Influenta transportarii energiei asupra mediului

Alt pericol este ca petrolul, avand o densitate mai mica decat a apei, formeaza la suprafata apei o pelicula, care impiedica difuzarea oxigenului in apa. Ca rezultat apar probleme la asimilarea clorofiliana si respiratia organismelor, fapt care ingreuneaza fotosinteza fitoplanctonului, care produce circa 70% din oxigenul atmosferic. Algele si planctonul, care reprezinta alimentul de baza in ecositemele marine, inceteaza sa prolifereze. Deversarile in urma transportarii titeiului si accidentelor in ecosistemele marine se estimeaza la peste 12 milioane tone.

Astazi peste 85% din petrolul exploatat pe glob se transporta cu ajutorul tancurilor petroliere uriase unele avand peste 320 m lungime si o capacitate de peste 2 milioane brarili. Exemple de mari accidente sunt:

– esuarea petrolierului “Amoco Cadiz” in 1978, coastele franceze din Bretagne a determinat deversarea a 230.000 tone de petrol in mare, fiind afectata fauna si flora din regiune pe suprafe?e de sute de kilometrii patrati in lungul coastelor;

– un alt accident grav s-a inregistrat in Golful Printul William din Alaska, unde esuarea petrolierului “Exon Valdez”, in 1989, a determinat deversarea in apele oceanului a 38000 tone petrol, care au afectat grav ecosistemele marine pe o suprafata de 1500 km.p.. Cheltuielile legate de indepartarea poluarii suportate de Compania Exon, proprietara vasului, au fost de 2,5 miliarde dolari.

Impactul retelelor electrice asupra mediului
Principalele tipuri de poluari pe care retelele electrice le genereaza asupra mediului inconjurator sunt:

  • vizuala
  • deteriorarea peisajului;
  • sonora;
  • zgomote produse de functionarea sau vibratii ale elementelor (conductoarelor) retelelor electrice si in special, a transformatoarelor;
  • zgomote produse de descarcarea corona pe liniile de inalta si foarte inalta tensiune;
  • electromagnetica: efecte sonore si luminoase ale descarcarii corona, perturbatii radio si ale emisiunilor de televiziune, influente ale campului electric si magnetic asupra organismelor vii;
  • psihica si pericole (riscuri) de accidente;
  • teama provocata de apropierea de retelele electrice si de efectele vizuale si sonore ale acestora;
  • accidente, cazuri mortale.
  •  ecologica:
  • ocuparea terenurilor;
  • defrisarea padurilor;
  • protectia naturii si a peisajului;
  • influenta asupra instalatiilor si constructiilor, etc.

Utilizarea tensiunilor din ce in ce mai inalte in retelele electrice este determinata de ratiuni tehnico-economice, pentru transportul de puteri electrice pe distante din ce in ce mai mari.

Pentru liniile electrice de medie si joasa tensiune impactul cu mediul inconjurator se refera, indeosebi la: ocuparea terenurilor, defrisarea padurilor, poluarea vizuala si impactul cu alte elemente de constructii si instalatii.

Poluarea vizuala

Poluarea vizuala genereaza deteriorarea peisajului proportional cu tensiunea nominala, cele mai poluante fiind liniile electrice aeriene (L.E.A.) de inalta si foarte inalta tensiune, precum si statiile de transformare.

incercari si propuneri de limitare a efectelor negative s-au facut si se cauta si in continuare, ele vizand atat designul stalpilor cat si a traseelor prin ascunderea liniilor electrice in spatele unor elemente naturale. ?Camuflarea? liniilor electrice aeriene se aplica la traversarea soselelor cu ajutorul unor zone impadurite sau pe traseu prin folosirea denivelarilor naturale ale solului.

