Epopeea unui Parc National

– Dle Gorbunenko, despre necesitatea crearii Parcului National ?Nistrul de Jos?, primul pentru R. Moldova, ati vorbit de la cele mai inalte tribune. Si totusi, de ce se taraganeaza realizarea acestei idei?
– In perioada in care se duceau tratative cu Fondul Ecologic Global si Banca Mondiala, pentru obtinerea finantarii pentru proiectul ce avea ca scop fondarea primului Parc National in Moldova, ?Nistrul de Jos? si se perfectau toate documentele corespunzatoare, a aparut ideea crearii unei intreprinderi experimentale silvocinegetice de stat ?Talmaza?, cu o suprafata de 27 mii ha, pe acelasi teritoriu. Intelegand ca Parcul National si intreprinderea silvocinegetica reprezinta metode adiacente de gestiune a resurselor naturale, Consiliul Societatii Ecologice ?Biotica?, inca la 7 aprilie 2002, s-a adresat catre conducerea tarii cu propunerea armonizarii acestor abordari prin intermediul includerii intreprinderii silvocinegetice in componenta Parcului National ce urma a se crea. Abia dupa trei luni, conform indicatiilor Presedintelui R. Moldova, a fost instituit un grup de experti, compus din persoane de rangul unu si doi ale ministerelor si departamentelor interesate, sub conducerea viceprim-ministrului, ministrul Agriculturii si Industriei Alimentare, D. Todoroglo. Membrii grupului au ajuns la concluzia ca este rationala conlucrarea Parcului cu intreprinderea silvocinegetica si au propus subordonarea Parcului National ?Nistrul de Jos?, care era in proces de creare, Cancelariei de Stat, adica aceluiasi organ caruia i se subordoneaza si intreprinderea experimentala silvocinegetica ?Talmaza?. Astfel, expertii au demonstrat ca este un conflict inventat! Dar pentru a intelege acest lucru a fost nevoie de mai mult de un an si jumatate.

– Suntem unica tara din Europa care nu are un Parc National. Probabil, dezavantajele sunt enorme?
– Aparitia primului Parc National ?Nistrul de Jos? ii va permite Moldovei sa-si ridice imaginea internationala, sa gaseasca puncte de tangenta cu Uniunea Europeana in realizarea Strategiei paneuropene cu privire la conservarea diversitatii biologice si peisagistice, sa realizeze prin fapte Rezolutia pentru diversitatea biologica a Conferintei Ministeriale ?Un mediu pentru Europa? (Kiev-2003), sa participe in calitate de partener egal in programele internationale de dezvoltare, atragand noi investitii. Crearea primului parc national ar permite in practica realizarea principiilor de folosire durabila a resurselor naturale, schimbarea atitudinii populatiei locale fata de problemele protectiei mediului inconjurator si a ariilor protejate. In cadrul proiectului au fost elaborate mecanismele unor astfel de interactiuni prin intermediul acordarii de granturi catre comunitatile locale pentru realizarea lucrarilor de impadurire, reconstructia pasunilor etc. Concomitent a demarat programul de acordare a creditelor rurale, indreptat spre obtinerea modificarilor structurale in agricultura si renuntarea la folosirea distrugatoare a resurselor naturale. Aceasta experienta s-a dovedit a fi nesolicitata, iar opinia populatiei locale, ce sustine activ crearea Parcului National ? neauzita. Guvernul a primit instiintarea Bancii Mondiale despre faptul ca daca pana la 31 decembrie nu va fi aprobata hotararea cu privire la crearea Parcului National, sursele neutilizate ale grantului (cca. 650 mii dolari) vor fi anulate, iar proiectul va fi inchis.

