Aproape 100 de tone de titei s-au scurs in retelele de canalizare ale municipiului Constanta, dintr-o instalatie artizanala montata pe conductele Conpet. Deversarea a fost sesizata de jandarmii care patrulau in zona liceului 8 din cartierul CET, in noaptea de 10 spre 11 noiembrie a.c. Un veritabil rau de combustibil a invadat sistemul de canalizare, punand in pericol siguranta zonei. Conducta Conpet din care a avut loc scurgerea accidentala are o capacitate de 14 toli, aceasta dimensiune permitand un debit de 300 de tone de titei pe ora la o presiune de 45 de atmosfere, potrivit unui responsabil Conpet. In conditiile in care prin conducta au fost pompate cateva mii de tone de hidrocarburi in noaptea de 10 spre 11 noiembrie, perspectiva unei poluari gigantice prinde contur. Mai mult, in contact cu atmosfera calda si umeda a canalizarii, produsul petrolier se volatilizeaza, astfel incat se creeaza pericolul unei explozii subterane.
[b]Explozii subterane evitate[/b]
Pe de alta parte, gazele rezultate au iesit la suprafata, in intreprinderile industriale, in subsolurile blocurilor sau prin gurile de canalizare de pe strazile din zona. Amploarea incidentului a determinat factorii responsabili sa actioneze potrivit codului de urgenta, pentru a preintampina un dezastru care ar fi putut capata proportii. In acest sens, Garda de Mediu Constanta a monitorizat atent evolutia in zona si a intervenit pentru indepartarea pericolului iminent. Potrivit comisarului-sef Constanta Buzea, incidentul este unul din cele mai grave care au avut loc in ultimii ani la Constanta. Datorita cantitatii imense de hidrocarburi deversate accidental in sistemul de canalizare, costurile reabilitarii ecologice ar putea fi foarte mari, apreciaza oficialul garzii de mediu. Deversari accidentale de produse petroliere au mai avut loc la Constanta in anii trecuti, insa nu intr-o cantitate atat de mare. Impactul asupra mediului si sanatatii umane nu a fost inca evaluat, astfel incat factorii de raspundere nu se pot pronunta deocamdata asupra acestui subiect. Exista insa opinii neoficiale cu privire la posibila patrundere a hidrocarburilor in panza freatica, in zone insuficient reabilitate ale retelei de canalizare. O asemenea eventualitate ar putea afecta si sanatatea umana sau cel putin planurile comerciale ale regiei locale de apa. Regia a renuntat recent la o parte din statiile de captare a apei din Canalul Dunare – Marea Neagra, preferand sa exploateze puturile de apa subterana, care au calitatea unei ape minerale plate. Problema cea mai arzatoare pe care o dezgroapa acest accident este insa cea a activitatii politiei si jandarmilor pe linia combaterii furturilor de produse petroliere din conducte.
[b]Incident similar si anul trecut[/b]
In data de 20 aprilie 2003, la aceeasi canalizare din zona CET a avut loc o poluare accidentala cu motorina. La acea data, produsul petrolier a tasnit in jet dintr-o instalatie artizanala mascata in canalizare, inundand trotuarul si o portiune din bulevardul Aurel Vlaicu. Inspectoratul Judetean de Politie a declansat o ancheta in cauza, insa nici dupa un an si jumatate nu au fost descoperiti hotii de combustibili. Din datele rezultate in urma investigatiilor reporterilor ZIUA de Constanta, a rezultat ca in zona parcau, aproape zilnic, camioane si masini de tonaj, care sub pretextul unor reparatii uzuale, isi faceau plinul cu motorina. Conducta Conpet era gaurita in trei locuri, iar hotii montasera trei instalatii artizanale cu robinet, canea si furtun de plastic. "Lucrarea" nu era insa opera unor "profesionisti" in domeniu, din moment ce, la o variatie de presiune pe conducta, instalatiile au cedat de la imbinare, astfel ca motorina s-a revarsat pe caldaram. Potrivit locuitorilor din cartierul CET, prezenta masinilor de tonaj in vecinatatea gurii de canal era o obisnuinta mai veche, datand de ani de zile. In toata aceasta perioada, prin zona s-au perindat sute de picioare de jandarmi, politisti si gardieni publici. Nimeni nu a observat nimic. De la incidentul in cauza, aceleasi organe de ordine au scapat de sub control zona si nici nu au bagat de seama ca "meseriasii" au gaurit de data aceasta conducta de titei. Politia s-a spalat pe mani, ca de fiecare data, desi, daca actiunea de combatere a furturilor din conducte ar fi fost coordonata cu interes si responsabilitate, poluarea accidentala a canalizarii, din noaptea de 10 spre 11 noiembrie, nu ar mai fi avut loc. Cat despre interesul citat, acesta este pus solid sub semnul intrebarii de un alt mega-furt ascuns opiniei publice de catre conducerea IPJ.
[b]Rezervor de 48 de tone sub un pod[/b]
In urma cu o luna, IPJ Constanta a fost sesizat de un denuntator ca dintr-o hala aflata in zona podului de tramvai din cartierul constantean Km. 4-5 ieseau cu regularitate cisterne cu produse petroliere. Concomitent, noul director al Oil Terminal a semnalat politiei ca intre doua rezervoare ale societatii legate intre ele de o conducta, pe o distanta de cativa kilometri, se inregistreaza diferente intre iesirile si intrarile de combustibili. Pe fondul celor doua sesizari, politistii constanteni au descins la fata locului, unde au descoperit peste 10 instalatii artizanale. Sapte din acestea duceau in hala firmei Romcast, unde se gasea un rezervor metalic de 48 de tone, plasat intr-un bazin din beton. De la marea descoperire, IPJ Constanta nu a reusit sa descalceasca itele afacerii, deoarece hala in cauza era inchiriata si subinchiriata intre 3 societati. Surse din IPJ au declarat sub rezerva anonimatului pentru reporterii ZIUA ca firma catre care duceau toate suspiciunile este detinuta de un cetatean decedat si de catre un altul care figureaza in evidentele Politiei de Frontiera ca ar fi parasit Romania pentru o calatorie de 3 luni in Canada. In plus, marfa era plasata la alte firme care rulau sumele de bani prin 20 de conturi bancare, cu diversi titulari. O luna de zile nu a fost suficienta pentru politistii constanteni pentru a gasi vinovatii. Mai mult, IPJ a ascuns opiniei publice captura, desi in multe alte cazuri de furt din conducte, in special cele din zona localitatilor Basarabi si Poarta Alba, a declansat un spectacol mediatic de pomina. Mai mult, chiar prefectul judetului Constanta, Gheorghe Martin, a confirmat printr-un comunicat de presa remis publicitatii la inceputul acestei saptamani, ca furturile de combustibili au fost puse sub control total. Comunicatul citat mentioneaza, la deruta, ca in zona podului de tramvai de la km.4-5 a fost descoperita o singura instalatie artizanala nefunctionala. IPJ Constanta a precizat, ieri, intr-un comunicat referitor la acest subiect dezvaluit de reporterii ZIUA de Constanta, ca nu a facut publica actiunea sa, deoarece se afla in faza secreta a cercetarilor.
Adrian CARLESCU
Doru COPOT
ZIUA de Constanta