in ultimii ani au fost formulate un sir de documente strategice menite sa creeze cadrul necesar pentru intarirea sistemului de management al resurselor naturale si imbunatatirea starii mediului inconjurator. Planul National de Actiune in domeniul mediului (PNA) stabileste domeniile prioritare si defineste scopurile politicii ecologice a tarii pe termen scurt si mediu. Implementarea PNA depinde in mare masura de capacitatea de a transforma principiile generale in actiuni concrete la nivel local. Spre regret, in trecut autoritatile publice locale si grupurile comunitare nu erau incluse in planificarea activitatilor de protectia mediului si promovarea politicii de mediu.
Planificarea actiunilor de mediu la nivel local inseamna o prioritizare mai buna; distribuirea mai echitabila a resurselor financiare limitate; utilizarea mai eficienta a resurselor; implicarea autoritatilor publice si grupurilor comunitare in planificarea si promovarea politicii de mediu.
Formularea strategiei de mediu trebuie sa fie sustinuta, la nivel local, de participarea activa a publicului. Oamenii se confrunta cu problemele de mediu zi de zi, acasa, in strada, la locul de munca. Aceasta este o sursa permanenta de ingrijorare, dar in acelasi timp si o premiza pentru solutionarea problemelor. Indiferent de gen, varsta sau profesie, oamenii ajung sa inteleaga faptul ca dezvoltarea societatii umane nu poate fi in detrimentul mediului ambiant.
Scopul PLAM este elaborarea pentru comunitati si cu aportul nemijlocit al comunitatilor, rezultatul dorit fiind o dezvoltare durabila la nivel local, prin care societatea incearca sa fundamenteze standardele de viata umane pe baza capacitatii de suport a mediului natural, fara epuizarea resurselor acestuia.
Elaborarea PLAM este necesara pentru ca actualmente modul de organizare al activitatilor umane nu corespunde principiilor dezvoltarii durabile, avand multiple urmari negative pentru mediu si societate. Neglijarea sistematica a cerintelor de protectie a mediului si principiilor dezvoltarii durabile a deteriorat grav mediul natural
Judetele Balti, Cahul si Ungheni au fost primele care au elaborat PLAM respective. Aceste judete se confrunta cu problemele de poluare a aerului si apei, de eroziune a solului, degradare a fondului forestier si diversitatii biologice. Creste morbiditatea populatiei, in particular drept consecinta a poluarii apei potabile. Poluarea si degradarea mediului este exprimata si in termeni economici, pierderile enorme fiind urmare a instrainarii terenurilor agricole, scaderii recoltei, micsorarii productivitatii in piscicultura, consumului excesiv de resurse de catre intreprinderile industriale, pierderilor considerabile de apa si energie in retelele ingineresti ale localitatilor.
Elaborarea PLAM pentru judetele respective este parte integranta a Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare ?Consolidarea capacitatii institutionale pentru implementarea Planului National de Actiuni in domeniul mediului in Moldova?. Planul National de Actiuni in domeniul mediului (PNA), elaborat in 1995, a stabilit domeniile prioritare si a definit scopurile politicii de mediu a tarii pe termen scurt si mediu. Succesul implementarii PNA depinde in mare masura de capacitatea de a transforma principiile politice generale in actiuni concrete la nivel local.
Elaborarea PLAM este o incercare de a propune un instrument pentru identificarea problemelor prioritare de mediu si dezvoltarea unui program de actiuni concrete pentru imbunatatirea calitatii mediului la nivel local, cu accent pe activitatile care pot fi realizate de comunitatile locale, cu aportul unor resurse financiare externe limitate. Necesitatile locale formulate nemijlocit de catre partile interesante la diferite niveluri si implicarii in luarea deciziilor (autoritatile locale, agenti economici, publicul general) sunt prioritizate si confruntate cu posibilitatile actuale de implementare / finantare, cu accentul pe sursele financiare locale.
Ideea PLAM reiese din contextul economic si social curent si de se incadreaza organic in tendinta de dezvoltare a autoadministrarii locale. in anii ce urmeaza este de asteptat ca autoritatile locale /regionale vor trebui sa planifice dezvoltarea localitatilor si a regiunilor fara a conta pe o interventie economica larga a centrului. in aceste conditii stabilirea prioritatilor in general, si in particular a celor de mediu este o problema deosebit de importanta si dificila. Se impune realizarea catorva principii:
Sa ne concentram in primul rand asupra problemelor locale. in multe locuri oamenii au de suferit din cauza confruntarii cu probleme ecologice: apa din fantani, poluarea aerului, gunoisti dispersate, etc. Multe dintre aceste probleme influenteaza direct la imbunatatirea starii sanatatii populatiei si a calitatii vietii in general. in acelasi timp, masurile de reducere a poluarii mediului la nivel local contribuie la reducerea emisiilor poluante la nivel de tara.
Sa atragem populatia si institutiile locale in stabilirea prioritatilor si in implementarea solutiilor. Nimeni nu cunoaste mai bine problemele specifice si nevoile local decat oamenii din partea locului. in acelasi timp, participarea activa a publicului larg este esentiala pentru asigurarea durabilitatii realizarilor pe termen lung.
Sa tinem cont de interesele tuturor partilor implicate in reglamentarea, utilizarea si protectia mediului ? administratia publica, autoritatile locale de mediu, alte agentii de stat locale, organizatii obstesti, agentii economice. Stabilirea unor relatii de parteneriat va spori sansele obtinerii rezultatelor dorite.
Planificarea locala de mediu nu este o notiune noua pentru autoritatile locale si autoritatile de mediu. Diferite elemente ale ei au fost folosite mai inainte si sunt utilizate in prezent. incorporarea participarii tuturor partilor interesante, inclusiv a publicului, in procesul de planificare este o contributie noua si valoroasa la metodologia folosita pentru asemenea activitati.
Dupa aprobarea sa de catre consiliul judetean (raional), PLAM va deveni o lege la nivel local si va trebui respectat de agentii economici, institutiile administrative, autoritatile locale.
Previous
Next