Proiectele inovaţionale ecologice Green Roof

Conceptul Green Roof a apărut relativ recent şi are ca bază principiul înverzirii oraşelor ce au puţine zone verzi. Lumea zi de zi devine tot mai influienţată de mediul din jur. Locuind în centre urbane oboseşti foarte repede şi pierzi legătura cu mediul natural. Clădiri gri, bordure, asfalt, căldură înăbuşitoare, transport în abundenţă, cu o aşa “privelişte” ne întâmpină oraşele mari. O soluţie de depăşire a fost găsită odată cu începerea implementării proiectelor Green Roof care în traducere înseamnă Acoperiş Verde. Green Roof reprezintă construcţii care parţial sau complet sunt acoperite cu vegetaţie şi mediu în creştere, plantat pe o membrană impermeabilă. Aceste acoperişuri au şi anumite niveluri de protecţie, drenaj, sisteme de irigare a vegetaţiei. Utilizarea cuvântului “Green” se datorează trendului ecologist şi nu se referă la acoperişuri pur şi simplu pictate în culoare verde. Nici containerele cu plante instalate pe acoperiş nu sunt considerate parte a proiectului Green Roof, deşi acest lucru e încă la etapa de dezbateri. Lacurile în formă de zone umede construite instalate pe acoperiş sunt doar o altă cale de tratare a apelor menajere şi pot fi considerate parte a proiectului Green Roof.

Proiectele Green Roof sunt cunoscute drept “living roofs” în traducere înseamnă acoperiş viu şi au ca scop mai multe principii urbane, mai cu seamă combaterea unor efecte negative. În primul rând este un absorbant al apelor de ploi, care de regulă se pierd în reţelele pluvio-nivale, preîntâmpină insolaţia clădirilor, adică încălzirea excesivă a acestora. Acoperişurile verzi sunt o formă specială de protecţie a biodiversităţii urbane, precum şi permite diminuarea temperaturii aerului urban.

Schema acoperişurilor nu este complicată. De regulă există două tipuri de Green Roof:

acoperiş intensiv care este destul de gros şi permite menţinerea pe suprafaţă a unui spectru larg de plante dar sunt destul de grele şi necesnită resurse şi timp pentru mentenanţă şi,

acoperiş extensiv care sunt acoperite cu un strat subţire de vegetaţie, fiind mai uşoare şi facile la creare.

Termenul Green Roof se mai utilizează în cazul de indicare a utilizării tehnologiilor ecologice cum sunt colectoarele pe bază de module fotovoltaice sau tuburi vidate.

În Republica Moldova pot fi întâlnite astfel de elemente la ţară. Locuitorii Moldovei au folosit principiile Green Roof ne fiind cunoscuţi cu programele internaţionale. De veacuri ţăranii construiau beciurile acoperindu-le cu sol şi lăsând iarba şi altă vegetaţie să crească. În aşa fel producţia se păstra mai bine datorită temperaturii constante şi protecţiei de la căldură, acoperişul arăta bine şi se păstra acea legătură cu natura.

Imagine din satul Trinca, Edineţ, Moldova


Articol de R. Bajureanu