Organizatiile Nonguvernamentale (ONG), care au avut ideea si au incurajat autoritatile locale sa participe in proces. Uneori, mai multe ONG-uri se asociaza in initierea unui PLAM.
Indiferent cine initiaza un PLAM, pentru a avea succes este nevoie de sprijinul si coordonarea autoritatilor locale. Autoritatile locale au responsabilitati directe de implementare a majoritatii actiunilor care rezulta din procesul de planificare al PLAM, inclusiv adoptarea si ordonante locale, aprobarea bugetelor si imprumutarea de fonduri precum si supravegherea sau coordonarea serviciilor municipale de tipul incalzirii centrale, energie, deseuri solide. Participarea activa si sprijinul atat al primarului, cat si al consulului local pe toata durata PLAM sunt absolut necesare.
Cum pot municipalitatile sa sprijine participarea cetatenilor
Cu cat mai multe persoane au ocazia sa se implice in probleme publice, cu atat mai dornice aceste persoane devin sa se implice si in aspecte ale societatii. Atunci cand cetatenii reusesc sa lucreze impreuna pentru solutionarea unor probleme comune, se stabilesc noi retele si standarde de angajare civica, iar rezultatele pot fi de un folos si rezonanta majora.
Municipalitatile pot juca un rol vital in sprijinirea participarii publice ? in principal prin crearea unei atmosfere deschise si transparente. Autoritatile publice pot contribui la sprijinirea implicarii cetatenilor prin:
+ Definirea clara a misiunii si obiectivelor autoritatilor locale;
+ Educarea cetatenilor in legatura cu procesul de luare a deciziilor si modul in care acestia pot fi implicati;
+ Convocarea GI pentru abordarea problemelor comunitatii, in locul mentinerii controlului asupra problemelor;
+ Angajarea cetatenilor in procesul de realizare a unei viziuni pentru comunitate, stabilirea obiectivelor, identificarea problemelor si elaborarea de solutii noi;
+ Stimularea discutiilor publice referitoare la valori, aspiratii si temei;
+ Realizarea de actiuni colective si recunoasterea ca fiecare ? cetateni, autoritati locale, angajatii din administratie, mas-media ? are responsabilitati civice si o contributie unica de realizat,
imputernicirea cetatenilor prin sprijinirea lor in dezvoltarea cunostintelor, aptitudinilor si capacitatii de a deveni un partener in procesul de luare a deciziei.
Responsabilitatea de baza a initiatorului este de a organiza GI. in componenta CI intra ? reprezentantii primariei si consiliului local, organizatiilor de mediu, ONG institutiilor guvernamentale de mediu, mas-media unitati industriale si indivizi preocupati de mediu.
Responsabilitatile legate de organizarea unui PLAM include:
¬ Definirea obiectivelor si limitelor PLAM;
¬ Strangerea de fonduri pentru acoperirea cheltuielilor initiale;
¬ Initierea activitatilor preliminare de constientizare a publicului;
¬ Facilitarea formarii CI.
Definirea limitelor si a obiectivelor PLAM, poate fi facuta astfel incat sa se raspunda nevoilor specifice ale unei comunitati si sa se ofere punctul de pornire pentru GI.
Odata definite limitele PLAM, se pot identifica obiectivele proiectului care descriu ceea ce se dovedeste a se realiza.
in acest context se realizeaza urmatoarele obiective pentru efectuarea PLAM-ului:
v Identificarea, elaborarea si ierarhizarea celor mai importante probleme de mediu;
v imbunatatirea conditiilor locale de mediu;
v Promovarea constientizarii publicului si solicitarea opiniei lui in probleme;
v Promovarea constientizarii publicului si solicitarea opiniei publicului in probleme de mediu;
v Promovarea parteneriatului intre autoritatile locale si celelalte sectoare ale comunitatii;
v intarirea capacitatii institutiilor locale de coordonare si implementare a programelor de mediu;
v Realizarea unui Plan local de Actiune pentru Mediu (PAM);
v Conformarea cu cerintele legislative la nivel national.