Comunicat de presa al Companiei Rosia Montana Gold Corporation

Acest proces se desfasoara conform Ordinului Ministrului nr. 860/2002, precum si legislatiei conexe in domeniu, publicate in "Monitorul Oficial" nr. 52 din 30 ianuarie 2003. In data de 14 decembrie 2004, RMGC a inaintat autoritatilor romane documentul intitulat "Memoriu Tehnic de Prezentare" (in limba engleza "Project Presentation Report"), referitor la proiectul de dezvoltare al unei exploatari miniere auro-argintifere. Depunerea acestui document s-a facut conform articolului 9 al Ordinului Ministrului nr. 860/2002, continutul lui fiind specificat in Anexa II.2 al aceluiasi ordin. Conform legislatiei in vigoare, scopul acestui memoriu este de a prezenta DOAR o descriere a etapelor de dezvoltare, informatii necesare in etapele de incadrare a proiectului si de definire a domeniilor de Evaluare a Impactului asupra Mediului, el nefiind, asadar, documentul pe baza caruia va fi eliberat acordul de mediu, ci doar o prima etapa a unui proces complex. Aceasta etapa permite autoritatilor sa analizeze caracterul si dimensiunile proiectului, pentru a putea ulterior comunica solicitantului (RMGC) domeniile de evaluare care vor trebui abordate de catre Evaluarea Impactului asupra Mediului. De asemenea, aceasta faza permite si stabilirea etapelor pe care solicitantul trebuie sa le urmeze, pentru a permite autoritatilor sa determine daca ele pot acorda sau nu, si in ce conditii, aprobarea pentru dezvoltarea viitoare a proiectului propus. Celelalte etape sunt urmatoarele:
1. Informatiile cuprinse in Memoriul Tehnic de prezentare a proiectului sunt analizate de Autoritatea Centrala de Protectia Mediului (ACPM)
2. ACPM impreuna cu expertii din Comitetul de Analiza Tehnica vor defini domeniile Evaluarii Impactului asupra Mediului – document care va include cerinte nationale si internationale in domeniu.
3. O organizatie independenta si certificata (conforma procedurilor romane) va elabora si inainta catre ACPM un Raport al Evaluarii Impactului asupra Mediului pentru proiectul de dezvoltare propus.
4. Acest raport va fi pus la dispozitia publicului pentru comentarii si consultare si supus dezbaterii publice, inclusiv partilor transfrontaliere, conform Conventiei Espoo. Titularul proiectului va pregati un raport de evaluare al observatiilor relevante ale publicului exprimate in timpul dezbaterilor publice care va fi transmis ACPM pentru a fi incluse in decizia finala.
5. Daca solicitantul a raspuns tuturor observatiilor relevante si a demonstrat ca proiectul de dezvoltare este conform legislatiei in domeniu, ACPM poate recomanda Guvernului sa emita acordul de mediu pentru proiectul de dezvoltare respectiv, stabilind, totodata, si conditiile de reglementare.
Memoriul tehnic de prezentare a proiectului, pe care RMGC l-a inaintat recent autoritatilor romane, este, asadar, doar prima etapa a unui proces complex. Estimarea si cuantificarea impactelor potentiale de mediu, precum si solutiile de minimizare si eliminare a acestora sunt aspecte care vor fi abordate doar atunci cand procedura va ajunge in etapa de Evaluare a Impactului asupra Mediului.