Jumatate din soluri se desertifica, alta jumatate sint macinate de ape si vint

Seceta, inundatiile si vintul pun in pericol fertilitatea terenului agricol.
Cea mai mare parte din solul Romaniei este pe cale sa devina neproductiv din cauza schimbarilor climatice, a poluarii si a practicarii agriculturii haotice. Potrivit datelor din strategia de protectie a solului elaborata de Ministerul Mediului, cele mai importante procese de degradare a solului sint seceta, care afecteaza 48% din suprafata tarii, si eroziunea, care afecteaza 47%. Pe de alta parte, pe un sfert dintre suprafete se constata un exces temporar de apa, iar jumatate au un continut redus de humus.

Eroziunea cauzata de apa este cea mai importanta forma a degradarii terenului, potrivit expertilor. Aceasta afecteaza aproape 50% dintre terenurile agricole ale Romaniei. Anual se pierd, prin eroziune, aproximativ 126 de milioane de tone de sol fertil. Totodata, aplicarea unor tehnici agricole gresite se intilneste la 40% dintre terenurile arabile.

Potrivit strategiei de protectie a solului, daca nu se vor lua masuri, „degradarea pamintului va continua probabil intr-un ritm si mai accelerat“. Oltenia, Banatul si Dobrogea sint regiunile unde terenurile agricole sint intr-o stare avansata de degradare din cauza lipsei apei si a materiei organice. „Saptamina viitoare va fi o sedinta la Institutul National de Stiinte Agricole, unde, impreuna cu specialistii si cu reprezentantii ministerului Agriculturii, vom cauta solutii pentru stoparea degradarii solului. Totodata, vom analiza instrumentele de finantare existente pentru reabilitarea terenurilor poluate, dar si pentru cele degradate“, ne-a declarat Attila Korodi, ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile.

In Europa, aproximativ 45% din soluri au continut scazut de materie organica, in principal in partea sudica, dar si in Franta, Marea Britanie si Germania. Patru milioane de hectare sint afectate de eroziunea eoliana. Totodata, 12% din totalul teritoriului Europei, adica de aproape doua ori suprafata Frantei, este afectat de eroziune hidrica.

Evaluarea de impact, elaborata de Comisia Europeana, arata ca degradarea solului poate costa sute de miliarde de euro. Cele mai mari pierderi au fost provocate, pina in prezent, de salinizarea solului: intre 150 si 320 de miliarde de euro. Contaminarea si eroziunea au provocat pierderi de aproximativ 17 si, respectiv, 14 miliarde de euro. Costul degradarii materiei organice din sol se ridica la aproximativ cinci miliarde de euro, in timp ce fiecare alunecare de teren provoaca pagube de pina la 1,2 miliarde de euro.

Potrivit Directivei privind protectia solului, numai identificarea si inventarierea tuturor terenurilor degradate ar costa Uniunea Europeana 290 de milioane de euro in fiecare an, in urmatorii 20 de ani.

sursa: www.editiaspeciala.com