Memorandum de înţelegere

La 4.02.2010 ministrul mediului Gheorghe Şalaru a avut o întrevedere cu dna Veronique Hulman, director al Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare, dna Georgette Bruchez, director rezident al Biroului de Cooperare al Elveţiei la Chişinău şi dl Bernhard Hiller, coordonator al proiectului ApaSan în Republica Moldova, care au efectuat o vizită de lucru la Ministerul Mediului. În cadrul întrevederii ministrul Gheorghe Şalaru a specificat importanţa proiectelor „ApaSan” pentru populaţia Republicii Moldova şi a adus mulţumiri Guvernului Confederaţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare şi Fundaţiei SKAT pentru contribuţia substanţială la asigurarea cu apă potabilă şi acordarea serviciilor de sanitaţie.

În scopul aprofundării relaţiilor de colaborare a fost semnat Memorandumul de înţelegere între Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare, care reprezintă Guvernul Confederaţiei Elveţiene, şi Ministerul Mediului, care reprezintă Guvernul Republicii Moldova, cu privire la Proiectul Apă şi Sănătate (ApaSan).

Obiectivul major al proiectului este de a contribui la îmbunătăţirea calităţii vieţii şi a sănătăţii publice a populaţiei rurale din Moldova, prin sporirea accesului durabil la apă potabilă de calitate şi sanitaţie prietenoasă mediului (ASPM) prin intermediul abilitării comunităţilor locale / societăţii civile, furnizorilor serviciilor de suport şi administraţiilor publice locale de a planifica, proiecta, implementa şi gestiona durabil livrarea serviciilor ASPM în mod autonom; promovării şi multiplicării modelelor de servicii descentralizate ASPM; menţinerii unui dialog eficient cu partenerii de proiect la nivel naţional şi local.

Proiectul este realizat de către Centrul Elveţian de Resurse şi de Consultanţă pentru Dezvoltare (SKAT), împreună cu Fundaţia SKAT Moldova.

Pentru implementarea proiectului ApaSan, Guvernul Confederaţiei Elveţiene, prin intermediul SDC vine cu următoarele contribuţii:

– costurile serviciilor acordate de experţii/consultanţii locali şi internaţionali;
– gestionarea fondurilor de proiect;
– costurile operaţionale ale Fundaţiei SKAT Moldova.

Volumul contribuţiei părţii Elveţiene pentru prima fază a acestui proiect constituie suma de pana la CHF 4 000 000.

Agenţia Austriacă  de Dezvoltare (ADA) co-finanţează bugetul proiectului cu 1800000 CHF.

Guvernul Republicii Moldova prin intermediul Ministerului Mediului, va întreprinde următoarele:
– în calitatea sa de „coordonator al asistenţei tehnice în sector”, îşi asumă obligaţia de promovare şi susţinere a dialogului, asigurarea coordonării şi coerenţei în rândul comunităţii de parteneri, cu scopul de a evita inconsecvenţele şi dublarea în implementarea politicii sectoriale, şi utilizarea resurselor.
– întreprinderea măsurilor ce ar contribui la asigurarea unui cadru legislativ/regulator şi instituţional adecvat, care să permită promovarea şi multiplicarea metodelor SDC privind sistemele descentralizate de aprovizionare cu apă, sanitaţie prietenoasă mediului, precum şi a modelelor de gestionare.
– Facilitarea Dialogului Politic Naţional, cu participarea APC şi APL.
– Convocarea şi coordonarea şedinţelor Consiliului Coordonator al proiectului ApaSan, pentru asigurarea unei implementării corecte a activităţilor proiectului, în conformitate cu Termenii de Referinţa pentru Consiliul Coordonator, care formează o parte integră a Memorandumului prezent.
În vederea unei cooperări eficiente în domeniul alimentării cu apă  şi sanitaţiei mediului, la 4.02.2009 a fost Memorandumul este bazat pe Acordul între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Confederaţiei Elveţiene cu privire la asistenţa umanitară şi cooperarea tehnică.
Obiectivul major al proiectului „ApaSan” este de a contribui la îmbunătăţirea calităţii vieţii şi sănătăţii populaţiei rurale din Moldova, prin sporirea accesului la apă potabilă de calitate, promovarea sistemelor descentralizate de aprovizionare cu apă şi sanitaţie prietenoasă mediului.
Proiectul este finanţat de către Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare cu contribuţia Agenţiei Austriece pentru Dezvoltare şi va fi implementat de către Fundaţia SKAT Moldova.