Primul proces impotriva companiilor producatoare de gaze cu efect de sera

[b]Actiune in justitie impotriva poluatorilor[/b]
[img]"%%dir[1]%%20040413155506040413_pollution203.jpg" border="0" alt="image" name="image" align="left" width="160" height="110" /[/img]
Este o actiune fara precedent. Cele cinci companii atacate in justitie nu au produs vreun dezastru ecologic, nu au otravit apa sau aerul si nici nu au incalcat normele de producere a energiei.

Luate impreuna, insa, ele produc 10 la suta de dioxidul de carbon emis in atmosfera in Statele Unite. Adica 650 de milioane de tone din gazul considerat responsabil pentru efectul de sera, incalzirea globala, schimbarile climatice si asa mai departe.

Procurorii generali din 8 state americane au completat ieri actele necesare pentru a porni un proces care sa oblige cele cinci companii producatoare de energie sa-si reduca emisiile de dioxid de carbon cu cel putin 3 la suta in urmatorii 10 ani. E o incercare mai putin obisnuita de a limita emisiile de dioxid de carbon, lasate pana acum in grija reglementarilor internationale.

Actiunea in justitie pleaca de la constatarea ca guvernul federal a esuat in reglementarea problemei si ca trebuie facut ceva. Nu va fi usor, pentru ca, spre deosebire de alte gaze poluante, dioxidul de carbon nu este nici macar trecut pe lista federala a substantelor a caror emisie este reglementata prin lege.

[b]Legea "pericolului public"[/b]
[img]"%%dir[1]%%powerstation.jpg" border="0" alt="image" name="image" align="left" width="140" height="160" /[/img]
Drept care procesul pornit ieri invoca o lege mai veche, a "pericolului public", destinata sa protejeze proprietarii de actiunile neplacute ale vecinilo. in baza acestei legi au mai fost limitate emiterea de substante care polueaza apa sau aerul, din cauza pericolului in care este pusa populatia.

Echipa de juristi care a pornit procesul argumenteaza ca incalzirea globala se afla la originea a numeroase riscuri in viitor: de la bolile de plamani la cele de inima, de la topirea ghetarilor polari la inundatii sau distrugerea florei si faunei salbatice.

Procesul impotriva companiilor poluatoare nu cere nici un fel de daune ci doar ca acestea sa fie obligate sa-si limiteze emisiile de dioxid de carbon. Un lucru de altminteri foarte costisitor, ceea ce face ca aceasta prima actiune legala sa aiba relativ putine sanse de reusita. Pe de alta parte, ar putea fi inceputul unei noi tendinte in atitudinea publicului fata de poluare si incalzirea globala.

Alte actiuni similare ar putea urma, punand in cele din urma Congresul american in fata unei alternative: o serie de procese anti-poluare pe cauze individuale sau schimbarea legii.