Seismul din noaptea de miercuri spre joi a avut 6 grade pe scara Richter, s-a simtit in cinci tari, dar nu a provocat victime si nici pagube materiale semnificative
Seismul de miercuri noaptea a fost cel mai puternic de dupa 1990, cu o magnitudine de 6 grade pe scara Richter. El a fost inregistrat de aparatele de specialitate cu 22 de secunde inaintea producerii. Cutremurul s-a simtit pe aproape tot teritoriul Romaniei, precum si in alte patru tarin zona (Bulgaria, Turcia, Republica Moldova, Ucraina). Miscarea telurica a fost produsa in zona seismologica Vrancea de doua placi tectonice care au alunecat usor una sub alta. (Simona Popa)
Cutremurul ?de baza?: ora 23.34. Seism in Vrancea, magnitudinea de 6 grade, intensitatea epicentrului de 6-7 grade pe scara Mercali, adincime de 100 de kilometri. A fost simtit la Bucuresti cu intensitatea de 6 grade.
[b]Cauza: miscarea placilor tectonice [/b]
Dintre toate ipotezele, seismologii o accepta pe cea privind miscarea placilor tectonice din zona Vrancea, unde s-ar petrece ceea ce ei numesc ?o subductie?. ?Exista doua placi care vin in contact si una subduce, adica intra pe sub cealalta. Zona de contact dintre ele are o anumita rezistenta. Pe masura ce se acumuleaza tensiuni in aceasta roca, rezistenta este invinsa si atunci se produce seismul. Probabil ca initial au fost cap in cap, iar cea dinspre est a avut o cadere si a alunecat sub cealalta. Placa, avind o masa enorma, incepe sa vibreze, iar vibratia asta se transmite la distante foarte mari, pina la un punct unde se atenueaza?, afirma Aurelian Pintea, seful Laboratorului de seismologie din cadrul Institutului National de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pamintului (INCDFP).
Doua seisme induse. Cutremurul principal a provocat, in orele urmatoare, doua miscari seismice de mai mica intensitate (primul de 2,3 grade, iar cel de-al doilea de 3,2 grade), resimtite in zona Focsani-Rimnicu Sarat. Acestea sint, potrivit lui Aurelian Pintea, cutremure induse de cel inregistrat la ora 23.34, nu sint replici ale lui. Seismologul explica modul de producere a seismelor induse: ?Ele nu s-au produs in volumul de roca in care au fost acumulate tensiunile initiale, cum sint replicile, ci au fost la o distanta mult mai mare de zona focala propriu-zisa. Se numesc cutremure induse de miscarea sesimica, pentru ca se produc pe faliile unde s-a simtit cutremurul?.
Opt replici. Seismul de la miezul noptii a fost urmat de alte opt replici, care au plecat tot de la adincimea de 90-100 km la care s-a produs socul principal. ?Au avut o raza pe care noi inca nu am calculat-o, pentru ca n-am avut timp sa prelucram toate datele. Au fost de magnitudini 2,5-3 pe scara Richter si nu au fost simtite de populatie. Doar noi le-am inregistrat la institut?, a explicat Pintea.
[b]Zgiltiire TV in direct [/b]
La Pro TV miscarea tectonica a prins redactia stiri chiar in momentul in care se schimbau turele. ?Eu si Mihai Codreanu terminaseram de prezentat Stirile de la ora 23.00 si iesiseram din direct?, povesteste Amalia Enache. ?Cind a inceput cutremurul ne aflam in cabina de machiaj unde ne demachiam. M-am uitat la Mihai si i-am spus: ?Cutremur!?. El instinctiv a pus mina pe oglinda, sa nu cumva sa cada pe mine?.
La Antena 1, in noaptea cutremurului, Mihai Gadea era in direct la emisiunea ?Se intimpla in Romania?, alaturi de invitatii sai, Mihai Tanasescu, ministrul finantelor publice, si Adriean Videanu, vicepresedintele Partidului Democrat. ?Cind a inceput cutremurul, senzatia de anxietate a fost sporita de faptul ca reflectoarele au inceput sa se miste si sa se loveasca unul de celalalt?, spune Mihai Gadea. ?Invitatii s-au schimbat putin la fata… Cred ca una dintre cele mai ingrate situatii este sa te prinda un cutremur serios in direct, la televiziune. Am incercat sa glumesc putin, spunindu-le domnilor Tanasescu si Videanu ca, probabil, intrarea in campania electorala este factorul declansator al cutremurului?, a povestit Mihai Gadea. Garzile de corp ale celor doua personalitati prezente in platoul Antenei 1 au incercat sa intre in studio pentru a-i salva pe domnii Tanasescu si Videanu.
