4.7. Pregatirea bugetului pentru implementare si stabilirea procedurilor contabile

Proiectul unui buget si procedurile contabile eficiente presupun:
¬ Desemnarea unei valori monetare pentru activitati specifice;
¬ Ghidarea cheltuielilor astfel incat banii sa fie cheltuiti in activitati care sprijina direct scopul si obiectivele stabilite;
¬ Identificarea resurselor necesare si specificarea momentului potrivit de cheltuire a acestor resurse;
¬ Facilitarea examinarii costurilor actuale ale activitatilor specifice;
¬ Clarificarea relatiei dintre costurile proiectului si cheltuielile administrative si operationale necesare sustinerii proiectului;
¬ Oferirea informatiilor despre problemele potentiale referitoare la cash-flow inainte ca acestea sa apara, astfel incat sa poata fi luate masurile necesare.
Este important ca toate cheltuielile necesare implementarii unei anumite actiuni sa fie identificate si incluse in buget. Costurile din buget includ salarii, asigurari sociale, consultanta, transport, comunicatii, aprovizionarea biroului, echipament, costurile de realizari importante, operarea si intretinerea, chiria si alte cheltuieli. Bugetul proiectului identifica de asemenea surse de venituri si valoarea fondurilor preconizate din fiecare sursa. Aceste venituri pot intra sub forma de granturi sau imprumuturi, taxe la utilizator sau alte taxe.
Pentru a monitoriza cheltuielile si veniturile unui proiect, este foarte importanta stabilirea de proceduri contabile eficiente. Aceste proceduri includ pregatirea unui raport de tranzactii lunare – balanta lunara – care sa urmareasca evidenta tuturor chitantelor si a inregistrarilor financiare interne aferente.