Forumul ecologist de la Odessa a trimis o delegatie in oraselul Valkovo, delegatie care a fost intampinata cu strigate de "Razboi Romaniei!" de o "manifestatie spontana" a locuitorilor. Rezolutia organizatiilor de mediu reunite la Odessa demonstreaza incalcarile conventiilor internationale de catre Executivul de la Kiev si demonteaza punct cu punct campania de dezinformare demarata in ultima perioada.
[b]Sa se revina la zonarea anterioara[/b]
Forumul ecologistilor reuniti la Odessa saptamana trecuta au cerut oprirea imediata a construirii canalului Bastroe pana la realizarea de catre o organizatie internationala a unui studiu de impact ecologic, se arata in rezolutia adoptata de reprezentantii organizatiilor ecologiste din sapte tari.
La forumul ecologist reunit in Ucraina au participat Uniunea Internationala Social Ecologica, filiala din Odessa (UISE), Coalitia Ucraineana pentru Natura Salbatica (CUNS), World Wild Found (WWF), Miscarea Ecologica din Republica Moldova, iar din Romania au participat la lucrari Centrul pentru Consultanta Ecologica din Galati si Forumul pentru Ecologie.
Ecologistii au solicitat Comisiei Europene sa ia in considerare un sistem de sanctiuni impotriva Guvernului de la Kiev datorita construirii canalului de navigatie Bastroe. Rezolutia amintita cere compensatii pentru pagubele provocate de lucrarile desfasurate in zona rezervatiei Delta Dunarii. De asemenea se solicita Comisiei Europene sa asiste Guvernul Ucrainei in realizarea unei metodologii de analiza a impactului de mediu in Delta Dunarii. Comisiei Europene i s-a mai cerut si sa asigure asistenta Executivului ucrainean pentru analizarea unor rute alternative la canalul Bastroe.
Ecologistii reuniti la Odessa au cerut cu tarie anularea zonarii prezente a Rezervatiei Delta Dunarii si sa se revina la zonarea anterioara, introducandu-se in acelasi timp un moratoriu in ceea ce priveste delimitarea ulterioara a rezervatiei protejate, iar pentru viitoarele hotarari asupra acestei rezevatii acordul Academiei Ucrainene de Stiinte sa fie obligatoriu. Organizatiile ecologiste au mai cerut oprirea anchetei penale care i-a fost deschisa directorului rezervatiei ucrainene Delta Dunarii, A. N. Voloskevici.
[b]Cum se distruge o Delta[/b]
Organizatiile ecologiste au afirmat ca nu se opun sub nici o forma revitalizarii circulatiei navale in partea ucraineana a Deltei Dunarii si au apreciat ca locatia aleasa pentru un canal ucrainean care sa lege Dunarea de Marea Neagra este cea care a starnit ingrijorarea. Rezolutia amintita afirma ca demararea lucrarilor pentru canalul Bastroe a fost facuta fara consultarea specialistilor in protectia mediului si mai mult decat atat, prin incalcarea prevederilor tehnologice continute de chiar proiectul ucrainean. Astfel: lucrarile de dragare au fost efectuate in perioada clocitului, nisipul dragat a fost depozitat pe malurile bratului Bastroe. Ecologistii au apreciat ca "datorita acestor incalcari si a modului barbar al realizarii constructiei ca si datorita sensibilitatii naturale a Deltei Dunarii" s-a ajuns la: moartea a trei colonii de chira de mare, formarea unor depozite minerale pe garla Vostohne, afectarea complexului natural de pe insula Iermakov.
Forumul ecologistilor afirma in rezolutia sa ca "in timpul constructiei canalului navigabil pe bratul Bastroe a lipsit monitorizarea efectelor asupra mediului inconjurator, fiind imposibila in prezent evaluarea consecintelor globale ale acestui proiect, mai ales redistribuirea debitelor de apa si a consecintelor acestui fenomen".
In rezolutia citata se arata ca Ucraina a incalcat prin construirea canalului Bastroe atat legislatia interna, cat si mai multe conventii internationale ratificate (Conventia de la Ramsar, Conventia UNESCO, Conventiile de la Berna si Bonn, Conventiile de la Aarhus si Espoo, Conventia Dunarii si Acordul privind speciile migratoare de pasari). Ecologistii afirma ca expertiza tehnologica prezentata de Guvernul de la Kiev "nu este sustinuta din punct de vedere stiintific, nu tine cont de opinia publica si nu este o analiza obiectiva, mai mult decat atat – nu respecta cerintele Conventiei de la Espoo". Ecolgistii au mai apreciat ca "atunci cand s-a luat decizia implementarii proiectului Bastroe nu a existat nici o analiza comprehensiva asupra cailor alternative, iar recomandarile expertilor internationali din cadrul Conventiilor UNESCO si Ramsar au fost ignorate".
Forumul ecologistilor reuniti la Odessa au acuzat Guvernul de la Kiev ca "in timpul intregului proces, din 2001 pana in prezent, datele reale privind acest proiect au fost adesea redate gresit sau falsificate, publicul a fost in mod constant dezinformat prin campanii mediatice". Mai mult decat atat "schimbarea statutului protejat al bratului Bastroe aflat in inima rezervatiei, trecandu-l la zona antropica, a fost facuta fara a se lua in considerare opiniile oamenilor de stiinta".
