Baterii din hirtie

Sunt flexibile, pot fi indoite, rulate si chiar taiate. Sunt noile baterii din hirtie.

Cercetatorii de la un institut politehnic din statul New York au creat astfel primele baterii din hirtie care, la dimensiunea unui timbru obisnuit, pot alimenta un bec de lanterna.

Cercetatorii au reusit sa puna la punc un procedeu extrem de complicat prin care pot solubiza celuloza din hirtie. Aceasta este apoi impregnata cu nanotuburi de carbon, ale caror diametre sunt de o milionime de centimetru. Nanotuburile de carbon urmeaza astfel sa joace rolul electrozilor dintr-o baterie obisnuita. Hirtia in a carei componenta au intrat nanotuburile de carbon este apoi suflata cu o solutie electrolitica si cu un strat extrem de subtire de litiu.

Rezultatul este o foaie de hirtie care se comporta atit ca o baterie , ca si ca un supracondensator, iar puterea si voltajul bateriei pot fi controlate intr-un mod extrem de simplu. Daca dorim sa crestem puterea si tensiunea, este suficient sa suprapunem mai multe foi din aceasta hirtie. Pentru areduce, insa, puterea si tensiunea, avem nevoie de niste foarfece, cu care sa taiem hirtia.

Utilizarile posibile ale noilor baterii de hirtie sunt nenumarate. Inventatorii spun ca nu e departe ziua in care mai multe topuri de baterii din hirtie vor putea alimenta automobilele. Chiar daca in prezent aceste baterii au un randament scazut fata de cel al bateriilor clasice, cercetatorii care le-au inventat lucreaza pentru a rezolva problemele tehnice.