Pădurile tropicale din Atsinanana, Madagascar, zona carstică din sudul Chinei şi tuburile de lavă din insula vulcanică Jeju din Coreea de Sud vor fi înscrise pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, a hotărât marţi un comitet UNESCO, reunit în Noua Zeelandă, potrivit unui comunicat de presă.
Pădurile tropicale din regiunea Atsinanana sunt cuprinse în şase parcuri naturale, amplasate în partea de sud-est a insulei Madagascar, potrivit unui comunicat postat pe site-ul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO). Pădurile au o importanţă crucială în menţinerea proceselor ecologice necesare pentru supravieţuirea biodiversităţii unice a Madagascarului.
Între 80 şi 90% dintre speciile de animale care trăiesc în această regiune, mai ales primatele, nu sunt prezente în nicio altă arie geografică. Multe dintre acestea sunt specii rare şi ameninţate. 78 din cele 123 de mamifere nezburătoare din Madagascar trăiesc în Atsinanana, iar 72 dintre ele se află pe lista speciilor pe cale de dispariţie. Nu mai puţin de 25 de specii de lemurieni au habitatul în această zonă a insulei.
Regiunea carstică din sudul Chinei se întinde pe o jumătate de milion de kilometri pătraţi, în principal în provinciile Yunnan, Guizhou şi Guangxi, şi este neegalată în diversitatea elementelor şi peisajelor carstice, potrivit UNESCO. Situl cuprinde trei nuclee: Carsturile Libo, Shilin şi Wulong. Regiunea este unul dintre cele mai spectaculoase exemple de peisaj carstic umed tropical şi subtropical.
Tuburile de lavă din insula vulcanică Jeju cuprind trei situri care au împreună 18,846 hectare şi reprezintă 10,3% din suprafaţa insulei, cel mai sudic teritoriu al Coreei de Sud: Geomunoreum, considerat cel mai fin sistem de tuburi şi peşteri de lavă din lume, cu plafoane şi planşee în mai multe culori şi pereţi de lavă în nuanţe închise; conul de tuf Seongsan Ilchulbong cu aspect de fortăreaţă care iese din ocean şi Muntele Hallasan, cel mai înalt vârf din Coreea, cu cascadele, formaţiunile de rocă şi craterul său plin cu apă.
Tot marţi, UNESCO a înscris Insulele Galapagos (Ecuador) pe lista patrimoniului în pericol pentru a alerta comunitatea internaţională în legătură cu ameninţările la care este supus acest loc cu o faună unică în lume.
Şapte obiective culturale şi naturale din România sunt înscrise, în prezent, pe listă. Ţara noastră a mai propus includerea pe listă şi a Centrului Istoric al oraşului Sibiul şi a bisericii Mănăstirii Suceviţa din nordul Moldovei.
Sursa: NewsIn