Problema protectiei mediului ambiant din punctul de vedere al poluarii vizuale, a capatat o atentie deosebita in multe tari. O atentie deosebita in acest sens, se acorda in tarile cu un potential turistic important. Astfel, in Elvetia sunt in vigoare, la nivel federal, ?Directive cu privire la protectia naturii si a peisajului? elaborate de Departamentul Federal de Interne, pe baza studiilor unui grup de lucru interdisciplinar pentru elaborarea unor directive avand ca tema ?Transportul energiei electrice si protectia peisajului?. Aceste reguli au ca obiect asigurarea principiilor de protectie ale naturii si ale peisajului in sens global, pentru integrarea armonioasa in peisaj a instalatiilor pentru transportul si distributia energiei electrice. Directivele se adreseaza autorilor de proiecte, instantelor insarcinate cu evaluarea lor si autoritatilor care elibereaza autorizatii de constructie.

Domeniul de aplicare al acestor directive se refera la:

– alimentarea cu energie electrica in general (linii electrice aeriene si in cablu subteran pentru toate nivelurile de tensiune, statii electrice de transformare si conexiune);
– alimentarea cu energie electrica a cailor ferate electrificate (linii electrice aeriene si in cablu subteran pentru toate nivelurile de tensiune, statii electrice de transformare si conexiune);
– transmisia de informatii (linii aeriene si cabluri ale retelelor de telefonie, linii de semnalizare, linii de antena).

a) Poluarea vizuala determinata de liniile electrice aeriene

Poluarea vizuala este datorata caracterului industrial, extins pe trasee lungi ale acestora (in special, datorita L.E.A. de inalta si foarte inalta tensiune) care, plasate in mijlocul naturii, altereaza peisajul. Contradictia apare intre factorul economic (care reclama trasee de linii electrice cat mai scurte) si factorul natural (necesitatea de a proteja terenurile fertile, ocolirea padurilor si conservarea peisajului).

Sunt socotite regiuni demne de protectie contra obstructionarii vizuale partile din peisaj care se disting prin: valoarea lor naturala, diversitatea lor, semnificatia istorica sau culturala, raritatea sau armonia lor.

b) Poluarea vizuala generata de posturile de transformare

Din punct de vedere constructiv, posturile electrice de transformare sunt de trei feluri: subterane, supraterane si aeriene.

Posturile de transformare subterane nu ridica probleme sub aspectul poluarii vizuale a mediului inconjurator.

Posturile de transformare supraterane pot fi inglobate in constructiile pe care le deservesc (industriale, blocuri de locuinta etc.) fiind insa si in cazuri in care ele trebuie executate in constructii independente, ceea ce diminueaza din estetica peisajului prin aspectul mai putin placut al acestora, ocuparea terenurilor, nearmonizarea lor arhitecturala cu zona in care se amplaseaza.

Pentru aceste cazuri, una din solutiile cel mai des utilizate in ultima vreme este miniaturizarea posturilor de transformare, asigurandu-se prin aceasta dimensiuni cat mai mici ale constructiei. La aceasta solutie s-a ajuns ca urmare a progreselor facute in tehnologia de fabricare a echipamentelor electrice, unde aerul care forma spatiul dielectric dintre faze a fost inlocuit cu alte materiale cu caracteristici electroizolante mai favorabile. De asemenea, exista preocupari privind realizarea unor constructii cu aspect placut sau care se incadreaza in mediul inconjrator.

Posturile de transformare aeriene sunt construite pe stalpi din lemn sau din beton, de dimensiuni mari, aspectul nefiind estetic. intreg echipamentul postului de transformare nu este intotdeauna bine finisat. S-au cautat continuu solutii pentru ameliorarea estetica a posturilor de transformare aeriene. Astfel, de la posturi de transformare pe doi stalpi si cu balustrada pentru sustinerea transformatorului s-a trecut la posturi de transformare pe un singur stalp, iar in ultima vreme s-a renuntat si la balustrada pentru transformator, odata cu aparitia transformatoarelor etanse care pot fi agatate.