Realitatea Tv a difuzat de mai multe ori imaginile inregistrate la postul satelit, Alpha Tv la ora cutremurului. Cel care prezenta in acel moment revista presei a fost figura cea mai marcata de ceea ce se intimpla, astfel incit a inceput sa relateze in direct cutremurul. A vorbit despre Palatul Parlamentului care este zguduit de cutremur. Cind si-a dat seama de eroare s-a corectat, si a explicat ca din cauza emotiilor a spus Palatul Parlamentului in loc de Casa Presei.
Cei de la B1 Tv spun ca ?nu stim daca a avut sau nu legatura cu tema emisiunii ?Nasul?, insa cutremurul s-a produs in toiul unei discutii inversunate despre momentul adevarului in coruptie. Discutia din studio tocmai se incingea.
Radu Moraru: Dar Amariei, de exemplu, poate sa-si pastreze independenta, ca ei sint independenti intr-un fel, chiar daca dumneavoastra faceti…
Ionut Popescu: Este independent ca expert imobiliar!
Moraru: Adica rezista presiunii? Ca e o presiune acum…
Popescu: Cutremur!
Moraru: Da, cutremur!
Popescu: Deci prindem in direct si un cutremur!
Moraru: Ar trebui sa va spun sa va bagati sub masa
Popescu: Nu ne bagam sub masa, domnule Blanculescu, ramineti pe loc, nu va speriati.
Moraru: Putem sa vorbim cind e cutremur?
Popescu: Eu cred ca da, domnul Blanculescu este neinfricat, se lupta cu cei din piete, dar apoi cu cutremurul!?
Ionel Blanculescu: Putem sa vorbim, putem sa lasam la o parte aceste ca nu avem timp de asa ceva…
Moraru: Eu zic sa mai si glumim ca am scapat ieftin la cutremurul acesta. Doamne fereste! (Cosmin Tupa, Bogdan Iancu)
[b]Pamintul se "scutura" din ce in ce mai des [/b]
De-a lungul timpului, Romania a fost zguduita de mai multe cutremure puternice. Specialistii de la Institutul de Fizica Pamintului au date despre seisme incepind cu anul 1800. Cel mai mare cutremur din istoria Romaniei s-a produs in 1802, dar din acea perioada nu exista date exacte privind numarul victimelor. (S.G.)
[b]Cele mai mari cutremure din Romania [/b]
Anul Magnitudine Victime
1802 7,4 necunoscut
1940 (10 noiembrie) 7,4 aprox. 200
1977 (4 martie) 7,2 1.503
1986 (30 august) 7,0 aprox. 50
1990 (30 mai) 6,7 2
[b]Mai putem sta linistiti un an [/b]
Gheorghe Marmureanu, directorul Institutului National de Fizica Pamintului, sustine ca un cutremur catastrofal nu este posibil in Romania pina in aprilie 2006, dar ca nu exista certitudinea unui astfel de seism nici dupa aceasta data. Specialistii din cadrul institutului sustin ca prognoza facuta de Marmureanu se bazeaza pe studii stiintifice. ?Cutremurul din 2006 ar putea avea magnitidinea de peste 7 grade. Noi putem face astfel de prognoze pentru ca in cazul cutremurelor produse intr-o anumita zona exista scheme de repetabilitate. De exemplu, in zona Vrancea nu putem stabili cu exactitate repetabilitatea cutremurelor, dar intervalul la care se produc este cuprins intre 30 si 50 de ani?, spune Aurelian Pintea, sef al Laboratorului de Seismologie din cadrul Institutului de Fizica Pamintului.
Acesta a explicat ca ultimele mari miscari seismice din zona Vrancea s-au produs in anul 1940, respectiv 1977, deci cutremurele au avut loc la un interval de 37 de ani. Fata de anul 1977, seismul de miercuri noaptea s-a produs la un interval de 27 de ani.
