Locuitorii din Hexagon nu mai au voie să-şi aprindă ţigările în locurile publice
După o „perioadă de graţie” de 24 de ore oferită de autorităţi pentru revelion, francezii au spus ieri adio fumatului în spaţiile publice închise. Măsuri similare au fost luate la începutul anului şi în Portugalia, dar şi în opt landuri din Germania.
Deşi sunt fumători, francezii nu au criticat decizia. “Nu cred că e atât de rău. E minunat pentru că atunci când ieşi afară nu o să mai miroşi a fum de ţigară. E perfect!”, le-a povestit ziariştilor o tânără din Paris. Fericirea nu s-a citit, însă, pe chipul tuturor.
“E groaznic. Legea nu mă va convinge să renunţ la fumat”, a afirmat cu tărie Etienne, un client obişnuit al unui bar din capitala Franţei.
Dornice să se asigure că nimeni nu încalcă legea antifumat, autorităţile franceze au organizat ieri controale neanunţate în baruri, discoteci, restaurante şi hoteluri. Şi au constatat cu surprindere că fumătorii s-au dovedit mai mult decât ascultători. Cu gândul la amenzile usturătoare de 68 de euro, clienţii localurilor au preferat să iasă direct în stradă pentru un fum de ţigară.
„Revoltă” în Germania, greşeli în Portugalia
O lovitură grea au primit în prima zi a anului şi fumătorii din opt landuri din Germania, printre care şi capitala Berlin. Spre deosebire de francezi, care au primit o perioadă de graţie de 24 de ore, Germania a decis prelungirea acestui termen la şase luni, pentru ca patronii localurilor şi barurilor să-şi poată dota spaţiile cu locuri speciale destinate persoanelor fumătoare.
Legea antifumat nu este însă văzută cu ochi buni de patronii din Germania, care s-au arătat revoltaţi şi au reamintit că o acţiune similară a fost iniţiată în timpul regimului nazist. În Portugalia, interzicerea fumatului a dat bătăi de cap chiar autorităţilor. Antonio Nunes, directorul agenţiei portugheze responsabile cu aplicarea interdicţiei privind fumatul în public, a fost văzut aprinzându-şi o ţigară la petrecerea de Anul Nou.
O tendinţă europeană
Interdicţia de a fuma în baruri şi restaurante se înscrie într-o tendinţă tot mai accentuată în Europa. Grecia a fost prima ţară care a interzis fumatul în locurile publice, în 2002, fără a se atinge însă de baruri. Italienii s-au obişnuit, din ianuarie 2005, să-şi ia cafeaua “espresso” fără ţigară în cafenele, restaurante şi locuri publice.
Interdicţia de a fuma în locurile publice mai este valabilă în Norvegia, Malta, Suedia, Marea Britanie, Spania, Letonia, Lituania, Estonia, Finlanda, Danemarca, Belgia, Olanda şi Islanda. Totuşi, puţine dintre acestea au în vedere barurile şi restaurantele.