Compania EcoExpert participă la implementarea proiectului de deshidratare a nămolului din bazinele primare de la stația de epurare a or. Chișinău prin metoda Geotube®. Experiența inovativă a companiei este utilizată pe deplin la întocmirea compartimentului protecția mediului înconjurător a proiectului de execuție. La mijlocul lunii octombrie proiectul a fost prezentat beneficiarului SA Apă-Canal Chișinău pentru a fi depus la expertiza ecologică de stat. Suntem în așteptarea rezultatului final.
De menționat că metoda Geotube® este un produs certificat de țările europene și chiar în rusia, fiind un produs al companiei Tenchate Geosynthetcs Austria Ges.m.b.H. din orașul austriac Linz.
Deși mulți au auzit de proiectul Geotube® majoritatea cunosc doar faptul că odată deshidratate rapid apele reziduale nu vor mai produce acel miros oribil de pe timp de vară. Acesta nu e nici pe departe unicul efect pozitiv al dehidratării nămolului. O altă latură pozitivă este faptul că e o procedură destul de eficientă de a scăpa de apele menajere de la stația de epurare biologică procesul fiind foarte simplu, compus din 3 etape majore:
- Umplerea sacilor Geotube® cu nămol;
- Etapa de uscare a nămolului prin drenarea apelor din sacii Geotube®;
- Etapa de consolidare prin drenarea apei rămase și uscarea nămolului.
După această procedură ciclul este repetat.
Înălțimea sacului Geotube® la umplere este circa 1,5 metri. În caz de lipsă de spațiu de depozitare sacii pot fi instalați unul peste altul în 2-3 niveluri, în așa fel fiind redus spațiul de depozitare de 2-3 ori. Deșeurile de nămol dehidratate pot fi depozitate în scurt timp la o altă adresă, pentru ca ulterior să fie utilizate în remedierea terenurilor sau ca îngrășământ în agricultură, după testarea prealabilă și corespunderea normelor.
Dacă generalizăm metoda Geotube® putem stabili următoarele avantaje și beneficii:
- Un volum mare de nămol deshidratat;
- Capacități de umplere nelimitate;
- Nivelul înalt de reținere a substanțelor solide;
- Reținerea eficientă a nutrienților;
- Costuri reduse de testare;
- Instalație simplistă;
- Plasarea în câteva niveluri;
- Logistica simplificată;
- Uscarea și localizarea deșeurilor într-o singură procedură;
10. Ciclu închis, lipsa contactului direct cu nămolul.
Generalizând putem spune că proiectul Geotube® are un șir de avantaje net superioare situației anterioare din municipiul Chișinău. Sperăm că vom intra în următorul an fără mirosuri pătrunzătoare și cu un volum mai mic de nămol.
Director Executiv EcoExpert
Radu Bajureanu