c) Poluarea vizuala generata de statiile de transformare si conexiune

Statiile de tip exterior, indiferent de faptul ca echipamentul de comutatie primara si transformatoarele de masurare sunt plasate la sol sau la semiinaltime pe cadre, prin caracterul lor industrial, polueaza estetic peisajul. Pot fi luate in consideratie trei solutii, care amelioreaza aceasta situatie:
– mascarea statiilor de transformare de tip exterior prin plantatii de pomi in imediata vecinatate a exteriorului gardului statiei;
– amplasarea statiilor electrice in intregime in interiorul constructiilor (statii de tip interior) si la care aerul ramane in continuare mediul electroizolant intre elementele aflate sub tensiune; aceste instalatii ocupa insa volume de constructii relativ mari;
– utilizarea tehnologiei instalatiilor capsulate, in care mediul electroizolant este hexaflorura de sulf; instalatia capsulata cuprinde atat barele si conexiunile, cat si aparatajul de comutatie primara; instalatiile de acest tip ocupa un spatiu relativ redus insa costurile ridicate limiteaza inca larga lor implementare in reteaua electrica urbana.

O situatie deosebita, pentru aspectul estetic al peisajului este data de intrarile si respectiv iesirile liniilor electrice aeriene din statiile de transformare. in fata statiei se formeaza o aglomerare de linii aeriene de diferite tipuri constructive, aparute in etapele de dezvoltare ale statiei.

in cazul instalatiilor de medie tensiune, o solutie posibila ar fi realizarea iesirilor prin linii in cablu subteran.

La liniile electrice de inalta tensiune situatia este mai complicata, atat ca latime a culoarelor cat si ca estetica a lor. Solutia care ocupa cel mai putin spatiu si asigura o estetica acceptabila este aceea a culoarului unic format din cadre metalice care se construiesc odata cu statia de transformare pentru numarul final de circuite prevazut.

Poluarea sonora

Poluarea sonora genereaza multiple efecte asupra organismului, in functie de trei parametri: intensitate (tarie), inaltime (frecventa) si durata.

Poluarea sonora produsa de centralele si retelele electrice poate sa aiba caracter intermitent sau permanent. Depasirea unor anumite valori poate deveni nociva pentru om.

Nocivitatea zgomotelor are consecinte diverse, pornind de la generarea unui sentiment de frica mergand dupa caz pana la pierderea totala sau partiala a auzului. Nivelul de zgomot depinde de intensitatea si de frecventa lui, fiind divers in centralele si retele electrice, atat ca natura (mecanica, electrica, magnetica, electrodinamica, termica), precum si ca durata (permanent, intermitent). in unele cazuri, un acelasi utilaj produce componente de natura diferita. Motoarele electrice de exemplu, determina atat vibratii ale circuitului magnetic cat si zgomote aerodinamice, iar ventilatoarele dau nastere la zgomote de natura aerodinamica peste care se suprapune si o componenta mecanica.

Zgomote cu caracter intermitent sunt produse in centralele si retelele electrice de catre echipamente in unele etape ale functionarii lor. Conectarea si deconectarea unui intreruptor de medie sau inalta tensiune, ca si a unui contactor electric, sunt insotite intotdeauna si de zgomote puternice.

Zgomote cu caracter permanent se produc in centralele si retelele electrice pe toata durata functionarii instalatiilor.

Liniile electrice aeriene de inalta si foarte inalta tensiune sunt insotite in functionarea lor de un zgomot specific determinat de descarcarea corona (descarcari electrice incomplete in jurul conductoarelor sub tensiune). Ca orice descarcare electrica, acest fenomen este insotit de zgomote si de emisie de lumina. Sub liniile aeriene de 220 kV si 400 kV, ca si in statiile de transformare cu aceleasi tensiuni, se aud zgomote specifice, iar in unele cazuri noaptea, se observa si efectul luminos al fenomenului. Descarcarea corona determina un zgomot a carui intensitate depinde de raza conductorului (cu cat conductorul este de raza mai mica cu atat fenomenul corona este mai accentuat), de numarul de conductoare din fascicul si de umiditatea atmosferica. Nivelul zgomotului audibil calculat variaza intre (40…60) dB (raportat la 20 mP), in functie de tensiunea liniei electrice, de numarul de conductoare pe faza, de sectiunea conductoarelor, conditiile meteorologice si distanta fata de faza exterioara a liniei electrice. in S.U.A. se considera ca limita maxima admisibila a zgomotului audibil este de (50…60) dB masurat la 15 m departare de faza exterioara a liniei electrice si sub ploaie puternica.

