4.4. Revizuirea structurilor organizationale existente

¬ Jurisdictia departamentului municipal. Adesea, noile structuri vor trebui folosite pentru a se asigura ca departamentele municipale isi coordoneaza activitatile. Implementarea actiunilor care abordeaza anumite probleme necesita o coordonare atenta intre diferite departamente municipale, cum ar fi: spatii verzi, transport, finante, sanatate publica si protectia mediului. Municipalitatea poate avea in vedere constituirea unui Comitet Interdepartamental, alcatuit din reprezentanti ai fiecarui departament, potrivit sa coordoneze actiunile din timpul reprezentarii.
¬ Jurisdictia completa a municipalitatii. Una dintre problemele majore care preocupa azi multe comunitati este necesitatea unor servicii de mediu pentru noi amenajari, care au loc in afara jurisdictiei legale a municipalitatii. Pentru a aborda aceste probleme municipalitatile si-au extins limitele, au negociat serviciile teritoriale sau au transferat puterea si resursele catre alte institutii publice.
¬ Jurisdictia municipala multipla. Factorii economici pot avea adesea sa sublinieze nevoia municipalitatilor de a coopera la utilizarea si managementul unei utilitati de mediu. Comunitatile de marime mica pot coopera detinand si operand in comun utilitatile pentru apa potabila, apa reziduala si managementul deseurilor solide sau folosind un personal comun in activitati comune etc. Cooperarea poate fi realizata formal prin crearea unor comisii comune sau consilii cu reprezentati ai fiecarei municipalitati participante.
¬ Jurisdictia ecologica. Provocarile pe care le ridica managementul resurselor de mediu in comunitatile de astazi sunt regionale de fapt, ceea ce sugereaza o abordare, tinand cont de limitele ecologice a unor probleme ar fi cea mai potrivita.
Date fiind aceste aspecte jurisdictionale, comunitatea va trebui sa identifice schimbarile organizatorice necesare asigurarii unei implementari eficiente.