O ZI FĂRĂ AUTOMOBIL

Stimaţi conducători auto!

Cu ocazia iniţiativei europene „În oraş fără automobilul meu”, Ministerul Mediului invită, miercuri, 22 septembrie, 2010, orice instituţie publică, de învăţămint, economică sau de utilitate socială, cetăţenii de rînd să renunţe o zi la automobil şi să utilizeze mijloace inteligente, alternative de deplasare urbană.

În condiţiile Republicii Moldova poluarea aerului atmosferic are loc preponderent ca rezultat al exploatării parcului auto, în mare parte compus din autovehicule de model învechit.

O cale efectivă de reducere a poluării aerului atmosferic cu substanţe nocive şi toxice, emanate de către automobilele în mişcare, după cum o demonstrează practica europeană şi mondială, o constituie dezicerea de deplasarea cu propriul mijloc de transport. În numeroase oraşe ale lumii se întreprind măsuri drastice de limitare a traficului rutier, iar în centrele istorice ale urbelor se permite doar circulaţia transportului obştesc.

Renunţarea la confortul autoturismului personal poate fi privită ca un sacrificiu, dar în cele din urmă, prin reducerea nivelului emisiilor de dioxid de carbon, de fapt, ne asigurăm că în viitor copii noştri se vor bucura de un mediu sănătos şi mai puţin poluant.

În acest context, ne adresăm către Dumneavoastră, stimaţi posesori auto, să vă deziceţi pe cît e posibil, pentru început în perioada indicată, de utilizarea propriilor autovehicule, preferînd folosirea transportului public, mersul pe jos sau deplasarea cu bicicleta.