Transformatoarele de putere si autotransformatoarele genereaza zgomote, compuse dintr-un ton fundamental de 100 Hz si armonice ale acestuia, repartizate in functie de tipul si caracteristicile echipamentului. Aceste armonici scad cu frecventa. Zgomotul se datoreaza vibratiilor miezului magnetic si infasurarilor care se transmit prin uleiul electroizolant si cuva. Zgomote cu caracter intermitent sunt date si de ventilatoarele de aer, care servesc la racirea transformatoarelor atunci cand acestea sunt in functiune.

Poluarea electromagnetica

Descarcarea corona care apare in instalatiile de inalta si foarte inalta tensiune este insotita de aparitia de o succesiune de impulsuri de curent de scurta durata. Propagarea acestor curenti determina, in jurul circuitelor parcurse, aparitia de campuri electromagnetice perturbatoare, de frecventa si amplitudine diferite, si care conduc la distorsionarea semnalelor utile ale emisiilor radio si televiziune. Poluarea electromagnetica este specifica instalatiilor cu tensiunea nominala peste 220 kV si prezinta o importanta deosebita odata cu extinderea comunicatiilor in domeniul frecventelor inlate si foarte inalte.

Perturbatiile de inalta frecventa determinate de descarcarea corona se manifesta atat in instalatiile radio care functioneaza, in general, in banda de frecventa de (0,5…1,6) MHz, cat si in cele de televiziune (24…216) MHz si de telefonie de inalta frecventa prin curenti purtatori.

Perturbatiile in domeniul radiofrecventa depind de: gradientul de tensiune superficial al conductorului, de numarul si dimensiunile conductoarelor din fascicul, de distanta receptorului radio fata de linia electrica de inalta tensiune si de conditiile meteorologice. Pe timp frumos, nivelul perturbatiilor radio, in cazul liniilor cu tensiunea nominala de 400 kV poate atinge 50 dB (la 20 m de axul liniei si raportat la 1 mV/m); pe timp de ploaie nivelul perturbator poate atinge 70 dB.

Perturbatii ale emisiunilor de televiziune sunt determinate de doi factori
� perturbatii pasive, datorate prezentei instalatiilor electrice si reflexiilor semnalului util determinate de acestea (aparitia imaginilor ?fantoma?);
� perturbatii active, datorate distorsionarii semnalului util de catre campul perturbator de inalta frecventa determinat de descarcarea corona.

Perturbatiile electromagnetice, de inalta frecventa, determinate de descarcarea corona cresc odata cu intensitatea ploii si se manifesta mai ales, in zone cu intensitati slabe ale semnalului TV, ca si in cazul unei montari nefavorabile a antenei de receptie. Se poate ajunge la nivele perturbatoare de (40…70) dB, la o frecventa de 75 MHz.

Prezenta descarcarii corona in instalatiile de inalta tensiune conduce si la pierderi de energie electrica, care sunt dependente de o serie de factori constanti (tipul stalpului, sectiunea conductorului fascicular, distanta dintre conductoarele unui fascicul si distanta dintre faze) si factori variabili (tensiunea de serviciu a liniei electrice, conditiile meteorologice, starea suprafetei conductoare, clemelor si armaturilor, tipul si gradul de poluare al izolatoarelor).

Pierderile prin descarcarea corona nu depind de puterea transmisa in instalatie si reprezinta cateva procente din capacitatea de transport a liniei.