[b]Placa transilvana si cea moldoveana [/b]
Specialistul Departamentului de Geologie din cadrul Universitatii ?Babes-Bolyai? din Cluj-Napoca, tectonicianul Ion Balintoni, preconizeaza ca, tinind cont de periodicitatea cutremurelor, in jurul anului 2010 ne putem astepta la un cutremur de circa 7 grade pe scara Richter. ?Au fost cutremure mari in 1940, in 1977, iar, daca in aceasta perioada de acumulare de energie nu au loc cutremure mai mici, ne putem astepta la cutremure de proportii, poate in jur de 7 grade pe scare Richter?, ne-a spus profesorul universitar. Potrivit specialistului, epicentrul din Vrancea este singurul loc din Europa unde exista o convergenta intre trei placi, cea transilvana, cea moesica (de sud) si cea moldoveana (est-europeana). Acestea vor continua sa fie active inca zece milioane de ani, pina cind fragmentul vertical rupt din placa est-europeana, si care transmite cutremurele, se va topi in mantaua Pamintului. (Simona Gheorghe, Madalina Prundea)
[b]Telefonia sufocata [/b]
Reteaua Connex a fost congestionata temporar, in special in Bucuresti, din cauza unui numar mare de apeluri simultane. Comparativ cu noaptea precedenta in noaptea de 27-28 octombrie 2004 traficul apelurilor a crescut cu 260% intre 23.00 si 1.00 si cu 180a in intervalul 23.00-7.00?, a informat directorul de relatii publice de la Mobifon, Alina Berechet.
In reteaua Orange au aparut congestii intre orele 23.00 si 3.00. Apelurile de voce au crescut cu 65% fata de ziua precedenta. Intervalul de virf a fost insa intre 23.00 si 1.00 cind s-a inregistrat o crestere de 175%?, a explicat Amalia Fodor, director de relatii publice la Orange.
Apelurile in reteaua Zapp s-au dublat la miezul noptii, dar in retea nu au fost probleme de congestie?, ne-a declarat Mihaela Lupu, sef corporate affairs la Zapp.
Inghesuiala mare a fost si la mesajele scurte (SMS) insa si Orange, si Connex spun ca nu au fost probleme si ca tot ce s-a trimis a ajuns la timp la destinatari. Compania Orange adauga ca, intre 23.45 si 1.00, traficul SMS a crescut cu 188%. (O. D. Popica)
[b]Nastase: cutremurul a fost ?util? [/b]
OPINIE. In viziunea premierului Adrian Nastase, cutremurul a fost ?util? pentru a verifica modul de functionare a institutiilor cu atributii in astfel de cazuri si a exercita ?o presiune suplimentara pentru viitor?, in sensul perfectionarii unui sistem de avertizare timpurie a seismelor. ?Nici un guvern nu poate interzice cutremurele?, a mai spus Nastase. (A.M.)
[b]Aglomeratie la ambulanta [/b]
Bucuresti. Medicii Serviciului de Ambulanta au primit un numar dublu de apeluri fata de cel normal, in primele 30 de minute dupa seism, a declarat dr. Ovidiu Cismaru, directorul serviciului. Cele mai multe apeluri au venit din partea batrinilor si a cardiacilor. Sute de bucuresteni au iesit in strada, speriati de eventualele replici. (A.M.)
[b]A murit de inima [/b]
Constanta. Un barbat bolnav de inima a murit in urma unui stop cardiac, speriat de cutremur. O femeie a avut o criza epileptica si a fost transportata la spital. O parte din tavanul unui salon al sectiei Obstetrica-Ginecologie din Spitalul Judetean de Urgenta s-a prabusit peste un pat, dar nu s-au inregistrat victime. (L.F.)
[b]Operatii aminate [/b]
Bacau. Interventiile chirurgicale de la Spitalul Judetean au fost aminate, ieri dimineata, deoarece tevile din interiorul cazanului principal de abur al unitatii s-au rupt. Utilajul era necesar pentru sterilizarea instrumentarului. In plus, in mai multe pavilioane s-au spart geamuri, iar peretii s-au crapat. Pagubele estimate sint de doua miliarde de lei. (N.B.)
[b]Bloc fisurat [/b]
Roman. Un bloc foarte vechi, insemnat de citiva ani cu ?bulina rosie?, s-a fisurat din cauza cutremurului. De altfel, mai multi localnici au chemat ambulanta deoarece li s-a facut rau de frica. (D.S.)
[b]25 de oameni pe drumuri [/b]
Birlad. Trei familii de rromi, cu 25 de membri, care locuiau intr-o cladire veche, au fost evacuate, dupa ce zidurile s-au surpat din cauza seismului. Sute de oameni au iesit pe strada in halate sau pijamale. (T.P.)
