Conform evaluarilor specialistilor rezulta ca lucrarile necesare pentru amenajarea bratului Chilia vor perturba grav echilibrul ecologic si hidrologic al zonei, afectand intreaga regiune a Deltei Dunarii, inclusiv Rezervatia Biosferei Delta Dunarii din tara noastra.
Din analiza informatiilor preliminare, Partea romana a estimat ca posibile consecinte ale realizarii proiectului urmatoarele: declansarea unui proces de scurgere mai activa, cu consecinte asupra Deltei secundare – Chilia, afectarea echilibrului ecologic al zonei, inclusiv al Rezervatiei Biosferei "Delta Dunarii", canalul reprezentand culoarul de migrare pentru 95% din populatia de scrumbii din Dunare si, nu in ultimul rand pierderi economice cauzate pescarilor din zona (romani si ucrainieni).
In aceste conditii, produsul final al studiului se va concretiza intr-un Plan strategic de reconstructie ecologica a Deltei Dunarii in conditiile amenajarii unei cai navigabile maritime pe bratul Chilia. Principiul ce sta la baza acestei reconstructii este restabilirea si mentinerea situatiei initiale prin refacerea functiilor naturale tipice zonelor umede: hidrologice, biogeochimice si ecologice. Functiile naturale odata refacute, dezvolta anumite valori existentiale – resurse naturale – de care pot beneficia comunitatile umane.
La manifestare au luat parte reprezentanti ai Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor, Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare si Ingineria Mediului – ICIM – Bucuresti, Institutul National de Geologie si Geoecologie Marina Bucuresti, Institutul National de Hidrologie si Gospodarirea Apelor Bucuresti.
Reprezentantii Ministerului Afacerilor Externe au prezentat rezultatele intalnirii de la Geneva, intalnire convocata la solicitarea Partii romane la care au participat reprezentantii ai conventiilor internationale responsabile cu protectia mediului (Conventia de la Berna, Conventia MAB UNESCO, Conventia de la Ramsar, Conventia Espoo) si reprezentanti ai Comisiei Europene.
Reuniunea de la Geneva a recomandat Partii ucrainiene incetarea activitatilor in zona construirii canalului Bastroe pana la realizarea unui Studiu de evaluare a impactului, studiu care va fi realizat si cu participarea unor experti ai Comisiei Europene.
Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor a prezentat stadiul elaborarii Studiului privind consecintele asupra mediului, precum si cele economice si sociale in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii Romania, determinate de constructia canalului Bastroe din Rezervatia Biosferei Dunarea – Ucraina, studiu ce se va realiza si finanta conform Hotararii Guvernului Romaniei nr. 1366/26 august 2004.
Actiunile si masurile de reconstructie ecologica propuse in studiu sunt orientate spre lucrari hidrotehnice de mica amploare, care implica un impact redus asupra mediului si costuri estimate la cca. 1,5 – 2 milioane EURO/an in perioada 2005-2008.
Efecte ecologice scontate sunt imbunatatirea conditiilor de viata in cele 30 de tipuri de ecosisteme – naturale si antropice, imbunatatirea circulatiei apei, ameliorarea calitatii apei si a starii trofice a ecosistemelor, refacerea functiei de biofiltru in vederea retinerii sedimentelor si fixarii substantelor toxice, limitarea fenomenului de eutrofizare prin stoparea surselor de imbogatire a apei cu nutrienti si extinderea zonelor de reproducere naturala, de odihna, hranire si crutare a speciilor de pesti autohtoni si pasari acvatice. Aceste efecte ecologice se vor reflecta direct in cresterea productivitatii resurselor naturale regenerabile – resurse pescaresti, stuf, rachita, plante medicinale, ciuperci, plante melifere (ca resurse vegetale) si vanat (ca resurse cinegetice) si vor conduce, prin utilizarea acestora si dezvoltarea ecoturismului in zona, la o crestere economica durabila in aceasta regiune.
Avand in vedere ca marea majoritate a amenajarilor piscicole si agricole nu mai sunt folosite in scopul pentru care au fost destinate, fiind exploatate intr-un regim semi-intensiv sau natural de exploatare, fara sisteme de irigatii si drenaj, este necesara initierea unor masuri eficiente care sa garanteze renaturarea unor zone ce nu mai pot fi utilizate pentru destinatia lor economica, precum si refacerea retelei de canale in vederea imbunatatirii circulatiei apei. Acestea constituie masuri prioritare in managementul Deltei Dunarii in urmatoarea perioada, care vor avea ca efecte principale dezvoltarea zonelor de reproducere naturala a pestilor si restaurarea echilibrului hidrologic. Terenurile care au constituit domeniu public de interes judetean sau local, utilizate ca amenajari agricole sau piscicole si care datorita degradarii sau altor cauze nu mai pot fi exploatate in scopul pentru care au fost destinate vor fi integrate in regimul natural de folosinta prin efectuarea lucrarilor corespunzatoare de reconstructie ecologica, stabilite de Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, in urma unor studii efectuate de institutele de cercetare specializate si cu avizul Academiei Romane – Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii