Recent, hoinăream prin pădurea de lângă lacul Ghidighici cu camera foto, aşa mai mult ca o distracţie de weekend. Am avut ceva minute libere şi am profitat de ele la natură. Aşa fac des. Careva timp în urmă am vizitat Parcul Dendrariu şi am plasat ceva fotografii cu raţele de pe lac, am vizitat Pădurea Domnească şi Ţara Bâtlanilor. Acum am avut ocazia să parcurg câţiva kilometri pe jos, hoinărind pe malul lacului Ghidighici. Am dat de un fluture despre care vreau să vă spun mai multe.
E vorba de Pararge aegeria din familia Satyridae. Acest fluture poate fi întâlnit la marginile pădurilor în mare majoritate în Europa. În partea de nod şi est a Europei sunt întâlnite subspeciile Pararge tircis care e de culoare predominant cafenie cu un galben pal sau petele lângă ochiul de pe aripă de culoare galben pal. În partea de sud vest a Europei se întâlneşte subspecia P.a. aegeria care e de culoare cu nuanţe oranj. Punctul de pe aripă numit ochi este mai mult de nuanţă roşie-cafenie decât sur-închis. Aceste culori de regulă interferează între ele pe teritorii diferite în dependenţă de aşezarea geografică.
Specia Pararge aegeria poate fi întâlnită în Africa de nord şi pe insula Madeira din Oceanul Atlantic. Aceste populaţii au fost studiate la nivel molecular, astfel specialiştii susţin că ambele subspecii sunt venite din Europa. Insula Madeira a fost colonizată de subspecii venite din Africa iar populaţia Africană de Pararge aegeria are o istorie lungă de izolare de la populaţiile Europene.
Femelele, de regulă, au culori mai distinse şi luminoase decât masculii. Lungimea aripilor este de circa 4-4,5 cm, masculii fiind mai mici decât femelele. Masculii luptă şi definesc clar teritoriile sale. Pentru căutarea femelelor există două strategii de bază: unii masculi vor lupta viguros pentru pereche luptând şi definind terenurile, aşteptând să treacă perechea. Alţi masculi patronează teritorii mai largi.
Informaţia a fost culeasă din diverse surse ca Wikipedia, UK butterflies şi The Nature Blog.
PS: mulţumiri deosebite prietenului meu Anatol Dănilă care mi-a ajutat să aflu ce fel de fluture este acesta.
În continuare puteţi admira fotografii cu Pararge aegeria:
Articol de Radu Bajureanu
bun articolul, bravo BRadu… o mica remarca, totusi – numele corect al prietenului tau este Anatol DANILA
S-a făcut, am crezut că eşti şi tu aşa ca mine 🙂 cu nume oficial …