„EXPEDITIA „BIC-2008” SI-A LUAT STARTUL LA CALARASI

Expediita traditionala anuala ecologica „Bic-2008” si-a luat startul, luni, in orasul Calarasi, avind genericul „Caravana apelor”. 

Vicepresedintele Miscarii Ecologiste din Moldova, Vladimir Garaba, sosit la Calarasi cu un  grup de activisti, a declarat ca in acest an expeditia, care va dura cinci zile, isi propune sa elucideze cauzele secarii riului Bicului si crearea unui parteneriat in care sa fie cooptati reprezentanti ai tuturor structurilor administrative amplasate de-a lungul albiei riului Bic, incepind de la Temeluti – de unde porneste riul – si terminnd cu Gura Biculuiu, locul unde-si incheie cursul.

Potrviti ecologistilor, riul Bic mai are apa doar la izvoarele sale, in satul Temeluti din raionul Calarasi. 

Reprezentanti ai organizatiilor de mediu considera drept catastrofa ecologica situatia in care s-apomenit riul. Pe linga faptul ca acest Bicul secatuieste, statia de purifucare a apelor din Calarasi, care nu lucreaza la parametrii  normali, deverseaza zilnic cantitati enorme de apa  reziduiala  nepurificata  direct  in albia  riului.

 

[DECA-press]

Klaus

Aţi uitat să menţionaţi data ştirii – 22 septembrie 2008.

Iată care a fost rezultatul expediţiei –

2008-10-02/20:09 Starea sanitaro-ecologică a râului Bâc este catastrofală. Aceasta spun ecologiştii care au organizat, în perioada 22-25 septembrie, acţiunea Caravana Apelor, transmite Info-Prim Neo.

Preşedintele organizaţiei teritoriale Chişinău a Mişcării Ecologiste din Moldova, Vladimir Garaba a menţionat joi, 2 octombrie, într-o şedinţă de totalizare, că râul Bâc este supus unei poluări fără precedent, fapt ce crează un pericol real pentru sănătatea populaţiei de pe malul apei.

„Malurile râului, dar mai cu seamă a afluenţilor, sunt împânzite cu deşeuri. Concentraţiile de poluanţi depăşesc de 10-20 de ori normele sanitare, fiind nimicită toată ihtiofauna (totalitatea speciilor de peşti)”, a menţionat Garaba.

Potrivit reprezentantului Inspectoratului Ecologic de Stat,Valentina Ţapeş, sistemul de gospodărire a apelor de suprafaţă şi a celor freatice lipseşte cu desăvârşire.

Situaţia catastrofală este creată şi de construcţia ilegală a iazurilor pe majoritatea afluenţilor râului Bâc. Ca rezultat, râul a rămas în perioada caldă fără surse de apă şi a secat, iar în lacul de acumulare de la Ghidighici nu vine apă din primăvara, spune Valentina Ţapeş.

Ecologiştii solicită declararea teritoriul bazinului râului Bâc zonă de criză ecologică şi adoptarea unei hotărâri de Guvern privind măsurile urgente de îmbunătăţire a stării mediului şi gospodăririi apelor. De asemenea, se cere lansarea unui organ consultativ de gestionare a apelor, care ar coordona elaborarea planului de management integrat al resurselor de apă.

Caravana Apelor este o acţiune desfăşurată în cadrul proiectului „Parteneriat pentru un râu curat” şi este susţinută de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova. Parteneri ai caravanei sunt Inspectoratul Ecologic de Stat, Agenţia „Apele Moldovei”, Serviciul Hidromoteorologic de Stat şi consiliile raionale din republică.

Lungimea râului Bâc este de 155 km. În bazinul râului locuiesc 940 mii de oameni. (Info Prim Neo, 2 octombrie 2008)