[b]Speriati de CET [/b]
Iasi. Cutremurul nu a produs pagube materiale, inregistrindu-se doar intreruperi de curent. Oamenii s-au speriat insa mai ales de zgomotul produs de CET, care a dat drumul la presiunea din cazane, imediat dupa seism. (G.U.)
[b]Prefectura afectata [/b]
Brasov. Singura cladire din judet afectata usor de cutremur a fost prefectura, imobil cu o vechime de peste 100 de ani. (S.P.)
[b]S-a zgiltiit si Oltenia [/b]
Mehedinti. Cutremurul produs miercuri noaptea a fost primul simtit in acest judet, din 1990 incoace. Cu toate astea, oamenii nu au intrat in panica si au stat in casele lor. (G.T.)
[b]Candelabru smuls din tavan [/b]
Sibiu. Singurul incident provocat de cutremur s-a petrecut intr-un club, unde un candelabru a cazut chiar in mijlocul ringului de dans. Din fericire nu se afla nimeni in acel moment in locul unde s-a prabusit instalatia asa ca incidentul nu s-a soldat cu victime. (D.P.)
[b]Sfaturile generalului Nemes, comandantul Protectiei Civile: Ce trebuie sa faceti la cutremur [/b]
Comandantul Protectiei Civile, generalul de brigada Liviu Viorel Nemes, ne sfatuieste sa nu alergam in timpul ?zgiltiielilor?. Altfel, spune el, exista riscul ca panica sa produca mai multe victime decit cutremurul insusi! Generalul exemplifica prin situatii din trecut, cind unele persoane s-au aruncat pe fereastra din cauza atacurilor de panica. Pentru a nu ajunge la asemenea gesturi-limita, comandantul Protectiei Civile ne spune ce trebuie sa facem cind se declanseaza un seism, in functie de locul in care ne surprinde acesta. (Georgeta Ghidovat)
In casa. ?Persoanele surprinse de cutremur intr-o casa veche trebuie sa se adaposteasca sub grinda, sub o masa solida, intrucit exista riscul ca tavanul sa se prabuseasca. Si beciurile sint adaposturi bune, daca acestea exista?.
La bloc. ?La fel, e bine sa ne refugiem sub grinzi, sub mesele solide, sub peretii de rezistenta. Sa nu alergam catre ferestre ori pe balcon in nici un caz! Si sa nu intram in panica pentru ca au fost cazuri in care unele persoane s-au aruncat pe fereastra. Este bine sa fim prevazatori. Sa fixam bine mobila, sa nu depozitam pe balcoane substante inflamabile ori periculoase si, mai ales, sa nu depozitam prea multe lucruri pe balcon. De asemenea, actele si valorile de familie trebuie asigurate pentru a fi la loc sigur in cazul unei evacuari. Nu trebuie sa iesim pe scara de evacuare, care se pot prabusi primele, ori sa folosim lifturile, pentru ca energia electrica se poate intrerupe in orice moment?, precizeaza generalul Nemes. ?Nu se poate spune care sint cele mai periculoase etaje, cele de jos sau cele superioare, pentru ca depinde foarte mult de felul cutremurului si de vechimea blocului respectiv. O masura foarte buna este oprirea urgenta a alimentarii cu gaze pentru a nu se produce scurgeri si eventuale explozii?.
Pe strada. ?Daca sintem surprinsi de cutremur in timp ce ne aflam pe strada, este bine sa ne departam cit mai mult de blocuri. Exista riscul sa cada ghivece cu flori, reclamele luminoase, obiecte de la balcoane ori antene de pe cladiri?.
In metrou. ?Cei surprinsi calatorind sub pamint trebuie sa asculte recomandarile personalului de la metrou. Mecanicul va opri trenul si, probabil, in functie de gradul de periculozitate, daca se va intrerupe alimentarea cu energie electrica, va evacua cetatenii catre refugiile special amenajate. Important este ca toata lumea sa isi pastreze calmul?.
La volan. ?Soferii trebuie sa opreasca masina daca au fost surprinsi in trafic de cutremur. Trebuie sa ia in calcul distanta fata de cladiri si de sistemele de iluminat. Reclamele de pe cladiri pot pica oricind. Este foarte important ca soferii sa faca loc Salvarilor, masinilor jandarmeriei, politiei, care se afla in misiuni de salvare?.
