Pana in prezent, compania a cheltuit, numai cu programul de cercetare pentru punerea in evidenta a resurselor minerale, 70 de milioane de dolari. ?Cercetarea geologica se face pe riscul propriu?, a precizat presedintele ANRM.
In cativa ani, locuitorii din Rosia Montana ar putea face plaja, ar putea pescui sau vor putea face diverse sporturi acvatice pe… munte. Una dintre solutiile de refacere a mediului ar putea fi formarea unui lac pe locul muntelui, care va disparea in urma exploatarii in 17-20 ani, a adaugat Stratulat. ?Acest lucru va fi posibil cu ajutorul infiltratiilor de apa, este zona montana, apa nu este o problema?, a amintit Stratulat.
O alta solutie de ecologizare ar fi cea practicata in Occident. ?Locul exploatat se astupa cu resturile scoase din exploatare, peste care se adauga sol fertil, acel loc poate deveni foarte bine o padure?, a explicat Stratulat. Ecologizarea presupune supravegherea zonei afectate
mai multi ani, pana cand mediul revine la parametri normali. ?Padurea poate fi replantata de mai multe ori, pana cand nu se mai usuca?, a precizat presedintele ANRM. Chiar daca zona afectata de exploatari va fi foarte mica, respectiv 7,5 km patrati, in comparatie cu suprafata totala a Muntilor Apuseni, care insumeaza aproape 21.000 km patrati, vor fi probleme legate de mediu, ?iar noi nu le vom da aprobarea de incepere a exploatarii pana cand nu vor avea aprobarea studiului de impact asupra mediului de la minister?, a mai spus Stratulat.
In plus, Rosia Montana SA trebuie sa ecologizeze si lucrarile actuale, prin consolidarea iazului actual, a mai spus Stratulat, care a adaugat ca ?sunt probleme grave de ecologizare, unde s-a exploatat pana acum?.
Stratulat a informat ca Rosia Montana SA se afla in stare avansata cu proiectul pentru refacerea mediului, urmand ca, pana la sfarsitul anului, sa il prezinte ministerului, iar acesta il va aproba sau nu pana in septembrie 2005. Cazul de la Rosia Montana a atras si atentia
Consiliului Europei (CE).
Saptamana trecuta, o delegatie a CE s-a deplasat la Rosia Montana, scopul fiind evaluarea importantei culturale a zonei, examinarea felului in care aceasta este luata in considerare, precum si a scenariilor privind evolutia situatiei. Concluziile lui Edward O?Hara, raportorul
general privind Patrimoniul Cultural, vor fi cuprinse intr-un raport pentru CE.
Potrivit lui Eugen David, presedintele Alburnus Maior, RMGC a incalcat recunoasterea juridica a peisajului, in stabilirea si implementarea politicilor peisajului, excluderea patrimoniului natural si cultural din planificarea spatiala si urbanistica.