Romania va continua programele de protectie a Bazinului Dunarii si al Marii Negre

Romania va continua aplicarea programelor de protectie a Bazinului Dunarii si al Marii Negre prin proiecte realizate in comun cu tarile riverane si finantate prin Parteneriatul Strategic dintre Fondul Global de Mediu si Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare, a declarat miercuri, pentru Rompres, Florin Stadiu, secretar de stat in MMGA.

"Reuniunea donorilor GEF, UNDP si Banca Mondiala, care se desfasoara in prezent la Bucuresti, va evalua, pe de o parte, realizarea proiectelor pentru Dunare – Marea Neagra din etapa a doua de finantare, cat si posibilitatile de continuare a acestora intr-o etapa urmatoare. Reconstructia ecosistemelor Marii Negre este una dintre prioritatile pe care le vor studia expertii internationali reuniti pentru a stabili noile coordonate ale Strategiei Marine a UE – regiunea Dunarii si Marii Negre", a declarat Stadiu.

Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) este cel mai important instrument al Natiunilor Unite in cooperarea internationala pentru dezvoltare si este unul dintre programele de dezvoltare multilaterala cele mai importante din lume. In prezent, exista in jur de 5.000 de proiecte de dezvoltare finantate de PNUD in intreaga lume, resursele financiare totale alocate acestora fiind de aproximativ 7,5 miliarde dolari. PNUD asigura sprijinul guvernului in intarirea structurilor nationale pentru reducerea efectelor dezastrelor, o administratie eficienta a energiei, proiectele de dezvoltare la nivel regional si la scara nationala a politicii de protectie a mediului.

Programul, partial finantat de Fondul Global de Mediu /GEF/, este un instrument eficient de sprijin pentru tarile in curs de dezvoltare care dezvolta proiecte de protectie a mediului regionale si nationale. Fondul este gestionat in comun de Banca Mondiala, Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare /UNDP/ si Programul Natiunilor Unite pentru Mediu.

La reuniunea internationala de la Bucuresti, desfasurata in perioada 10 – 12 noiembrie, participa specialisti de la BM, UNDP, GEF, ai autoritatilor de mediu din Austria, Bulgaria, Germania, Ungaria, ai organizatiilor neguvernamentale de mediu.