5.Proect: imbunatatirea bazei de pastrare a pesticidelor in conditiile de activitate in sectorul agricol, jud. Cahul [11]

Pentru pastrarea mijloacelor chimice de protectie a plantelor in fiecare gospodarire agricola au fost construite depozite. Astfel, pe teritoriul actualului judet Cahul au fost construite 61 depozite, din care constructie speciala ? numai 33, celelalte 28 fiind constructii adaptate, ce nu corespund cerintelor de pastrare a pesticidelor si poate duce la poluarea apelor si a solului cu pesticide, intoxicarea in masa a oamenilor si a animalelor.
Acest pericol a crescut in ultimii ani, deoarece in rezultatul reformelor din agricultura, reorganizarii agricole, privatizarii fondului funciar si a patrimoniului, depozitele pentru pastrarea pesticidelor au ramas fara stapan, se demonstreaza si pesticidele raman sub cerul liber, crescand pericolul de poluare a apelor si solurilor, de intoxicare in masa a oamenilor si animalelor. in prezent pe teritoriul judetului Cahul sunt la evidenta 151,5 t pe pesticide interzise, neindetificate si inutilizabile.

Obiectivul general si obiectivele imediate ale proiectului
Obiectivul imediat al proiectului este neutralizarea utilizarea sau lichidarea pesticidelor interzise, neidentificate si inutilizabile pentru excluderea pericolului de poluare a apelor si solului si intoxicarea oamenilor si animalelor.
Obiectivul general este crearea unui concept de pastrare si gestionare a mijloacelor chimice de protectie a plantelor. in cadrul reformelor din agricultura, crearea unui sir de gospodaririi taranesti, asociatii de fermieri, societati pe actiuni etc. este necesar de a crea un nou sistem de asigurare a noilor gestionari a terenurilor agricole cu chimicalele necesare.
Situatia impune crearea unor gestionari a terenurilor agricole cu chimicalele necesare.
Situatia impune crearea unor baze regionale pentru pastrarea si livrarea pesticidelor gospodariilor taranesti, fermierilor.

Rezultatele proiectului
+ Vor fi construite depozite de pastrare si livrare a pesticidelor conform cerintelor;
+ Vor fi exclus pericolul poluarii apelor si solurilor cu pesticide in rezultatul pastrarii lor corecte;
+ Va fi exclus pericolul intoxicarii oamenilor si animalelor. in rezultatul aplicarii corecte a mijloacelor chimice de protectie a planatelor va spori calitatea productiei agricole, se va imbunatati sanatatea populatiei, productia agricola va avea acces pe piata interna si externa.

Etapele si activitatile din cadrul proiectului:
Etapa I
Acumularea, clasificare pesticidelor interzise, neidentificate si inutilizabile. Crearea conditiilor de securitate in timpul pastrarii lor. (1 iulie ?1 octombrie 1999)
Etapa II
Eloaborarea masurilor de utilizare si lichidare a pesticidelor interzise, neidentificate si inutilizabile ( 1 noiembrie ? 30 aprilie 2000)
Etapa III
Construirea a 10-12 centrelor de pastrare si livrare a mijloacelor de protectie a plantelor. Dotarea cu mijloace tehnice necesare specializate pentru asigurarea protectiei plantelor in gospodaririle taranesti, de fermieri. Anii 2000-2005.

Resursele necesare
Finantarea proiectului din bugetul local nu este posibila. Suma respectiva solicitata este necesara pentru urmatoarele activitati:
+ Angajarea consultatiilor, expertilor, antrenarea ONG, constiintizarea fermierilor, familiarizarea lor cu situatia creata si necesitatea crearii centrelor de asigurare centralizata a gospodaririlor de fermieri cu mijloace chimice de protectie a plantelor;
+ Acumularea pesticidelor interzise, neidentificate si inutilizabile, utilizarea si lichidarea lor;
+ Constructia centrelor de pastrare, livrare si aplicare a mijloacelor chimice de protectie a plantelor.

Bugetul proiectului
+ Suma totala a proiectului ajunge la 200-3000 mii dolari, dar pentru o estimare mai precisa proiectul si respectiv bugetul, trebuie elaborat in continuare.

Beneficiarii si persoanele implicate
+ in primul rand, in rezultatul crearii centrelor de pastrare si livrare a pesticidelor va beneficia populatia din judetul Cahul;
Fermierii vor beneficia de tehnica necesara pentru aplicarea substantelor chimice de protectie a plantelor.