Anunţ atât pe cei care ştiu cât şi pe cei care nu cunosc că Asambleea Generală a Naţiunilor Unite a declarat ziua de 6 noiembrie că Ziua Internaţională de Prevenire a Exploatării Mediului în războaie şi conflicte armate. Această declaraţie se bazează pe Rezoluţia 56/4. Este ştiut că războaiele şi conflictele armate au un efect negativ asupra ecosistemel0r şi a resurselor naturale mult după stoparea acestora la fel ca şi efectul post război asupra populaţiei. Natura redobândeşte calmul şi integritatea zeci de ani după eveniment.
Moldova este una din ţările lumii care mai are riscul unui conflict armat atâta timp cât Smirnov şi gaşca de imperialişti ruşi se află cu tot cu armată pe celălat mal al Nistrului. Regretabil mai e şi faptul că nici unul din organele statului sau cele obşteşti nu a încercat să cuantifice în careva măsuri băneşti efectul negativ al conflictului din anul 1992. Cred că nici nu va fi făcut deoarece suntem şi noi un popor ce încearcă să uite cu repeziciune ceea ce e rău. Nu ştiu dacă a fost făcut vre-un raport pe efectul negativ asupra mediului a războiului din 1992, cred că există doar careva rapoarte superficiale ale statului.
Revin la efectul războaielor asupra naturii. Efectul conflictelor armate se răsfrânge mult peste graniţele unei sau 2 ţări implicate. Prin Declaraţia Mileniului Asambleea Naţiunilor Unite a subliniat importanţa şi necesitatea de a depune efort pentru protejarea mediului nostru comun.
Detalii la: http://www.un.org/depts/dhl/environment_war/index.html
Radu Bajureanu