28 septembrie, 2011, Bucuresti
Azi, 28 septembrie 2011, s-a finalizat Marsul Aurului, actiune initiata de Florin Suciu-35 ani, care alaturi de Sebastian Muscalu – 21 ani, a pornit in data de 19 septembrie 2011 din faţa Prefecturii Bacău, pe jos până la Bucureşti, cu destinatia finala Palatul Cotroceni, intr-un marş intitulat MARŞUL AURULUI sau AUR PENTRU PREŞEDINTE. Marsul a durat 9 zile si a fost parcursa distanta de circa 300 km, pe traseul Bacau-Focsani-Ramnicu Sarat-Buzau-Bucuresti.
Ieri, 27 septembrie 2011 marsul a ajuns la Palatul Cotroceni. Celor doi temerari li s-au alaturat peste 400 de opozanti ai proiectului minier. Actiunea din Bucuresti s-a desfasurat pe urmatorul traseu: Piata Universitatii-Casa Centrala a Armatei – Academia Militara, de unde un grup restrans, format din Florin Suciu, Sebastian Muscalu, insotiti de catre voluntari ai campaniei Salvati Rosia Montana, au pornit spre Palat pentru a afla cateva minute mai tarziu ca preseditele parasise incinta cu doua ore mai devreme.
Actiunea s-a finalizat azi, 28 septembrie, cand obiectele de aur, simbol al castigului infim pe care statul roman l-ar avea din acest proiect minier, au fost refuzate de catre reprezentantii presedintelui Traian Basescu. Rezultatul actiunii vine in contradictie cu atitudinea presedintelui: Noi, poporul intelegem ca Romania nu are nevoie de aur, prin urmare proiectul minier de la Rosia Montana nu este nici benefic, nici necesar.
Suma de 225 ron, obtinuta din donatii, de-a lungul calatoriei de 9 zile de la Bacau la Bucuresti, a fost depusa in Fondul pentru Dezvoltarea Durabila a Rosiei Montane, special creat cu aceasta ocazie, iar obiectele de aur donate de sustinatorii campaniei vor fi pastrate intr-un cont similar de catre asociatia locatarilor din Rosia Montana.
Actiunea este o urmare a insistentelor declaratii ale presedintelui Traian Basescu, care incearca sa convinga romanii ca exploatarea propusa de RMGC este una benefica pentru Romania.
“Sunt un simplu roman. Constiinta si valorile morale in care cred ma determina sa iau atitudine fata de lipsa acestora in politica actuala. De aceea, am decis sa merg pe jos pana la Bucuresti si sa port cu mine vestea ca Rosia Montana nu este de vanzare. Si pentru ca acest mars sa aiba inca o valoare practica si simbolica voi duce personal la Palatul Cotroceni, domnului Presedinte Traian Basescu, o bucatica de aur, atat cat imi pot permite. Aceasta este o donatie din parte familiei mele pentru ca sa lase in pace aurul de la Rosia Montana.
Nu sunt convins ca, asa cum declara domnul Presedinte, aurul de la Rosia Montana va salva Romania sau ca proiectul propus de RMGC va aduce vreun beneficiu pe termen indelungat si nici macar pe termen mediu. Dar daca domnului Presedinte Traian Basescu crede aceasta eu il sprijin in felul meu fara sa trebuiasca sa distrug vreun munte, sa poluez nu stiu cate sute de hectare, sa creez iluzii de imbogatire vreunei comunitati, sa dezbin clasa politica si clasa sociala, fara sa trebuiasca sa mint pentru vreun interes strain, fara sa creez iluzia ca aceasta este o cale viabila pentru ca Romania sa iasa din criza.
Pe timpul comunismului nu aveam voie sa vorbim, sa ne spunem parerile. Acum avem acest drept dar statul nu te baga deloc in seama. Toti romanii de buna credinta nu vor aceasta exploatare. Dar statul nu ii asculta. Unde este dreptul nostru pentru care am luptat in 89? A venit timpul sa ne cucerim acest drept de a fi ascultati. In definit, statul exista pentru ca noi il sustinem cu bani si servicii.