La scoala. ?Profesorii trebuie sa-i indrume pe elevi sa se adaposteasca sub banci. Panica ii poate face pe cei mici sa fuga din clase si se imbulzeasca pe scari, ceea ce este foarte periculos?.
Pe ape. ?In barca sau pe vapor nu este nici un fel de pericol. Se produc valuri, dar nimic mai mult. Deci, fara panica!?
[b]Zero victime, pagube nesemnificative [/b]
?In noaptea de miercuri spre joi, instiintarea am primit-o la ora 0.10. Imediat s-a constituit grupa operativa pentru a se depista victimele si pagubele produse in urma seismului. S-au facut deplasari in teren, la centralele nucleare, in porturi, in locurile aglomerate. In Bucuresti, fiecare sector a fost controlat si toate raportarile au fost trimise la centrul de criza. Nu s-au inregistrat pierderi de vieti omenesti sau pagube materiale semnificative, doar caderi de tencuiala, aparitia unor fisuri, caderi de ornamente din zidarie, asta in Bucuresti, Iasi, Vrancea, Prahova, Buzau si Galati?, ne-a declarat seful Comandamentului Protectiei Civile, generalul de brigada Liviu Viorel Nemes.
[b]Ardelenii au noroc cu Muntii Carpati [/b]
Transilvania este pazita de cutremure de lantul Muntilor Carpati. De aceea, miscarile tectonice de ieri noapte au fost foarte slab simtite in aceasta parte a Romaniei. ?Carpatii, care sint o consecinta a intilnirii a trei placi tectonice, absorb undele seismice?, explica profesorul Ion Balintoni, tectonician in cadrul Departamentului de Geologie al Universitatii ?Babes-Bolyai? din Cluj-Napoca. El mai spune ca intensitatea unui cutremur de 5 grade pe scara Richter in Vrancea se resimte la nivelul de 1 grad in Transilvania. (Madalina Prundea)
[b]Primii vestitori: pasarile, ciinii, pestii si delfinii [/b]
Pasarile, ciinii si chiar delfinii au avut un comportament neobisnuit ieri noapte, cu putin inaintea cutremurului, ne-au declarat specialistii care au urmarit reactiile animalelor. ?Citiva din pestisorii de riu pe care ii avem la centrul seismobiologic au sarit afara din acvariu. De regula, ei stau la fundul apei, dar inainte de cutremur au iesit?, ne-a declarat Luminita Dantis, operator la Statia Seismologica ?Dr. Cornelius Radu?
Vrincioaia, situata chiar in epicentrul seismului.
Stefan Tataru, seful statiei, ne-a declarat ca si pasarile salbatice au fost agitate: ?Am aproape de mine o padurice de frasin. Inainte de cutremur, pe la ora 22.00, era o ciriiala atit de mare, incit am zis ca e un semn ca se schimba vremea. Dar s-a dovedit a fi cutremurul?.
Adrian Mihai, purtatorul de cuvint al Complexului muzeal de stiinte ale naturii din Constanta, povesteste ca cei doi delfini, Marc si Adina, precum si leii de mare au inceput sa scoata sunete ciudate inainte de seism: ?Cind am intrat in Delfinariu, i-am vazut facind salturi mai inalte decit de obicei, parca incercau sa evadeze?. In zona, in ultima saptamina, a crescut numarul serpilor de apa. Reptilele au iesit pe uscat si au intrat pe aleile din Complexul muzeal. (Siliva Vrinceanu, Leila Florescu)
[b]Nebunia taxiurilor [/b]
Cutremurul a declansat o adevarata isterie, iar lumea a cerut atit de multe taxiuri, incit companiile nu au reusit, timp de aproximativ ora, sa onoreze toate solicitarile.
Directorul firmei Cobalcescu, Nicolae Trusca, spune ca au fost de cinci-sase ori mai multe solicitari decit in mod normal: ?A fost exact ca de sarbatori, nu mai faceam fata. Lumea care era pe strada cerea taxi sa ajunga acasa. Unii mergeau la rude ori prieteni apropiati. A fost o sperietura groaznica…?.
Sefii altor companii ne-au spus ca nu au fost prea grozave incasarile fiindca nebunia a durat doar o ora. In plus, multi taximetristi au dat fuga pina acasa sa-si vada familiile si abia dupa aceea s-au intors la lucru. ?Oamenii erau disperati, fiecare voia sa vada pe mama, pe tata…. In circa o ora am revenit la activitatea normala?, ne-a spus unul dintre directorii de la Taxi 2000, Dan Sora. (Gabriela Palade)
[b]Panica si la vecini [/b]
Cutremurul cu epicentrul in Vrancea a fost simtit si in alte patru tari: Bulgaria, Turcia, Republica Moldova si Ucraina.
