Cele sase directive se refera la calitatea apei destinate consumului uman, prevenirea si controlul integrat al poluarii, depozitarea deseurilor, epurarea apelor uzate municipale, limitarea emisiilor de la instalatiile mari de ardere si supravegherea transportului deseurilor.
"Sunt directivele cele mai complexe, a caror implementare presupune investitii semnificative, aproximativ 70 la suta din cele 29 de miliarde euro necesare pentru implementarea acquis-ului comunitar de mediu", a precizat Liliana Bara in cadrul unui seminar privind provocarile din domeniul mediului in perspectiva integrarii in UE, organizat miercuri de MMGA..
Perioadele de tranzitie cerute variaza intre patru si opt ani, negocierile fiind deja finalizate pentru cinci directive, pentru care s-au obtinut perioade de tranzitie intre unul si cinci ani.
Negociatorul sef adjunct al Romaniei la UE, Leonard Orban, a aratat ca "legislatia in domeniul protectiei mediului a evoluat intr-un mod spectaculos in ultimii 10 ani, acest proces urmand sa continue, directivele urmand sa fie din ce in ce mai dure, iar implementarea lor va trebui sa fie o prioritate pentru autoritati si companiile private".
Leonard Orban a precizat ca rapiditatea si eficienta aplicarii acquis-ului comunitar de mediu va influenta in mod clar viitorul companiilor in mediul concurential puternic din UE.
Acesta a spus ca 90 la suta din incalcarile tratatelor UE s-au produs in domeniul protectiei mediului.