinta lui Culita Merlusca, la o ruda.
In casa familiei Merlusca, apa este pina la genunchi, desi pompierii au tras-o o data, dar aceasta a continuat sa izvorasca de sub podele. Pe linga zidurile constructiei, milul are o inaltime de aproape un metru. Ca sa mai salveze ceva, Culita Merlusca i-a pus in brate unui baiat lucrurile lui de inmormintare: prosoape, metraj, camasa, maiou, sosete si chiloti noi.

?Ai grija, baiete, cum le duci. Vezi ca ai aici si o lenjerie!?, ii atrage barbatul atentia. Jandarmii si pompierii, desi fac fara sa cricneasca cam tot ce li se cere si ce este omeneste posibil, au si ei o nemultumire: prea multi asteapta ca oamenii in uniforma sa rezolve tot. ?Nu vedeti, stau si se uita la noi. Sint oameni tineri care nu fac nimic.

In loc sa vina sa ne ajute, stau si asteapta?, ne-a spus, intre doua transporturi, unul dintre jandarmi. Generalul Nicolae Rugina, seful Comandamentului Teritorial de Jandarmi Bacau, refuza sa vorbeasca despre acest subiect. Dupa trei zile de nesomn, generalul este departe de a se linisti. De ieri, in zona au fost aduse trupe suplimentare de la Galati.

?Vor fi cite o suta de jandarmi, la Comanesti, Agas si Asau. Am suplimentat efectivele cu 150 de jandarmi, adusi de la Galati?, a precizat generalul Rugina.
La Comanesti, Agas sau Asau vor trece zile, poate saptamini, pina cind lucrurile vor intra pe fagasul normal. Oamenii inca se intreaba cu ce au gresit de au fost atit de crunt pedepsiti. Unii au puterea sa recunoasca si arata cu degetul: jaful din paduri, taierile ilegale si masive isi arata acum efectele.