Precipitatiile care nu au contenit de vineri, 15 aprilie, in judetul Timis au provocat daune de peste 100 de miliarde de lei. Potrivit centralizarilor facute de autoritatile locale, 27 de localitati, 375 de case si aproape 400 de gospodarii si anexe gospodaresti au fost afectate de furia apelor. Si in judetul Arad, cateva sute de locuinte si gospodarii au fost inundate ieri din cauza revarsarii unor cursuri de apa sau a apelor pluviale. In ceea ce priveste municipiul Arad, responsabilii locali spun ca sunt grav afectate cinci cartiere, respectiv Gradiste, Bujac, Gai, Sega si Aradul Nou. In afara de aceste zone, mai multe strazi din oras sunt sub ape, din cauza ca reteaua de canalizare nu a mai facut fata precipitatiilor abundente. Inundatii s-au mai produs si in judetul Mehedinti, unde, in localitatea Mehadia, oamenii au vazut cum, sub ochii lor, s-a dus pe apa Sambetei munca de o viata.
Drumuri blocate
Apele involburate au creat probleme si pe unele drumuri. Circulatia pe DN 10, DN 57 si DN 58B a fost intrerupta ieri din cauza ploilor si a viiturilor. Potrivit Comandamentului Central de Iarna din Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, pe DN 10, in localitatea Siriu, un bolovan de 40-50 de tone a cazut blocand drumul. De asemenea, pe DN 58B, intre Resita si Maureni, raul Barzava a iesit din matca, apa traversand drumul pe o lungime de 200 de metri. Pe acest sector, circulatia a fost oprita de Politia Rutiera. Pe DN 57, la Radimna-Nicolint, se circula pe o singura banda din cauza viiturii. In Oravita era apa de pana la zece centimetri pe carosabil, iar in localitatea Ieselnita-Drencova se aflau pietre cazute pe drum. Potrivit reprezentantilor Ministerului Transporturilor, inundatii s-au mai inregistrat ieri pe DN 58, intre localitatile Resita si Anina, unde apa era de 20 de centimetri.
Fantani pline de mal
Directia de Sanatate Publica Timis a informat ca revarsarea raurilor Timis si Bega a dus la inundarea a 100 de fantani din cinci localitati, unde au fost distribuite substante pentru dezinfectarea apei si vaccinuri antitifoidice si antitetanice, care vor fi administrate populatiei afectate. Si conducerea Directiei de Sanatate Publica (DSP) Arad a transmis ieri un avertisment public privind calitatea apei din fantani, afectata in urma precipitatiilor abundente, solicitand populatiei sa evite consumul de apa din aceste surse. Reprezentantii DSP ARAD recomanda populatiei sa foloseasca apa din fantani doar dupa ce a fost fiarta 20 de minute si numai pentru uz menajer. Acestia spun ca pentru baut trebuie folosita doar apa de la reteaua publica sau apa minerala. Responsabilii DSP au afirmat ca in aceasta situatie sunt patru cartiere din municipiul Arad, care au fost inundate de apele pluviale in cursul noptii de duminica spre luni, dar si mai multe localitati de pe Valea Muresului, unde raul a iesit din matca, inundand terenuri arabile si afectand astfel panza freatica. Autoritatile sanitare au anuntat ca vor declansa o ampla actiune de dezinfectie a fantanilor imediat ce ploile se vor opri si apele se vor retrage.
Debite crescute in Delta
La Tulcea, cotele ridicate ale Dunarii vor continua sa creeze probleme inca o saptamana, conform informatiilor furnizate de seful Serviciului de Gospodarire a Apelor (SGA), Constantin Lefter. "Chiar daca Dunarea stationeaza in amonte, in Delta debitele cresc. Problemele mari nu se vor opri aici, in urmatorii ani, credem ca vom avea inundatii tot mai dese din cauza ca se schimba repartitia debitelor", a declarat directorul SGA. El a mai spus ca principala cauza a cresterii debitelor Dunarii pe bratele Chilia si Tulcea o reprezinta reamenajarea Canalului Bistroe. Numai pe bratul Tulcea se estimeaza un debit de 5.000 mc/s fata de 4.000 mc/s cat este in prezent. Directorul SGA a precizat ca localitatile Macin, Grindu, Patlageanca si Smardan au fost cele mai afectate de nivelurile ridicate ale Dunarii din ultima perioada.