– Cum credeti, cine este interesat in nefondarea Parcului National ?Nistrul de Jos??
– Chiar de la prima intrunire a grupului de experti, instituit la indicatiile sefului statului, directorul general al Agentiei de Stat pentru Silvicultura ?Moldsilva?, dl A. Popusoi, a ocupat o pozitie dura, cerand in forma ultimativa virarea catre Agentie a 70-80% din suma totala a grantului Fondului Ecologic Global, pentru realizarea lucrarilor de impadurire. Chiar daca i s-a explicat ca scopul acestui proiect constituie fondarea Parcului National, iar pentru Agentia pentru Silvicultura Banca Mondiala elaboreaza un alt proiect (in prezent implementat cu succes pe teritoriul Moldovei), aceste argumente nu au slabit fermitatea dlui A. Popusoi de a incepe subminarea proiectului lansat de catre Societatea Ecologica ?Biotica?. Pe parcursul implementarii proiectului, conducerea Agentiei de Stat pentru Silvicultura ?Moldsilva? a depus eforturi enorme cu scopul discreditarii proiectului privind crearea Parcului National ?Nistrul de Jos? in fata conducerii tarii. Directorul general afirma in permanenta ca proiectul Societatii Ecologice ?Biotica? este folosit pentru spalarea banilor. Chiar daca mijloacele financiare ale Fondului Ecologic Global al ONU nu au nevoie de ?spalare?, constituind doar cotizatiile tarilor (ceea ce demonstreaza faptul ca dl Papusoi nu intelege esenta chestiunii date), chiar daca proiectul este implementat sub egida Bancii Mondiale in corespundere stricta cu procedurile acesteia, chiar daca proiectul deja a trecut cu succes doua audite internationale, nimic nu poate opri ?razboiul sfant? al dlui Popusoi pentru o ?cheltuire eficienta? a mijloacelor banesti straine. In acest razboi se recurge fara scrupule si la denaturarea faptelor, si la falsificarea documentelor.
Aceasta lupta crancena impotriva Parcului National a fost provocata nu numai de fondarea intreprinderii experimentale silvocinegetice, pe care dumnealui putea deja s-o considere proprietate a ?Moldsilva? (prin Hotararea Guvernului Nr. 1318 din 29 noiembrie 2004 intreprinderea experimentala silvocinegetica de stat ?Talmaza? a fost transmisa de sub jurisdictia Cancelariei de Stat sub jurisdictia ?Moldsilva?), dar si de tendinta de a nu permite nici un control asupra activitatii Agentiei de Stat pentru Silvicultura. Pentru aceasta A. Popusoi a construit ?un stat in stat?, ceea ce a fost mentionat chiar si in Hotararea Guvernului Nr. 1646 din 19 decembrie 2002.
Proiectul Hotararii Parlamentului ?Privind crearea Parcului National ?Nistrul de Jos? a fost examinat de Guvern mai mult de un an. La 11 iunie 2004 aceasta Hotarare a fost publicata in Monitorul Oficial si transmisa Parlamentului. In aceasta perioada Parlamentul a reusit sa aprobe inca doua hotarari care prevad crearea Parcului National ?Nistrul de Jos?. Dar atunci cand proiectul hotararii a fost transmis in Parlament, chestiunea privind fondarea Parcului National a fost inlocuita cu discutii referitoare la utilizarea mijloacelor banesti din cadrul proiectului ?Conservarea biodiversitatii ecosistemului Nistrului Inferior?, implementat de catre Societatea Ecologica ?Biotica?. Nimeni nu isi amintea de Parcul National. Deputatii erau interesati cum au fost folosite sursele financiare pe parcursul a 2 ani, cine a permis gestiunea unei astfel de sume de catre un ONG etc. Folosind in calitate de sursa de informatie numai zvonurile furnizate cu darnicie de catre dl A. Popusoi, mizand pe ideea precum ca ?Biotica? are intentia, prin intermediul hotararii Parlamentului, ?sa legalizeze cheltuielile absolut ilegale din cadrul proiectului?, majoritatea parlamentara comunista a decis scoaterea chestiunii date din discutie. De patru ori subiectul ?Privind crearea Parcului National ?Nistrul de Jos? a fost inclus pe ordinea de zi a sesiunii Parlamentului si de fiecare data a fost exclus fara a se lua vreo decizie asupra acestuia.

– Care este reactia comunitatii, cum privesc oamenii tergiversarea lucrurilor?
– Populatia locala sustine pe larg crearea Parcului National si se implica activ in implementarea acestuia. In adresa Guvernului, Parlamentului si Presedintelui au parvenit mai mult de 30 de somatii din partea consiliilor locale si cel raional, a primarilor, organizatiilor neguvernamentale si cetatenilor cu apelul de a urgenta aprobarea hotararii cu privire la crearea Parcului National, dar temerile ?grupului de sustinere? a vanatului s-au dovedit a fi mai puternice. In pofida prevederilor Legii Republicii Moldova Nr. 190-XIII din 19 iulie 1994 ?Cu privire la petitionare?, nici la o petitie catre Parlament si Presedinte, cu privire la problema Parcului National ?Nistrul de Jos?, nu a fost oferit raspuns, nici chiar formal.

– Totusi, care sunt perspectivele proiectului?
– Din pacate, nu sunt perspective. Finantarea este stopata. Banca Mondiala pregateste documentele pentru inchiderea proiectului.