Un sondaj BBC World Service sugerează că în numeroase ţări, opinia substanţial majoritară este că activitatea umană provoacă fenomenul de încălzire globală şi că trebuie luate grabnic măsuri pentru rezolvarea problemei.
Sondajul a fost realizat în 21 de ţări, cu participarea a peste 22.000 de persoane.
O medie de 79 de procente din cei care au răspuns la întrebările din sondajul BBC au fost de acord că “activitatea umană, inclusiv industria şi transportul, reprezintă o cauză semnificativă a schimbării climei”.
Nouă din zece persoane au spus că trebuie să se treacă la acţiune, iar două treimi din cei chestionaţi au mers şi mai departe, spunând că “e necesar să se ia foarte curând măsuri majore”.
În niciuna dintre ţări nu a existat o majoritate care să spună că nu e nevoie de niciun fel de acţiune pentru a combate schimbarea climei.
Sondajul a fost realizat de firma de sondare a opiniei publice Globescan şi de un program de la Universitatea americană Maryland, de evaluare a atitudinilor faţă de problemele internaţionale (Pipa).
‘Vremea dubiilor a trecut’
Una dintre concluziile sondajului este că printre cei chestionaţi se bucură de un larg sprijin ideea unui acord internaţional de limitare a emisiilor poluante, care să includă şi ţările în curs de dezvoltare.
Aceste ţări ar urma să primească în schimb asistenţă financiară şi tehnologică de la ţările mai bogate.
Luni, secretarul general ONU, Ban Ki-Moon le-a spus participanţilor la reuniunea la cel mai înalt nivel asupra schimbării climei că “a trecut vremea dubiilor”.
“Dacă nu acţionăm acum, impactul schimbării climei va fi devastator”, a declarat el.
La reuniune, ţinută în ajunul Adunării Generale a ONU, au luat parte reprezentanţi din circa 150 de ţări, inclusiv 80 de şefi de stat şi de guvern.