Poluarea psihica generata de pericole (riscuri) de accidente

Poluarea psihica rezida in sentimentul de teama pe care-l provoaca instalatiile electrice asupra factorului uman.

Acest sentiment este valabil si pentru personalul instruit care lucreaza in statiile de transformare, de conexiuni, care manifesta teama cu caracter temporar (la declansarile intempestive ale intrerupatoarelor aflate in imediata apropiere) sau cu caracter permanent (teama pe care o inspira efectele presupuse ale campului electric si magnetic asupra starii de sanatate).

Influenta campului electric produs de catre instalatiile electrice asupra organismelor vii formeaza obiectul unor cercetari din ce in ce mai ample si mai profunde, odata cu cresterea tensiunilor utilizate in retelele electrice.

Din masuratorile efectuate a rezultat ca, la o linie electrica aeriana cu tensiunea nominala de 400 kV cu dublu circuit, campul electric are valori de pana la 15 kV/m. Pentru o linie aeriana cu tensiunea nominala de 765 kV, valorile maxime masurate ale campului electric la sol pot depasi 15 kV/m.

Valorile limita admise ale campului electric inca nu sunt complet definite; studiile efectuate au pus in evidenta fenomene de: oboseala, scaderea atentiei, slabiciune in membrele superioare, senzatii de ameteala, schimbarea ritmului de somn cu insomnii si treziri frecvente, in cazul persoanelor care lucreaza in zone cu campuri electrice intense. in prezent se considera faptul ca pentru valori sub 5 kV/m nu exista pericole pentru om, intre 5 kV/m si 25 kV/m trebuie sa se limiteze timpul de lucru in camp electric, iar peste 25 kV/m nu se poate lucra decat luand masuri speciale de protectie.

Problemele legate de efectele campurilor magnetice asupra organismelor vii sunt in studiu, nefiind inca definite complet limitele admise si nici efectele concrete asupra factorului uman.

Pericolele (riscurile) de accidente datorate curentului electric sunt in principal electrocutarile si arsurile.

Electrocutarile sunt provocate de trecerea unui curent electric prin corpul omului, fie ca urmare a atingerii directe cu partea metalica a unei instalatii electrice aflate sub tensiune, fie indirect prin atingerea unor elemente metalice care au ajuns accidental sub tensiune (conturnari sau strapungeri ale elementele electroizolante, inductie).

Curentul electric care trece prin corpul omenesc, in functie de frecventa si intensitatea lui, poate provoca efecte diferite. Astfel, un curent electric de 50 Hz cu o intensitate de pana la 0,9 mA este insensibil, intre (1,2…1,6) mA provoaca senzatii de furnicaturi, intre (8…9,5) mA dureri de brate, iar la 15 mA desprinderea omului de elementul aflat sub tensiune nu se mai poate face cu forte proprii. Aceste fenomene au condus la concluzia ca pentru a nu fi periculos, curentul electric prin om nu trebuie sa depaseasca 10 mA. in curent continuu aceasta limita este de 50 mA.

in curent alternativ, la valori mai mari de 10 mA, in functie de durata de trecere a curentului electric, organismul viu este lezat, cele mai grav afectate fiind inima si sistemul nervos. Se poate produce moarte prin electrocutare, caz destul de des intalnit in instalatiile energetice. Arsurile generate de efectul termic al arcului electric asupra organismului viu sunt, in general, mai grave decat arsurile provocate de alte cauze. Arcul electric comporta temperaturi inalte si totodata poate determina transferul pe suprafata corpului uman de metale topite.

