Presedintele UniAgroProtect, Mihai Cotorobai, a declarat luni, intr-o conferinta de presa ca, in corespundere cu Hotararea Guvernului din 26 iulie 2004, exportatorii de produse cerealiere sunt obligati sa efectueze toate tranzactiile la exportul de grau prin intermediul Bursei Universale de Marfuri, insa o indicatie orala impune vamesilor sa ceara exportatorilor un set de 12 documente, inclusiv certificate de la primarie privind lipsa de datorii fata de Fondul social. Aceeasi indicatie obliga exportatorii sa transporte cerealele peste hotarele Republii Moldova doar pe cale ferata.
Exportatorii s-au plans ca, desi Legea ghilotinei, care urma sa anuleze toate regulamentele interne ale institutiilor de stat ce nu au fost publicate in Monitorul Ofical, a intrat in vigoare la 6 februarie, aceasta decizie a Departamentului vamal este aplicata in continuare.
Potrivit lui Vasile Cociu, fermier din Stefan Voda, care a fost prezent la conferinta de presa, dupa impunerea restrictiilor de export a cereralelor prin intermediul BUMM, el a suferit pierderi de 750 de mii de lei pe luna, pierderi care constituie plati pentru depozitarea cerealelor, scumpirea motorinei si pierderea contractelor incheiate anterior.
Unul dintre fondatorii Asociatiei Exportatorilor si Importatorilor de Produse Cerialiere "Agrocer", Valeriu Cojocaru, sustine ca a pierdut mai multe contracte profitabile si ca, odata cu intrarea in joc a statului, doar a sporit birocratia si coruptia. El a precizat ca producatorii si exportatorii de cereale din Moldova au un avantaj climateric, fiind capabili sa exporte cereale la preturi avantajoase, in momentul in care tarile vecine producatoare de cereale inca nu au recoltat roada, insa din cauza restrictiilor de export prin intermediul BUMM, acest avantaj se reduce la zero. Potrivit lui, companiile internationale de comert cu reprezentante la Marea Neagra, cu care aveau contracte, refuza sa participle la licitatiile pe bursa moldoveana de marfuri din cauza valorii insignifiante a contractelor.
Presedintele Federatiei Nationale a Fermierilor, Vasile Marzenco, a amenintat cu actiuni de protest in cazul in care restrictiile la export nu vor fi anulate. Potrivit lui, practicarea agriculturii devine tot mai putin profitabila in Moldova, iar, odata cu sporirea migratiei de munca peste hotarele republicii, in sectorul agricol se atesta o pronuntata lipsa de forta de munca.
In anul 2004, in Republica Moldova au fost stranse peste 1.3 milioane tone de cereale, dintre care aproximativ 800 mii tone de grau. Anul trecut, au fost colectate aproximativ 2 milioane tone de porumb, dintre care doar 2.000 tone au fost exportate, sustin reprezentantii UniAgriProtect si ai Agrocer.
Reprezentanti ai Guvernului nu au comentat deocamdata aceste acuzatii