Conform surselor naţionale de informaţie (ZdG) ţara noastră este interesată de proiectul Nabucco. După criza gazului din iarna trecută, mai multe state din Europa îşi exprimă poziţia vis-a-vis de Nabucco. Ucraina, una dintre părţile acuzate de Moscova că ar fi provocat criza gazului, vrea să se alăture la proiectul Nabucco. Se presupune un proiect/oportunitate pentru securtatea balcanilor şi chiar a Europei în ansamblu.
Conform ministrului economiei Dl Valeriu Lazăr a declarat pentru ZdG că R. Moldova este interesată de proiectul Nabucco. «R. Moldova este interesată de orice proiect alternativ de tranzitare a gazelor naturale, inclusiv de proiectul Nabucco. Dar, deocamdată, nu avem posibilitatea să participăm direct la implementatrea acestui proiect, şi asta pentru că Nabucco, dar şi alte proiecte alternative, cum ar fi South Stream, nu presupun participarea R. Moldova. Ca să participi la consorţiul Nabucco, trebuie să treacă gazoductul prin ţara ta», a continuat ministrul. Capacitatea de transportare acestui proiect este de 31 miliarde m3/an pe o distanţă de 3300km cu o investiţie de 5 miliarde de Euro.
În aşa caz e nevoie de anumite studii în domeniul protecţiei mediului dat fiind faptul că sudul ţării este zonă umedă de însemnătate deosebită şi deltă a Dunării. Această regiune cade sub incidenţa anumitor acte internaţionale cum ar fi Natura 2000 şi convenţia Ramsar. Presupun că pentru a fi posibilă alăturarea Republicii Moldova aceste studii vor prevedea construcţia conductelor magistrala prin regiunile de amonte de zonele umede pentru a preveni impactul majorasupra mediului, biodiversităţii şi resurselor. Astfel în curând va trebui să decidem ce facem, rămânem în zona de influienţă a gazului rusesc sau dăm Prutul la bătaie.
Radu Bajureanu
Poate ar fi cazul sa fie puse pe roate proiectele de producere a gazului si energiei electrice pe baza de deseuri organice???
avem ferme, avem deseuri organice…
alta solutie – utilizarea celor 180 zile cu soare de care dispune Moldova – energie solara
alta solutie – reducerea volumului de energie si gaze folosite si prin imbunatatirea termoizolarii caselor, prin reducerea pierderilor de energie, etc..
Nabucco nu e unica solutie – ar vrea unii sa fie ea unica, si o prezinta astfel, pt ca din nou – e vorba de bani. Insa exista alternative care ar fi mai benefice!
Toate oportunitatile sunt bune de urmat nu doar in contextul schimbarilor climatice dar si din punct de vedere a consumului de resurse naturale. Recent am vizitat pagina organizatorilor conferintei de la Copenhaga privind schimbarile climatice si am vazut un contor ce masoara cita energie este pierduta. ENORM DE MULT. Am putea fi in stare sa traim doar din energia produsa de mediul inconjurator si sa uitam de resursele naturale din cauza carora deja izbucnesc razboaie.