Ionela Anton

Ma confrunt cu o mare problema in prezent. Societatea Electrica Muntenia Sud a inceput lucrari de instalare a unui transformator la 30 cm de proprietatea mea. Am facut reclamatie la primaria 1 Decembrie Ilfov unde locuiesc si la societatea Electrica dar ei ma ignora. Chiar nu exista reglementari in domeniu. Transformatorul va avea o tensiune la intrare de 20 KV si la iesire 380volti. Am citit foarte multe studii despre efectele negative ale acestor dispozitive chiar am trimis copiii ale acestora la primarie si la Societatea Electrica dar ei le ignora si chiar m-au amenintat ca ma vor debransa de la electricitate.

Laurentiu Oanta

Buna ziua,

Noi suntem intr-o situatia similara cu a d-nei Anton,avand amplasat in curtea casei (la o distanta de 6m de cladire) un post de transformare (ocupa 17mp ).Transformatorul a fost construit abuziv in anii ’60 pe teren.Am solicitat pe cale amiabila mutarea transformatorului de nenumarate ori ,acum fiind in litigiu cu Sc Electrica Oltenia( privatizata,CEZ ).
In situatia in care detineti mai multe informatii despre influenta nociva a acestor posturi de transformare ,va rugam sa ne sprijiniti cu unele elemente(opinii /avize medicale,masuratori de mediu,reglementari din practica international etc.) care ar duce la solutionarea acestei probleme .
Cu multumiri

Ionela Anton

Eu am aflat ca daca este amplasat pe proprietate privata legea ii obliga sa-l mute pe teren public. Cunosc un cetatean intr-o situatie similara. Au mutat transformatorul in fata curtii la 30 cm de gard. Noi am contactat comisariatul pentru protectia mediului si autoritatea de sanatate publica. Am gasit pe internet ca functionarea acestor transformatoare produce la persoanele expuse tulburari cardiovasculare, nervoase, de somn, cancere de creier, de san, leucemii la copiii. Cauta legea 318, hotarirea de guvern referitoare la expunerea persoanelor in cimp electromagnetic. Eu pina in prezent am fost de nenumarate ori la Societatea Electrica Muntenia Sud si primarie si nu am rezolvat nimic. Nu le pasa. Asa ca am contactat toate forumurile posibile. Am facut sesizare si la guvern. Daca nu vom rezolva nimic vom ajunge in tribunal in Romania si Europa. Este destul de greu pentru ca este vorba de bani si timp. Am primit raspuns de la Protectia consumatorului dupa o luna. Inca mai asteptam alte raspunsuri la reclamatii. Exista aparate care masoara nivelul de radiatie non ionizanta produsa de transformator, costa in jur de 400 de ron, indica daca este periculos sa stai linga dispozitiv si la ce distanta nu exista pericol de expunere. In romana nu exista nici un fel de material referitor la efectele negative ale acestor dispozitive, exista numai in engleza. Inginerii care lucreaza la Electrica nici nu au habar. Mi-au spus ca ei sunt depasiti si nu stiu despre efectele negative asupra sanatatii , ei stiu daor sa le exploateze si sa faca bani.

Laurentiu Oanta

Stimata d-na Anton ,as avea o mare rugaminte ,daca puteti sa ma contactati pe e-mail (oanta_laurentiu@yahoo.ca) sau telefonic 0745318450,deoarece cazul similar al cetateanului pe care dvs il cunoasteti cred ca pe noi ne-ar ajuta in procesul cu Electrica .
Va multumesc.

Dragomir Cristian

Doresc sa achizitionez un teren aflat cam la 100-150 m de un stalp de inalta tensiune(nu cunosc tensinea curentului)si vreau sa stiu daca afecteaza, si in ce masura sanatatea .Din punct de vedere tehnic se poate construi la o distanta minima de aprx.20 m
Va multumesc

Alexandru

Catre Administrator!
Stimate Domn/Doamna, ar fi bine sa scrieti corect sursa articolului sau sa il scoate-ti complet in cazul care nu mentionati sursa sau autorul! Doar am discutat tema respectiva odata, de ce ar trebui sa mai revenim la ea???

