Potrivit acestei cifre prezentate de OMT, al carei sediu se afla in Spania, la Madrid, pana in august 2004 se inregistrau cu 58 milioane de turisti mai multi ca in 2003.
Este adevarat ca aceasta comparatie nu este tocmai cea mai potrivita, deoarece anul trecut turismul a scazut cu 1,2 la suta din cauza razboiului din Irak, a epidemiei de SRAG /Sindromul Respirator Acut Grav/ si a problemelor economiei mondiale.
Comparand insa rezultatul din acest an cu cel din 2002, se observa o crestere importanta, de noua la suta /41 milioane de turisti mai mult/.
Turismul a inregistrat rezultate pozitive in toate lunile anului, in primele patru luni cresterea fiind de 13 la suta, in mai de 23 la suta, in iunie de 12 la suta, in iulie de zece la suta, in august de sase la suta, in aceasta luna sosirile internationale atingand pentru prima data cifra de 90 milioane.
Potrivit OMT, dupa o perioada dominata de teama de a calatori, a revenit increderea si, desi mai exista o serie de amenintari, acestea nu mai au un impact atat de puternic asupra turismului, ca in ultimii trei ani.
Cresterea cea mai importanta inregistrata in primele opt luni a avut loc in Asia-Pacific /plus 37 la suta/, in timp ce America de Nord a inregistrat o crestere de 12 la suta, primul rezultat pozitiv din ultimii trei ani.
Statele Unite au inregistrat pana in iulie o crestere de 15 la suta in ceea ce priveste sosirile de turisti, in timp ce, de revenirea sa ca tara exportatoare de turisti a beneficiat Mexicul, unde cresterea a fost de 11 la suta.
In America Centrala si America de Sud numarul de sosiri turisti straini a crescut cu 19 la suta, respectiv, 15 la suta.
S-au evidentiat Guatemala, cu o crestere de 34 la suta; Panama – 20 la suta; Nicaragua -16 la suta; Argentina – 11 la suta; Uruguay -29 la suta; Chile -17 la suta si Paraguay – 15 la suta.
In ceea ce priveste Europa, sosirile de turisti straini au crescut cu sase la suta si destinatiile mediteraneene, precum Italia, Franta, Spania si Portugalia s-au mentinut la un nivel similar cu cel de anul trecut, desi consolidarea monedei europene a deviat turistii de la pietele traditionale inspre Caraibe, Mexic si Brazilia.
tarile central-europene si cele din est au inregistrat o crestere de 16 la suta, iar cele din nord de opt la suta, evidentiindu-se cresterea de 13 la suta din Marea Britanie.
tarile mediteraneene au inregistrat o crestere a turismului de patru la suta, in conditiile in care in Italia si Portugalia turismul a scazut cu 0,1 la suta, respectiv trei la suta, iar in Franta a crescut cu 0,1 la suta si in Spania cu doi la suta, ceea ce a fost in folosul unor tari precum Turcia, unde turismul a crescut cu 29 la suta, si Croatia, care, la fel ca Slovenia, a inregistrat o crestere de sase la suta.
De asemenea, au avut de castigat o serie de tari din nordul Africii si Orientul Mijlociu, precum Egipt /plus 49 la suta/, Maroc /plus 17 la suta/ si Tunisia /plus 19 la suta/.
Potrivit OMT, rezultatul pozitiv obtinut de turismul european a influentat revenirea traficului pe distante lungi, din SUA si Japonia.
In Asia, China a devenit o tara "exportatoare" de turisti mai puternica decat cea Japonia, cu 20,2 milioane de plecari in strainatate /plus 82 la suta pana in mai/, de turistii chinezi beneficiind pietele din Hong Kong si Macao, care au inregistrat pana in septembrie cresteri de 58 la suta, respectiv de 36 la suta.
In Coreea, numarul de turisti a crescut cu 28 la suta si incasarile din turism cu 21 la suta. In Japonia, atat sosirile cat si veniturile s-au majorat cu 24 la suta.
In Africa si Orientul Mijlociu a continuat sa creasca traficul interregional, tari precum Liban si Iordania inregistrand cresteri de 42 la suta si, respectiv, 18 la suta.