Gheorghe Jigău, directorul Organismului Naţional de Inspecţie şi Certificare: Produsele ecologice – singura şansă de cucerire a pieţei europene

De ce a fost necesară înfiinţarea Organismului Naţional de Inspecţie şi Certificare a Produselor Agroalimentare Ecologice (ONICPAE)?

Până acum, în Moldova nu există o structură care să monitorizeze, să inspecteze şi să coordoneze toate activităţile din domeniu. Noua structură va înregistra producătorii ecologici, le va elibera certificatele necesare, va inspecta terenurile agricole ecologice şi va face studii de marketing.

Din ce bani va activa noua structură?

ONICPAE este o structură aflată la autogestiune, aşa că există anumite tarife pentru serviciile prestate. Producătorii achită câte 1,3 mii lei la înregistrare, după care noi le oferim documentele necesare, le inspectăm terenurile, le oferim consultanţă.

Câţi producători ecologici avem înregistraţi, acum?

Până acum, 25 de producători locali au primit autorizaţii de demarare a perioadei de convertire a terenurilor din simple în ecologice. Perioada de convertire durează 24 de luni pentru plantaţiile de câmp şi până la 36 luni – pentru cele multianuale. În perioada 27 august – 1 aprilie, vor fi înregistraţi producătorii agricoli, pentru care perioada de convertire va demara în anul 2008. Avem deja zece solicitări în acest sens. În total cei 25 de producători întrunesc trei mii ha de terenuri agricole ecologice.

În R.Moldova se obţin, acum, produse ecologice?

Până acum nu exista o structură care să coordoneze acest activităţi şi nimeni nu ştie concret câte produse ecologice obţinem şi unde le exportăm. Cert este că Moldova produce vin ecologic, nuci, prune uscate şi miere de albine.

Cât de rentabilă este lansarea unei afaceri în acest domeniu?

În lumea întreagă, consumul de produse ecologice creşte an de an. Pentru Moldova producţia ecologică reprezintă singura şansă de cucerire a pieţei europene. Apropo, în anul trecut, Germania a solicitat Moldovei 3 mii tone de hrişcă ecologică, iar noi nu am putut face faţă cererii. Pentru anul curent Elveţia a solicitat 12 mii tone de fasole ecologică şi iarăşi nu le vom avea. Cred că este timpul să începem cultivarea în masă a produselor ecologice, or investiţiile nu sunt cu mult mai mari decât la cultivarea simplă, în schimb preţurile sunt mai mari cu cel puţin 30%, iar în unele cazuri chiar de trei ori.

Sursa: Infotag şi allmoldova.com