5.6. Comunicarea rezultatelor catre comunitate

in comunicarea cu publicul asupra concluziilor evaluarii, trebuie utilizate o varietate de tehnici, cum ar fi protectiile vizuale, prezentarile orale, declaratii rezumate, raportate interimare, si conversatii neformale.
Sugestiile aditionale includ:
+ Redactarea unor rapoarte executive separate si articole obisnuite utilizand concluziile evaluarii, destinate unui auditoriu divers si celor implicati in proiect;
+ Redactarea atenta a unui comunicat de presa si lansarea lui in presa de catre o persoana publica apreciata;
+ Realizarea unei conferinte de presa asociata lansarii comunicatului de presa;
+ Sustinerea de prezentari catre diverse grupuri selectate; includerea de exercitii demonstrative care sa implice activ participanti in analize si interpretari;
+ Constituirea de grafice profesionale, scheme si diapozitive pentru a fi utilizate in sesiunile de raportare;
+ Realizarea unei scurte prezentari video a rezultatelor pentru a fi folosita in sesiunile de analiza si discutii;
+ Realizarea unei dezbateri sau a unei analize libere, pro si contra, a concluziilor care sa permita exprimarea punctelor de vedere contrarii.

Studiu de caz 10: Proiectul Local de Actiune pentru mediu, Troyan, Bulgaria [8]

Comitetele cetatenesti si Primaria au stabilit o echipa comuna de coordonare pentru a urmari implementarea proiectului. in continuare, compania locala de apa a stabilit o echipa speciala care sa detecteze si sa repare scurgerile, si de asemenea sa realizeze o harta digitala a retelei subterane de conducte.
Printre rezultatele efortului de implementare se numara:
+ Repararea a 70 de scurgeri in reteaua subterana de conducte si inlocuirea a aproximativ 1 km de conducte, rezultand economii de apa de aproximativ 10%;
+ Harta digitala a retelei subterane de conducte;
+ Adoptarea unei noi ordonante de mediu, prin care se solicita unitatilor industriale sa plateasca in functie de cantitatea de apa consumata si sa prezinte Primariei informatii referitoare la consumul lor de apa. Ordonanta solicita de asemenea, ca murii consumatori industriali de apa sa isi realizeze sisteme proprii de alimentare cu apa, acolo unde aceasta este o optiune fezabila;
+ Realizarea unui audit in detaliu pentru marile unitati industriale. Aceste unitati au primit informatii referitoare la cat anume au irosit, cat anume le-a costat aceasta risipa, precum si masurile specifice pe care le pot lua pentru a reduce consumul de apa.
infiintarea unui nou centru de educare ce promoveaza educatia ecologica in scoli si publicului larg.
Exemple de derulare a campaniilor de informare publica

Studiu de caz 11: Curatarea unui rau si constiintizarea publica in Mosonmagyarovar, Ungaria [1, 9]

Comisia de mediu din Mosonmagyarovar a identificat poluarea raului ca o serioasa problema de mediu a comunitatii. Comisia a identificat deseurile de pe marginea raului ca principala sursa de poluare. Ca raspuns, Comisia a organizat o zi de curatare cu cetatenii pentru a aduna gunoaiele. Acest program de curatare a adus numeroase beneficii. in primul rand, a redus semnificativ poluarea vizibila si gunoiul. A determinat cetatenii sa considere raul o resursa importanta a comunitatii si le-a oferit o demonstratie valoroasa a faptului ca pot schimba lucrurile. in al treilea rand, s-a imbunatatit constiintizarea populatiei privind problemele asociate poluarii raului si s-a obtinut sprijin pentru elaborarea unui plan, municipalitatea reusind sa conecteze cit mai multi cetateni la reteaua de canalizare a orasului.

Studiu de caz 12: Actiuni de informare publica, Municipalitatea Satoraljaujhely, Ungaria [1, 9]

Satoraljaujhely a implementat unul dintre primele PLAM din ECE. Acest proiect, cu o durata de 18 luni, a inceput din 1992 si a fost conceput sa demonstreze ca autoritatile locale din Ungaria pot stabili prioritati de mediu, pot elabora planuri de actiune si pot implementa strategii cu costuri eficiente pentru rezolvarea celor mai grave probleme de mediu ale comunitatii printr-un proces participativ in planificare si luarea deciziilor. Centrul Independent Ecologic din Ungaria si Institutul pentru Comunitati Durabile au oferit instruire si asistenta tehnica pentru membrii Comitetului cetatenesc, reprezentantii ONG-urilor si reprezentantilor Municipalitatii. Comitetele cetatenesti au pus in practica urmatoarele activitati de informare publica:
+ Serii de educare a adultilor: o serie de 11 sedinte de educare a adultilor cu privire la problemele de mediu au fost organizate de IEC in etapa de pregatire a proiectului. Subiectele s-au referit la calitatea aerului si apei, surse alternative de energie, si la abordari traditionale Ungariei privind dezvoltarea durabila. Acest program a contribuit la intelegerea de catre membrii comunitatii si ai Comitetului a problemelor fundamentale de mediu.
+ Sondaje publice de opinie: comitetul a intervievat peste 2000 de locuitori in luna aprilie 1992. Informatiile din aceste sondaje au fost folosite pentru a realiza o lista de probleme pentru analiza.
+ Un forum public: Un forum a fost organizat dupa evaluarea problemelor pentru a discuta rezultatele cu membrii publicului. Au participat peste 60 de oameni pe langa membrii comitetului si presa.
+ Informarea mas-mediei: Membrii comisiilor tehnice si de programe au participat in trei emisiuni televizate si au raspuns intrebarilor in direct la televiziuni locale. Evenimentele majore ale proiectului au fost televizate, inclusiv ceremonia de inaugurare si forumul public.
+ Programe pentru tineri: Şcolile locale au luat parte la campaniile de curatenie si la concursurile de poster organizate de participanti la proiect. O tabara de vara a avut de asemenea ca tema monitorizarea raului.
Constiintizarea generala referitoare la progresul proiectului si a rezultatelor: Primaria si Consiliul Local au fost informate permanent despre progresul proiectului si au fost implicate in mod constant. Diversele organizatii, angajatii, si alte grupuri de interes din oras au fost permanent reprezentate in comisiile de proiect si informate.