Bulgaria. Cutremurul a fost puternic resimtit in orasele bulgare de pe malul Dunarii, in zona de frontiera cu Romania, a anuntat postul public de radio de la Sofia, citat de agentia France Presse. De asemenea, seismul a fost puternic resimtit la Varna (statiune la Marea Neagra) si intr-o mai mica masura la Sofia.
Turcia. Cutremurul a generat panica la Istanbul, unde zeci de oameni au iesit speriati in strada, la miezul noptii, transmite site-ul novinite.com, citind postul turc de televiziune NTV. Observatorul seismologic Kandili de la Istanbul a anuntat ca seismul a avut o magnitudine preliminara de 6,5 grade pe scara Richter.
Republica Moldova. La rasarit de Prut, intensitatea sesismului a fost de 5,8 grade pe scara Richter, transmite BASA-press, preluata de Mediafax. A fost unul dintre cele mai puternice cutremure inregistrate in aceasta tara in ultimii 14 ani. La Chisinau, durata seismului a fost de aproximativ 40 de secunde, a declarat Ion Ilies, directorul Centrului de Seismologie al Academiei de Stiinte a Republicii Moldova. Un adolescent din Chisinau a murit in urma unui atac de panica, deoarece cutremurul din Vrancea s-a simtit pina la Chisinau. Tinarul se afla in locuinta sa, intr-un bloc situat in plin centrul capitalei moldovene.
Ucraina. Seismul a fost resimtit in sudul si vestul tarii, zone invecinate cu Republica Moldova.
[b]Cele mai devastatoare seisme pe planeta [/b]
In ultima suta de ani s-au produs numeroase cutremure de proportii, in special in zonele cu risc seismic crescut, cum ar fi Asia sau Orientul Mijlociu, bilantul fiind de peste un milion de morti numai la cele mai teribile zece miscari telurice inregistrate pe glob. In mod paradoxal, cel mai puternic seism produs vreodata, care a avut loc in Chile, in 1960, si a avut o magnitudine de 9,5 pe scara Richter, s-a soldat doar cu 4-5.000 de victime, lovind o zona mai putin populata.
Tara Anul Magnitudine Victime
China 1976 7,5 255.000 (oficial)/ 655.000 (estimat)
China 1920 8,6 200.000
China 1927 7,9 200.000
Japonia 1923 7,9 143.000
Turkmenistan 1948 7,3 110.000
Italia 1908 7,2 70.000 – 100.000
China 1932 7,6 70,000
Peru 1970 7,9 66.000
Pakistan 1935 7,5 30.000 – 60.000
Iran 1990 7,7 50.000
[b]Crestere a catastrofelor in lume[/b]
Catastrofele naturale au facut anul trecut de trei ori mai multi morti decit in 2002, numarul acestora ridicindu-se la 76.806, se arata in raportul anual al Crucii Rosii. In aceasta analiza, Federatia Internationala a Crucii Rosii si a Semilunii Rosii au luat in calcul persoanele ucise de cutremure, seceta, inundatii, uragane si valuri de caldura. Circa 255 de milioane de oameni au fost afectati de diferite calamitati, iar suprapopularea si degradarea mediului au amplificat aceste fenomene, astfel incit tarile sarace sint de 11 ori mai expuse decit cele bogate. In acelasi timp, schimbarile climatice au avut ca efect o crestere cu 60% a catastrofelor de acest gen in ultimii 10 ani.
In cazul cutremurului de la Bam (Iran), care a facut 31.000 de morti in decembrie 2003, serviciile locale au putut salva 157 de persoane cu 10 ciini, in timp ce 34 de echipe internationale, cu echipamente sofisticate, care au sosit dupa doua zile, nu au putut gasi decit 22 de oameni. (S.N.)
Foarte interesant ceea ce se scrie despre cutremure.Doamne fereste! Speram sa nu apucam sa mai retraim pe viu ceea ce a fost in anul 1977. Probabil se fac niste statistici, dar speram sa nu se intample catastrofe! Eram copil in anul1977 si ma cam distram dupa cutremur , dar astazi realizez ce inseamna acesat fenomen.