Cu respect, Alexandru

salvaeco

O constructie in apropierea unui stalp de inalta tensiune nu este recomandata, deoarece sa demonstrata radioactiitatea acestor stalpi ….

nicu

am si eu un teren peste care trece reteaua de inalta tensiune chiar prin mijlocul lui; ce posibilitati am? sa cer chirie pt acel teren? sunt afectati foarte multi vecini de ai mei in acelasi fel- sunt din osorhei, oradea

sergiu

of, ok… eu inteleg toate chetsiile astea, da ceea cu liniile aeriene de inalta tensiune… mie tare mii interesant cum ati vrea sa transporte acu energia ei? daca ar zice intro zi bai noi inchidem curectul pe linia asta… si exact linia asta sa va aduca curent la voi in sat/oras? daca so luam asa apoi cam toate paminturile sunt private saucel putin date in arenda catre cineva, ce sa faca ei atunci? sa va arendeze pamintul? nu credeti ca ei nu ar fi in perdere ca ar pune toata cheltuiala asta in pret? hmmm… de ce lumea de azi se gindeste numai la ea…

Ninette

Dragii mei,
In febr.2004 m-am adresat printr-un cabinet de avocatura societatii Electrica Muntenia Nord pentru faptul ca terenul meu este afectat de capacitati energetice (stalpi de inalta tensiune) fara a exista un raport juridic intre mine si societatea lor si ca dreptul de servitute nu le da dreptul de proprietate asupra terenurilor pe care sunt amplasate aceste utilitati. Pentru o solutionare amiabila am solicitat stabilirea unei chirii care sa reprezinte justa despagubire cu caracter periodic pt. folosinta fara titlu a portiunilor de teren aferente existentei si functionarii acestor utilitati.

Electrica Muntenia Nord a raspuns printre altele”
“terenurile pe care se situeaza retelele electrice de distributie existente la intrarea in vigoare a prezentei legi sunt si raman in proprietatea publica a statului” si ca societatea desfasoara un serviciu de utilitate publica si deci, “solicitarile mandantilor dvs. sunt neintemeiate”.

Cabinetul de avocatura a trimis de asemenea, o notificare Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei
“cu privire la necesitatea reglementarii pretului de folosinta al terenului proprietatea privata aferent instalatiilor….apartinand societatii Electrica Muntenia Nord”.

ANRE a raspuns:

“urmare notificarii, va comunicam urmatoarele:

. Titularii autorizatiilor de infiintare si al licentelor din domeniul enegiei electrice beneficiaza de o serie de drepturi cu privire la terenurile si bunurile proprietate privata ale unor persoane fizice sau juridice,.enumerate de art. 16 alin.(2) din Legea 318/2003 a energiei electrice;

. Drepturile de uz si de servitute (dezmembraminte ale dreptului de proprietate) asupra terenurilor si bunurilor proprietate privata au caracter legal, ceea ce inseamna ca exercitarea acestora se realizeaza cu titlu gratuit;
(Adica ei au drepturi pe proprietatea mea mai putin eu, proprietarul de drept – n.m)

. In cazul in care, cu ocazia interventiei pt. retehnologizari,reparatii…(bla,bla – spune ANRE mai departe) se produc pagube, atunci proprietarii terenurilor sunt indreptatiti sa ceara despagubiri…bla…bla;

. Titularii autorizatiilor de infiintare si al licentelor….bla…bla…beneficiaza de drepturile enumerate de Legea nr. 318/2003 si acelasi act normativ le mai ofera suplimentar alte doua drepturi cu privire la terenurile proprietate privata ale persoanelor fizice sau juridice (asa, f. bine, au drepturi frate, ca in comunism!):
– dreptul de a initia exproprierea pentru cauza de utilitate publica si de a obtine concesiunea acestora;
– dreptul de a cumpara aceste terenuri (evident cu acordul proprietarilor).
(In fine, avem si noi un drept, de a ne da acordul! – n.m)

Fata de cele de mai sus, notifcarea Electrica Muntenia Nord cu privire la stabilirea unei “chirii” pentru folosinta de catre aceasta societate a terenului proprietate privata in cauza este contrara prev. art. 16 alin. 4 din Legea 318/2003 a energiei electrice.
De asemenea, va facem cunoscut faptul ca ANRE nu are competenta legala de a regelementa “pretul de folosinta a terenurilor proprietate privata”, eventualele neintelegeri printre proprietarul terenului si utilizator fiind solutionate de instanta de judecata. Cu stima, Presedinte ss. Ion Lungu.

