, potrivit bilantului activitatii din ultimii patru ani a Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului /MTCT/, prezentat, joi, in Guvern, de ministrul de resort Miron Mitrea.
Romania s-a situat in 2003 pe locul doi in Europa din punct de vedere al cresterii turismului, dupa cum arata raportul Organizatiei Mondiale a Turismului.
Romania are o promovare agresiva, fiind prezenta pe principalele canale TV din lume cu un spot de tara, sustinut de spoturi specifice, in contextul unei strategii globale a interesului turistic.
De asemenea, Au fost atrasi tour-operatori consacrati (TUI, Thomas Cook, ITS Reisen), s-a realizat site-ul oficial de promovare turistica, primul ghid turistic din seria "Guide Bleu Evasion", editura Hachette, s-au deschis trei noi birouri de promovare turistica la Beijing, Varsovia si Budapesta, a fost obtinut statutul de destinatie turistica aprobata (ADS) pentru Romania in China.
Programele turistice cu caracter social au atras in perioada 2001-2004 un numar foarte mare de romani – "Litoralul pentru toti", "1 Mai la mare", "O saptamana de refacere in statiunile balneare", ‘Vacanta la tara". Au fost lansate totodata o serie de programe: "Superschi in Carpati", "Croaziere pe Dunare", programul national "Salvamont" de asigurare a securitatii turistilor si salvare in munti, programul "Infoturism", "Romania – tara Vinurilor", programul "Steagul Albastru – "Blue Flag", programul de crestere a calitatii serviciilor turistice hoteliere "Sigla Q".
Pentru prima oara in Romania, au fost identificate si promovate ecoturismul si Delta Dunarii ca doua programe speciale pentru Romania. Intr-un timp foarte scurt, dupa o campanie de promovare de numai cateva luni, turismul in Delta Dunarii a inregistrat o crestere de 50 la suta.