Ministerul Mediului solicită cetăţenilor să evite să dea foc la frunzele care, în această perioadă cad intensiv, întrucât impurităţile nocive care se elimină la arderea acestora sunt periculoase pentru sănătate.
Potrivit ministerului, de obicei, impurităţile nocive care se elimină la arderea frunzelor (şi resturilor vegetale) se acumulează în stratul inferior al atmosferei – zona de activitate umană intensă. De la aceasta suferă şi animalele şi păsările de casă.
Astfel, în zilele cu aer umed şi ceaţă microparticulele de fum interacţionează cu vaporii de apă, formând smogul oxidant, care afectează îndeosebi organele de respiraţie. Pe traseele naţionale aceasta creeaza şi pericole de accidente. Aceasta problema se observa si in intovarasirile pomicole, unde din lipsa de potential de evacuare şi dorinţă, cetăţenii ard totul, inclusiv şi deşeurile proprii.
Ministerul anunţă că o consecinţa gravă a arderii incomplete a frunzelor impreuna cu alte deşeuri constă în faptul că celuloza formează combinaţii policiclice, cea mai periculoasă acţiune o are benzapirena, care este un cancerigen puternic.
Ministerul Mediului recomandă, pentru evitarea poluării mediului, ca locuitorii capitalei şi polulaţia rurală să depoziteze frunzele şi să le acoperire cu sol. În perioada rece a anului frunzele vor fi suspuse unui proces de fermentare şi se vor transforma în compost care primăvara va putea fi folosit ca îngrăşământ natural pentru terenurile agricole.
(2005) O campanie impotriva arderii frunzelor uscate care dauneaza mediului si sanatatii oamenilor. Fumul produs de ardere contine multe substante toxice care pot provoca maladii grave, arderea frunzelor uscate fiind o incalcare a legislatiei ecologice. Ecologul Vladimir Garaba sustine ca folosirea frunzelor pentru prepararea compostului, cel mai bun ingrasamint organic, ar fi o solutie cu mult mai rationala si mai avantajoasa. La Chisinau se constata zilnic 50-100 de cazuri de ardere a frunzelor cazute, dar politia identifica rar vinovatii. De la inceputul campaniei au fost intocmite mai multe procese-verbale, iar amenda pentru arderea frunzelor este de sub 50 de lei.
Ministerul Mediului
s-au trezit si ai nostri…
dar de la colectarea frunzelor si pina la prepararea compostului e o distanta, ca-n vorba aia, de mii de ani, in md