Ok…..Eu am 5,5 ha teren, cu padure, livada si o casa f. frumoasa. Mai la vale, la vreo 100-150 m, traverseaza proprietatea 4 stalpi cu cabluri de inalta tensiune. Cand am construit casa si am adus electricitate pana sus, pe deal, in zona pe unde trec cablurile de inalta tensiune, a trebuit sa ingrop cablul meu electric.
Dupa cum vedeti, noi proprietarii nu avem nici un drept, in schimb Electrica are toate drepturile. Mai mult in Legea 318/2003 abrogata intre timp, terenul proprietate privata pe care trec retele electrice de distributie era – culmea! – in acelasi timp si proprietatea statului. Numai la noi, pot exista asemenea aberatii. I-am spus avocatului sa-i actionam in Curtea Constitutionala. La vremea aceea erra prematur. Poate acum ca am intrat in UE avem mai multe sanse.
In 2007 a aparut o noua lege a energiei Legea nr. 13 din 9 ianuarie 2007 dar nu a modificat mare lucru in ceea ce priveste proprietatea privata.
In fine, consider ca este un abuz, un dispret pentru lege si pentru proprietatea privata. Legea este si discriminatorie, pentru ca , pentru noile retele distribuitorii sunt obligati sa trateze cu proprietarii., Electrica si alti distribuitori de energie nu distribuie energia gratis ca sa aiba dreptul sa se foloseasca de proprietati private, acesta este un abuz, au profituri si trebuie sa fie obligati de lege sa plateasca pentru folosinta fara titlu a unor portiuni de teren afectate de retelele lor de distributie.
In fine, un lucru bun, ar fi sa intram in contact toti cei interesati si sa pornim o actiune comuna (class action).
Cei interesati pot sa scrie pe adresa de e-mail:
randrei77@ymail.com

verona

situatia mae nu difera prea mult de alte situatii.locuiesc la parterul unui bloc ce are amplasat in subsol din proiect transformatorul de curent al cartierului.distanta dintre patul in care dorm si aceasta bomba nu are1(un)metru.simptomele enumertate de alta (persoana)anterior le resimt pe toate cuinca una in plus(nu am putut face copii datorita radiatiilor).nu m-a ajutat nimeni sa scap de aceasta bomba(traim in Romania),mai astept(nu stiu ce).

Pantera Roz

Eu locuiesc la ceva distanta *sa zic 300 de m) de un transformator urias care se afla in curtea unei societati comerciale. Pana nu demult am crezut ca ceea ce traiesc sunt efectele unor ventilatoare ale societatii insa intr-o noapte cand nu puteam sa mai rezist in casa din cauza starilor pe care mi le dadea ceea ce simteam, cand m-am dus la societatea in cauza am constatat o asemanare a zgomotului facut de uriasul transformator si ce simteam eu in casa. Eu nu aud nimic – nu stiu daca e corect dar simt ceva groaznic in urechea interna. Eu am tot facut reclamatii la societatea cu pricina, nu la Electrica. Sunt bolnava cu tiroida de cativa ani si incep sa-mi pun problema cauzei bolii. am doua vecine operate de noduli si cancer la san. Deocamdata mai fac investigatii. IN ORICE CAZ, NU VA CUMPARATI CASE LANGA TRANSFORMATOARE. oricum am aflat că o femeie care locuia langa acest transformator urias s-a mutat dupa ani de scandaluri cu “Electrica”.