[b]Dezinformarile Kievului[/b]
Forumul ecologistilor a tinut sa raspunda actiunilor oficialilor ucraineni care au pornit o campanie de promovare a proiectului Bastroe, campanie care se bazeaza pe afirmatii false. Astfel, oficialii de la Kiev au afirmat ca nu este vorba de construirea unui nou canal, ci de repunerea in functiune a unui canal mai vechi. Forumul ecologistilor sustine ca aceasta afirmatie nu este adevarata, deoarece nu a existat niciodata transport naval comercial pe bratul Bastroe, singurele vase care au circulat in trecut pe acest canal fiind cele de pescuit, care aveau un pescaj intre 1,5 – 2 metri.
O alta afirmatie a oficialilor de la Kiev este ca opozitia fata de construirea canalului Bastroe incalca dreptul Ucrainei de a revitaliza circulatia pe teritoriul sau suveran. Ecologistii au apreciat ca nici acest argument nu este adevarat, deoarece canalul Bastroe nu este singura optiune, existand si alte cai de transport care s-ar putea dovedi mai viabile, de exemplu prin golful Zebriianskaia sau pe bratul Oceakov.
Guvernul Ucrainei mai sustine ca prin construrirea canalului Bastroe nu este afectat echilibrul ecologic al Deltei si nu exista efecte adverse. Forumul ecologistilor sustine ca aceasta afirmatie este contrazisa de moartea mai multor colonii de chira de mare si de modificarea debitului de apa de pe bratul Chilia. Mai mult decat atat guvernantii ucraineni au respins orice fel de cai alternative la canalul Bastroe, fara a oferi totusi nici un fel de motive pentru aceasta atitudine.
[b]Romanii de pretutindeni se opun construirii canalului[/b]
Participantii la Congresul Spiritualitatii Romanesti, desfasurat in aceste zile la Alba Iulia, au cerut "sistarea imediata a lucrarilor incepute la Rosia Montana", propunand, totodata, "organizarea unei conferinte stiintifice internationale, multidisciplinare, pro si contra, ale carei concluzii sa stea la baza hotararii comune a Parlamentului si Guvernului Romaniei privind bogatiile Muntilor Apuseni si soarta lor", transmite Rompres. Romanii din diaspora au mai solicitat si oprirea lucrarilor de constructie a canalului Bastroe, pana la realizarea unui studiu independent de impact, la care sa participe experti internationali. Participantii la Congres, reprezentand comunitatile de romani din 24 de tari, au subliniat ca este "de datoria noastra, a tuturor europenilor, indiferent de cetatenie, apartenenta nationala, culturala, religioasa, partinica, de a face tot posibilul ca sa se stopeze dezastrul ecologic ce se poate declansa in urma construirii acestui canal, impotriva careia protesteaza intreaga comunitate europeana, impotriva caruia protestam si noi".
Totodata Congresul Spiritualitatii Romanesti, care s-a incheiat astazi, a adresat o scrisoare presedintelui Republicii Moldova, Vladimir Voronin, in care se arata ca in zilele in care la Alba Iulia se desfasura acest forum, la Chisinau a avut loc un forum al persoanelor originare din Republica Moldova. Congresul de la Alba Iulia l-a informat pe presedintele Voronin ca in 1993, multi dintre participantii de acum la Chisinau s-au aflat in Congresul Spiritualitatii Romanesti, militand pentru idealurile mult mai largi ale intregii comunitati. In acest context, participantii de la Alba Iulia i-au solicitat presedintelui Voronin sa nu piarda sansa istorica de a se apropia cu adevarat de Romania si de romani, dincolo de existenta reala a celor doua state din dreapta si stanga Prutului.
Agresiunea ecologica a Ucrainei de la gurile Dunarii a declansat pana acum una dintre cele mai mari campanii de solidaritate a romanilor din intreaga lume: petitia electronica lansata de Romanians Worldwide Group si ziarul ZIUA la [url=http://www.petitiononline.com/RomDelta]www.petitiononline.com/RomDelta[/url] a ajuns la un numar de peste 42.000 de semnaturi, fiind una dintre cele mai accesate petitii electronice din lume. De asemenea Initiativa Civica Romana – Comitetul pentru Delta Dunarii, un organism al societatii civile din Romania si Ucraina a reusit sa reuneasca adeziunea a peste 150 de organizatii non-guvernamentale. Initiativa Civica Romana – Comitetul pentru Delta Dunarii a organizat vara asta un mars de protest in Bucuresti si a inaintat protestul societatii civile romanesti Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei.
Pana acum la petitia electronica amintita s-au inregistrat semnaturi din Romania, Republica Moldova si Ucraina, precum si din Africa de Sud, Australia, Austria, Albania, Belgia, Brazilia, Bolivia, Bulgaria, Canada, Cipru, Croatia, Danemarca, Egipt, Elvetia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, India, Iordania, Islanda, Israel, Italia, Kazahstan, Kuweit, Liban, Lituania, Malta, Marea Britanie, Mexic, Nigeria, Norvegia, Noua Zeelanda, Olanda, Panama, Portugalia, Federatia Rusa, Serbia-Muntenegru, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Statele Unite ale Americii, Thailanda, Turcia, Ungaria s.a.
George DAMIAN