Autorităţile ucrainene vor inaugura în curând canalul „Bâstroe“, impunând Uniunii Europene şi NATO o nouă realitate politico-militară la gurile Dunării. Ministerul Afacerilor Externe de la Kiev şi serviciile secrete ucrainene au declanşat o puternică ofensivă diplomatică şi mediatică împotriva intereselor legitime ale României în regiune.
Conform unui anunţ făcut recent de ministrul Transporturilor şi Comunicaţiilor din guvernul de la Kiev, Nikolai Rudikovski, „canalul de navigaţie Dunăre-Marea Neagră“, construit de partea ucraineană pe braţul Bâstroe va fi inaugurat la sfârşitul lunii aprilie 2007. Înaltul oficial ucrainean consideră că această cale navigabilă are „o importanţă strategică deosebită pentru Ucraina“ şi ţările Uniunii Europene, în virtutea căreia Kiev-ul a încălcat sistematic toate tratatele şi convenţiile internaţionale privind protecţia mediului înconjurător pe care le-a ratificat după declararea independenţei, în 1991.
Pentru „consolidarea potenţialului de tranzit al Dunării“, autorităţile de la Kiev au intensificat pregătirile pentru extinderea lucrărilor de adâncire şi consolidare şi pe braţul Starostambulsk, din regiunea Deltei Dunării controlată de Ucraina, regiune anexată de Uniunea Sovietică după cel de-al doilea război mondial.
La începutul anului 2007, diplomaţia românească, la presiunile societăţii civile şi mass-media, a semnalat din nou Comitetului de implementare a Convenţiei de la Espoo, care are drept sarcină supravegherea îndeplinirii recomandă rilor internaţionale în domeniul protecţiei mediului, că partea ucraineană nu respectă obligaţiile asumate în problema Bâstroe.
În urma demersurilor neoficiale ale reprezentanţilor MAE de la Kiev, organizaţiile internaţionale şi cancelariile occidentale au preferat să ignore problema „Bâstroe“, fără a adopta sau implementa sancţiunile necesare.
Mizând pe apatia evidentă a diplomaiei româneşti, reprezentanţii Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Ucraina declară că secretarul general al Consiliului Europei, Terry Davis, sus- ţine poziţia Ucrainei în această problemă, deoarece înaltul oficial european „a evidenţiat importanţa-cheie a Mării Negre şi a Deltei Dunării pentru dezvoltarea fluxurilor de transport şi de tranzit din centrul Asiei prin circa 20 de ţări, până în Marea Nordului“.
Proftând de organizarea unei conferinţ e de presă la care au participat doar reprezentanţii mass-media ucrainene şi ruse favorabile „canalului“ Bâstroe, Viktor Sudarev, director adjunct al Departamentului pentru transport maritim şi fluvial din cadrul Ministerului Transporturilor şi Comunicaţiilor al Republicii Ucraina, a declarat că operaţ iunile tehnice de adâncire a „canalului“ Bâstroe şi consolidare a infrastructurii necesare deservirii traficului fluvial şi maritim vor beneficia de asistenţ a unor firme specializate din Occident.
Pentru atragerea potenţialilor investitori străini, partea ucraineană ia în considerare, conform unor surse citate de mass-media din această ţară, concesionarea „canalului“ şi a operaţ iunilor aferente. Aceleaşi surse consideră că respectiva modalitate de finanţare va fi folosită şi în cazul lucrărilor tehnice la alte „canale“ ce vor fi construite de Kiev în Delta Dunării: „Ţiganca“, „Dunay-Sasik“, „Starostambulske“ etc.
Anunţul vizează, cu prioritate, o serie de firme cu capital integral rusesc, care şi-au exprimat anterior intenţia de a investi în regiune, precum şi în dezvoltarea unei infrastructuri moderne de transport şi depozitare a resurselor energetice în porturile ucrainene dunărene Reni şi Ismail. La rândul său, Viktor Bezdolnii, director al societăţii „Delta-Lotsman“, implicat în delapidarea fondurilor alocate de către Kiev pentru operaţiunile din Delta „ucraineană“, a declarat într-un comentariu pentru publicaţia „Biznes Novosti“ că „din păcate, dintr-o serie întreagă de circumstanţe istorice şi politico- militare, statul ucrainean nu are astăzi o cale fluvială de standard internaţ ional de tipul „râu – mare“.
Conform oficialului, aceasta „a condus la o degradare a regiunii ucrainene de graniţă şi la un înalt grad de tensiune socială, la limita catastrofei umanitare“, fără însă a aduce argumentele necesare. Lucrările ucrainene de construire a „canalului“ Bâstroe au fost inaugurate „oficial“ la 11 mai 2004, reluând practic fostele planuri militare sovietice de control al gurilor Dunării.
Importanţa acordată acestuia de Kiev reiese şi din crearea la nivelul Ministerului Afacerilor Externe ucrainean a unui grup de lucru neoficial care se ocupă de demersurile pe lângă diferite guverne şi organizaţii internaţionale în vederea acceptării acţiunilor Ucrainei. Acesta este condus de către Mikola Maimeskul, ministru adjunct în cadru MAE, cunoscut pentru frecventele declaraţii antiromâneşti.
Maimeskul este născut în 1948 în regiunea Tatar-Bunar din Basarabia de Sud, aflată sub ocupaţia politico-militară a Kiev-ului, fiind absolvent al Universităţii din Kiev. Înaltul oficial ucrainean a îndeplinit diferite misiuni diplomatice în Elveţia, Canada, SUA, fiind acuzat de către mass-media ucraineană că este cadru activ al serviciilor secrete ucrainene.
Mikola Maimeskul este un apropiat al actualului ministru de Externe de la Kiev, Arseniy Yatsenyuk, fost prim-viceguvernator al regiunii Odessa în martie-septembrie 2005, un cunoscut susţinător al construcţiei „canalului“ Bâstroe. Plecarea sa din această funcţie a fost determinată şi de scandalurile privind deturnarea unor importante sume de bani din fondurile alocate pentru construirea „canalului“.
Cu ocazia participării la cea de-a treia conferinţă ministerială a „Danube Co-operation Process“, organizată săptămâna trecută la Belgrad, Mikola Maimeskul a insistat pentru implicarea tuturor ţărilor riverane Dunării în operaţiunile de construire a „canalului“ Bâstroe, ca o modalitate de a „îndepărta monopolul exercitat“, acuzând în mod direct statul român. Maimeskul, citat de cotidianul sârb „Suboticke Novine“, a mai declarat că partea ucraineană îşi rezervă dreptul de a acţiona „conform intereselor sale naţionale“ în problema accesului navelor pe fluviul Dunărea.