Romania nu gusta cianura!

7 iunie 2007, Bucureşti/Cluj-Napoca/Miercurea Ciuc – Astăzi Coaliţia „România fără Cianuri” iniţiaza oficial o amplă campanie de informare şi  participare publică a cetăţenilor privind propunerea legislativa din Parlamentul Romaniei de interzicere a cianurii din minerit. Simultan, în Bucureşti (Librăria Cărtureşti), Cluj (Club Insomnia), Targu Mures si Miercurea Ciuc (sediul Fundatiei pentru Parteneriat), a fost lansată pagina de internet www.faracianura.ro, un instrument de implicare a publicului în procesul adoptării propunerii legislative de interzicere a cianurii în România. Site-ul oferă celor interesaţi posibilitatea să se informeze asupra riscurilor implicite ale folosirii cianurii, precedentelor de interzicere a acestei substanţe periculoase în alte ţări şi, nu în ultimul rând, să voteze şi să trimită petiţii către Deputaţii din circumscripţiile electorale din care fac parte.

Coaliţia „România fără Cianuri!” este o iniţiativă a societăţii civile ce urmăreşte interzicerea cianurii în minerit pe considerente sociale, economice şi de mediu, susţinând astfel propunerea Senatorilor Peter Eckstein Kovacs (UDMR) şi Gheorghe Funar (PRM). Coaliţia are la bază un grup de iniţiativă format din Terra Mileniul III, Fundaţia pentru Parteneriat, Greenpeace CEE, Liga Pro Europa, Mare Nostrum, Clubul Ecologic Transilvania şi Asociaţia Transilvania Verde, împreună cu alte 20 de organizaţii neguvernamentale din întreaga ţară care acţionează pentru protecţia mediului.

Personalităţi ale lumii culturale, jurnalişti şi artişti au fost prezenţi la eveniment pentru a-şi declara sprijinul faţă de această iniţiativă, votând şi trimiţând on-line petiţii către deputaţii alesi. Cei prezenţi, dintre care amintim: Stefan Nagy (Fane) de la “Semnal M” si Mihnea Blidaru de la Luna Amara care s-au alăturat demersurilor Coaliţiei „România fără Cianuri” pentru ca, la 7 ani dupa accidentul din Baia Mare, cianura să nu mai reprezinte o ameninţare pentru mediu. De asemenea a fost prezent si Domnul Senator Peter Eckstein-Kovacs, unul dintre initiatorii propunerii legislative.

Iniţiative similare de interzicere a cianurii au fost derulate în mai multe ţări de pe întreg mapamondul. Statele Alaska, Montana, Colorado şi Winsconsin din SUA, Cehia, Germania, Turcia, mai multe provincii din Argentina au decis interzicerea cianurii în minerit pentru a asigura cetăţenilor un mediu curat şi sănătos. România, ţara unde a avut loc cel mai grav accident cu cianuri din ultimii ani, are acum oportunitatea şi datoria morală faţă de proprii cetăţeni şi faţă de statele vecine de a pune capăt utilizării acestei tehnologii periculoase.

„Interzicerea cianurii în minerit este o problemă la care nu poţi rămâne indiferent. Aşa cum au arătat şi invitaţii prezenţi la eveniment, trebuie să actionam împreună pentru a-i determina pe deputaţii noştri să meargă la vot şi să spună ‹NU› cianurii”, a declarat Sorana Olaru Zainescu de la Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu.

„Utilizarea cianurii în minerit contravine principiilor Uniunii Europene de asigurare a unui mediu curat generaţiilor viitoare şi de reducere a impactului negativ al omului asupra planetei. Trebuie să ţinem cont că cianura este una dintre cele mai toxice otrăvuri, o linguriţă cu 2% soluţie cianură fiind suficientă pentru a omorî un om”, a remarcat Dan Craioveanu de la Strawberry Net.

Pentru informaţii suplimentare contactaţi: Sorana Olaru Zainescu, Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, Tel: 07451 88444, Email: cidrm.cluj@gmail.com si Dan Craioveanu, Strawberry Net, Tel: 0788416409, Email: dan@ngo.ro