Romanii nu mai pot cumpara produse naturale romanesti

Pentru ca strainii se dau in vint dupa produsele bio din tara noastra, romanii care doresc sa manince sanatos trebuie sa se abtina. Cererea interna de marfuri ecologice este de cinci ori mai mare decit oferta, in ciuda preturilor mai mari.

Pina de curInd refuzate de romani din cauza preturilor mari, produsele ecologice au inceput sa fie la mare cautare si pe piata autohtona. Rafturile magazinelor sint insa cam sarace intrucit cea mai mare parte din productia interna merge la export. ?Cererile de pe piata interna depasesc de aproximativ cinci ori oferta. Spre exemplu, la Sibiu exista un magazin care comercializeaza produse bio, infiintat de un producator roman, care tine deschis doar doua zile pe saptamina, pentru ca nu are suficienta marfa. Situatia este asemanatoare si in supermarketuri, unde cererea este mai mare ca oferta?, sustine Ion Toncea, presedintele Federatiei de Agricultura Ecologica din Romania.
Piata externa este de doua ori mai profitabila

Pe piata autohtona activeaza peste 150 de producatori de marfuri ecologice, care realizeaza din ce in ce mai multa marfa. De asemenea, suprafetele de teren cultivate cu astfel de plante au crescut simtitor de la un an la altul. Rezultatele nu se vad insa si in rafturile magazinelor romanesti. Motivul? Producatorii autohtoni s-au orientat catre orizonturi mai profitabile: pietele externe. ?Afara, produsele ecologice se vind de doua ori mai scump decit in Romania. Pretentiile sint mai mari, dar este rentabil?, explica Toncea. Pe piata interna, produsele ecologice sint in medie cu 14 pina la 40% mai scumpe decit cele conventionale.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, anul trecut 95% dintre produsele ecologice de origine vegetala si aproximativ toata cantitatea de miere bio obtinuta de producatorii romani au fost exportate pe pietele din Germania, Elvetia, Olanda sau Italia. In cazul produselor vegetale, situatia este putin modificata, in sensul ca doar 20% dintre produsele procesate din lapte au fost comercializate in afara granitelor. Pe piata interna s-au comercializat legume, svaiter, cascaval, unt si oua, atit in micile magazine, cit si in retelele mari de desfacere.
Productii ecologice pe 100.000 de hectare

Anul trecut productia totala a inregistrat o crestere de 55.600 de tone fata de 13.500 tone realizate in anul 2000. De asemenea, productia de lapte ecologic a crescut raportat la aceeasi perioada cu 62,8%, cantitatile de produse procesate din lapte s-au majorat in patru ani cu 79%, iar cele de miere ecologica au crescut de 20 de ori.

Suprafata totala cultivata dupa modul de productie ecologic a crescut la 75.500 de hectare, fata de 17.438 de hectare in anul 2000, iar pentru anul in curs se estimeaza ca se va face agricultura ecologica pe 100.000 de hectare. O tendinta de crestere, de 30%, se manifesta la cereale, precum si la plantele oleaginoase si proteice, unde s-au cultivat pe o suprafata cu 27% mai mare.
Un nou centru de certificare

Producatorii romani care fac agricultura in sistem ecologic isi vor putea certifica produsele in cadrul unui nou centru de specialitate. De curind s-a infiintat Centrul Agroecologic de Cercetare, Inovare si Transfer Tehnologic, in cadrul Institutului de Cercetare-Dezvoltare Agricola Fundulea, in cadrul caruia se desfasoara si activitati de cercetare, proiectare si consultanta. Aceasta dupa ce anul trecut s-au infiintat primele organisme romanesti de inspectie si certificare: Ecoinspect, cu sediul la Cluj-Napoca si Bio-Cert din Bucuresti. Pe piata autohtona mai functioneaza alte 12 institute straine care si-au deschis birouri si in tara noastra si care sint acreditate de Ministerul Agriculturii.