Press release Nr. 1265/17.05.2004

in acest context, formarea sistemului ecologic echilibrat pentru folosirea gospodareasca a acestei artere de apa este perceputa de Ucraina ca o parte integranta a cursului politicii externe de eurointegrare ? contributie la dezvoltarea complexului de transport naval general european.
Hotararea privind construirea canalului Dunarea – Marea Neagra s-a adoptat in conformitate cu legislatia in vigoare a Ucrainei si cu luarea in considerare a intregului complex de obligatii internationale existente ale Ucrainei, iar pregatirea constructiei se desfasoara pe principiile de transparenta si deschiderii.
Ucraina abordeaza in complexitate chestiunea pastrarii diversitatii biologice a rezervatiei biosfere transfrontaliere ucraineano-romana. Deoarece rezervatia a fost inclusa la reteaua Mondiala a rezervatiilor biosfere naturale, monitorizarea functionarii a acesteia se desfasoara atat pe teritoriul Ucrainei, cat si Romaniei. Dezvoltarea echilibrata a partii ucrainene a rezervatiei nu poate fi examinata separat de pastrarea echilibrului ecologic si pe teritoriul respectiv romanesc.
in scopul pastrarii echilibrului ecologic mentionat al rezervatiei, prin proiectul sus amintit este prevazut un complex de masuri moderne tehnico-ingineresti, care vor permite reglementarea cantitatilor de apa, prevenirea proceselor de distribuire inegala a acesteia, infundarii cu namol, formarea bancurilor de nisip si insulelor noi. Totodata, va fi reglementata viteza circuitului naval pentru micsorarea influentei a valurilor asupra diversitatii biologice in limitele rezervatiei.
Ucraina rezolva chestiunea realizarii unei cai navigabile de mare adancime cu utilizarea experientei avansate mondiale, iar constructia insusi va fi executata de catre companiile renumite din strainatate cu utilizarea tehnologiilor moderne de inalta eficacitate.
Asadar, actiunile partii ucrainene sunt indreptate spre implementarea temeiurilor pentru o dezvoltare durabila, care include pastrarea mediului si obtinerea echilibrului social, imbinarea tuturor participantilor si sectoarelor interesate prin legaturi de parteneriat ce ofera posibilitatea de a asigura nu numai promovarea progresului social-economic, dar si dezvoltarea retelei rezervatiilor biosfere naturale.