Am doar doua mesaje de transmis: ROSIA MONTANA NU ESTE DE VANZARE! si ‘ROMANI, A VENIT VREMEA…!” a spus Florin Suciu, initiatorul marsului.
Bacauanii au fost insotiti, pe ultimii 25 de kilometri dinspre Urziceni spre Bucuresti, de Alina Musatoiu si Violeta Neamtu, voluntare in campania Salvati Rosia Montana. “Baietii au plecat in acest mars fara niciun antrenament inainte, la fel am facut si noi doua. O singura zi de mers pe jos ni s-a parut grea: a fost cald, a fost mult praf, iar soferii romani nu sunt cei mai prietenosi din lume, dar ne-am gandit tot timpul ca Florin si Sebi au mers infinit mai mult fara sa se planga. Dimpotriva, mi-au spus ca, din punctul lor de vedere, faptul ca au ajuns pana aici e o minune. Nu as putea sa-i contrazic.” a spus Alina Musatoiu.
Maine, 29 septembrie, Florin Suciu si Sebastian Muscalu se vor indrepta spre Rosia Montana pentru a impartasi povestea lor atat cu cei peste 500 de participanti veniti din intreaga lume pentru a sustine agricultura traditionala in cadrul Tabarei Internationale Reclaim the Fields, cat si cu localnicii care lupta impotriva proiectului minier de peste un deceniu.
Pentru informatii suplimentare:
Florin Suciu gliabacau@yahoo.com, 0755 807 378
Alina Musatoiu comunicare@asociatiabucuresti.ro, 0721 375 730
Site: http://www.rosiamontana.org (informatii despre campania “Salvati Rosia Montana”)
http://www.rosiamontana.net (petitii si actiuni de mobilizare )
Blog: http://marsulaurului.wordpress.com
http://RosiaBlog.ro
Pagina de Facebook: https://www.facebook.com/rosia.montana.in.unesco
Mentiuni:
Organizatori: voluntari si sustinatori ai campaniei “Salvati Rosia Montana”
Cei doi bacauani tin sa le multumeasca in mod special celor care i-au ajutat de-a lungul calatoriei: Dana Barcaru (Bacau); Fam. Berbece (Adjud); Gabriela Obodariu si George Bratasanu (Focsani); Nicolae-Massaro Trans (Ramnicu-Sarat); Florin Ioan Petric, Petruta Codrianu, Fam. Dragu Vasile si Pr. George Zaharia (Buzau); Gheorghita Dragan si Hotel Royal (Urziceni, Ialomita); Alex Binescu si Fam. Ambrozie (Bucuresti).
Mentionam mobilizarea societatii civile, prin eforturile careia au fost stranse 28.000 semnaturi on-line (www.rosiamontana.net) si peste 15 000 off-line (corturile de informare), insumand un total de peste 45 000 de semnaturi in aprox. 5 saptamani de la lansarea seriei de petitii adresate institutiilor statului de catre societatea civila.
De asemenea, in ultimele 2 luni au fost organizate 6 “hunoriade”-manifestatii de protest impotriva deciziei ministrului Culturii, Kelemen Hunor de a declasa masivul Carnic, monument istoric de clasa A, desfasurate la Bucuresti, Cluj-Napoca, Sibiu, Bacau, Baia-Mare si Iasi; un festival de amploare, FanFest, desfasurat la Rosia Montana, la care au participat peste 1500 de persoane; 3 manifestatii de protest impotriva atitudinii pro-exploatare a presedintelui Traian Basescu, la Bucuresti, Cluj-Napoca si Sibiu; O campanie de informare inedita “Marea Expropriere” initiata la Sibiu si care se va desfasura in toata tara; O tabara internationala de solidaritate, miscare de rezistenta impotriva capitalismului si colonialismului, Reclaim the Fields cu peste 500 de participanti din toata lumea, care s-au alaturat oamenilor din Rosia Montana, ce isi apara pamantul de peste 10 ani, impotriva exploatarii. (www.reclaimthefields.org)